ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Yüzde 25 oranında enfeksiyon ciddi problemlerin habercisidir

Yüzde 25 oranında enfeksiyon ciddi problemlerin habercisidir
YAYINLAMA: 09 Nisan 2025 / 10.37
GÜNCELLEME: 09 Nisan 2025 / 10.37

10 Kişiden birinin hastanede enfeksiyon kapmasının Avrupa normlarını uygun olduğu, bu oranın yüzde 25 olmasının ciddi problemlerin varlığını gösterdiği belirtilirken, son zamanlarda değişik illerde hastane enfeksiyonundan kaynaklanan bebek ölümlerine Gaziantep’te rastlanmamış olmasını büyük bir şans olarak değerlendiren tıp çevreleri, kentte yenidoğan ünitelerinin ve bu ünitelerde görev yapan personel sayısının son derece yetersiz olduğuna dikkat çekti.

En çok enfeksiyon kapılan ünite yeni doğan ünitesidir

Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Mustafa Namıdurur, hastanelerde en çok enfeksiyon kapılan ünitenin yeni doğan ünitesi olduğunu bildirdi.

Hemşire ve sağlık görevlilerinin sayısı yetersiz

Tıpta teknoloji kullanımı attıkça hastaların enfeksiyon kapma oranının da arttığını belirten Namıdurur, “Türkiye’de hastaların enfeksiyon kapma riskinin fazla olmasının temel sebebi hemşireler veya sağlık görevlileri değildir. Bunun temel sebebi hemşire ve sağlık görevlilerinin sağlık kurumlarında yetersiz olmasıdır. Bu yeterlilik sayısına göre normal bir her yeni doğan bebeğe bir hemşire veya her iki çocuğa bir hemşire düşmesi gerekirken, Türkiye’de ve ilimizde bir ünitede 20 çocuğa bir hemşire düşmektedir. Normal diğer ünitelerde 10 hastaya bir tane hemşire düşmektedir” şeklinde açıklamada bulundu.

Hijyen kurallarına dikkat edilmelidir

Bunun haricinde hastane enfeksiyonuna neden olan mikroorganizmaların hastadan hastaya taşınmasında en önemli faktörün sağlık personelinin elleri olduğunu söyleyen Doç. Dr. Mustafa Namıdurur, “Bu yüzden sağlık personelinin ellerini usulüne uygun olarak yıkamasının sağlanması, yeni doğan ve yoğun bakım servisleri başta olmak üzere hastanenin teknik olanaklarının iyileştirilmesi ve sağlık çalışanlarının sayısının yeterli düzeye yükseltilmesi hepimizi üzen bu tip ölümlerinin görülme sıklığını yarı yarıya azaltabilir” dedi.

Gaziantep yeni doğan ünitesi konusunda çok yetersiz

Türkiye'de birkaç hastanede görülen yeni doğan ünitelerindeki bebek ölümlerinin Gaziantep'te görülmemiş olmasını büyük bir şans olarak değerlendiren Gaziantep-Kilis Tabip Odası Başkanı Kemal Bakır’da, "Gaziantep’te bu tür ölüm sıklığı fazla olmayacak anlamına gelmez. Burada temel sorun sağlık alanına yatırım yapılmamasıdır. Özelikle bu tür enfeksiyon ölümlerinin sıklıkla rastlandığı yeni doğum ünitelerinin sayısı artırılmadır. Özellikle bu konuda ilimiz çok yetersizdir. Çocuk Hastanesi'nde bir yatakta 3-4 çocuk yatırılmaktadır. Bunun için temel sıkıntısı olan hastane eksikliği için Kolejtepe'deki yeri önermiştik. Ama Çocuk Hastanesi için başka yerde geçici olarak bir yer önerildi ve burası da diğer illerden çocuk hastaların gelmesi ile birlikte yetersiz kalmaktadır. Çocuk Hastanesi için önerilen bu yer soruna çözüm getirmemiştir. Hemşire sıkıntısından dolayı ağlamayan kurum yoktur" şeklinde açıklama yaptı.

Hastane enfeksiyonlarının yeni doğan bebekler için önemli bir ölüm sebebi

Gaziantep-Kilis Tabip Odası Başkanı Dr. Kemal Bakır, hastane enfeksiyonlarının önlenmesi amacıyla her hastanede enfeksiyon kontrol komitelerinin kurulması gerektiğini belirtti. Son birkaç ay içinde Türkiye'nin çeşitli bölgelerindeki hastanelerde yenidoğan ünitelerinde enfeksiyon nedeniyle bebek ölüm haberleri duyulmasının, bu konuya toplumun duyarlılığını artırdığını bildirdi. Hastane enfeksiyonlarının yeni doğan bebekler için önemli bir ölüm sebebi olduğuna işaret eden Bakır, yenidoğan ünitelerinde hastane enfeksiyonu sıklığının Avrupa ülkelerinde yüzde 8-10 iken, dünyanın farklı bölgelerinde bunun yüzde 1.4'ten yüzde 56'ya çıkabildiğini ifade etti.

Bu enfeksiyonların gelişimi tamamen ortadan kaldırılamaz

Bakır, şunları söyledi: "Aslında medyaya yansıyan bu olay, birçok yerde karşılaşılabilen tıbbi bir gerçektir. Hastane enfeksiyonları ve bunlara bağlı ölümler tıbbi alandaki gelişmelerle gerek teşhis gerekse tedavi amaçlı girişimlerin artmasıyla beraber artış göstermektedir. Hiçbir zaman bu enfeksiyonların gelişimi tamamen ortadan kaldırılamaz. Ancak, makul seviyelere indirilebilir. Hastane enfeksiyonlarının önlenmesi amacıyla her hastanede enfeksiyon kontrol komitelerinin kurulması zorunluluğu vardır."

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *