Dünya çapında araştırılan bazı bitkilerin yalnız Gaziantep’te yetiştiği tespit edildi
Dünyanın hemen her tarafında araştırılan bazı bitkilerin yalnız Gaziantep’te yetişmekte olduğu tespit edildi.
Avrupalı bitki bilim adamlarından Boise ve Hausskn bitki araştırmaları yaparken Gaziantep’in Nafak bölgesinde kayalar üzerinde yeni bir bitki türü buldular.
Bitkiyi inceleyen bilim adamları bunun yalnız Gaziantep’te yetişen faydalı bir tür olduğunu saptadılar ve bitkiye Teucrium Paederot- Oides Adını vererek bitki kayıtlarına aldılar.
Bitki daha sonra çeşitli yönleriyle incelenerek, Bitki bilim adamlarından Davis’in 7 ciltlik kitabının “Flora of Turkey” bölümünde yer aldı.
Bitkinin bu şekilde tanınması üzerine Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Öğretim Üyelerinden Doç. Dr. Tuna Ekim, Gaziantep’e gelerek bitkilerden toplayıp Ankara’ya götürdü.
Doç. Dr. Tuna Ekim, Araştırmaları sırasında yine yalnız Gaziantep’in Oğuzeli yöresinde yetişen başka bir bitkiyi de buldu.
Bitki daha önce bilim adamlarından Griseb tarafından yine Gaziantep’te bulunarak “Gentiana Oliveri Griseb” adını almış.
Doç. Dr. Tuna Ekim de halk arasında AFAT diye adlandırılan bitkinin adını AFAT- Mavi kantaryon olarak tescil etti, bitkilerden toplayarak araştırmalar arasına aldı.
Doç. Dr. Tuna Ekim’in Gaziantep'teki araştırmalarında kendisine yazarımız ve bitki araştırmacısı İlhan Aslanyürek yardımcı oldu
Öğrenildiğine göre Türkiye’de 10 binden fazla bitki türü bulunuyor. 9 bin türün toplanarak cinslerinin ve faydalarının tespit edildiği, bin tanesinin de üzerinde çalışıldığı bildiriliyor.