Nuri pazarbaşı’nda bir gazinonun gürültüsünden şikayet ediliyor
Tüm kadınların ortak derdi, pahalılık… Kız çocuğu ilkokuldan sonra okutulmuyor
Nazan Hıdıroğlu
Şimdi Nuri Pazarbaşındayız. Bu mahallede değişik bir durumla karşılaştık. Sokakların hepsinde yüksek sesle müzik dinleniyor. Bu sesler yeni açılan Esentepe çay bahçesinden geliyor. Öğrendiğimize göre sesler gecenin bir vaktine kadar devam ediyor. Halkın birinci şikayeti bu. Kadınlarla da kapıda, sokakta, evlerde görüştük. Hemen hemen sözler değişmiyor. Pahalılık bellerini bükmüş. Beslenme yok, eğlenmek yok, eğitim yok. Anneler babalar bu durumda iken çocuklarına neler verdiklerini sorarken utanıyoruz. Domates ekmek başlıca besin kaynağı. Her şeye rağmen ellerinden geleni yaptıklarını söylüyorlar.
Halkın hemen hemen çoğu özel doktora gidemediğini söylüyor. Gelirleri düşük ve 5-6 çocukları var. Kadınların aile bütçesine katkıları olmuyor. Ailelerin eğitimleri çok düşük. Okuma yazma bilen kadın yok gibi. Çocuklarını okutmayı da düşünmüyorlar. Kız çocukları ilkokul sonrasına hiç gitmiyor.
Bu mahalle Hoşgörü Sağlık Ocağına bağlı. Halkın hiç değişmeyen şikayetleri var. Başlangıçta Sağlık Ocağı kimseye güven vermemiş. Birkaç basit rahatsızlık için sağlık ocağından yararlanıyorlar.
Caddenin karşısına geçmeyi uygun bulduk. Burası ayrı bir semt oluyor. Oldukça inişli çıkışlı yolları var. ismi Düztepe.
Hepsi dertli insanlar, yolların pisliğinden, evlerde yetişen hayvanlardan ve onların pisliğine kadar birçok şikayet var Esentepe Parkı’nın gürültüsü, pahalılık, işsizlik, sonuçta iyi yetiştiremedikleri çocuklarına üzülüyorlar.
Şehre en uzak semtlere gidelim oralarda durum nasıl görelim dedik. Cemal Gürsel Mahallesi’ne vardık buranın kadınları da kapı önünde gruplar halinde toplanmış oturuyordu. Gene 20-30 bin lira gelirli aileler. Tek avantajları evlerinin malları olması.” Çocuklarınızın beslenmesine önem veriyor musunuz?” dediğimizde evet diyorlar. Yedikleri ise meyve suyu pirinç suyu. Çeşitli besinler bu ikisini geçmiyor.
Çocuklar hep sokakta. Çocukların temizliğine dikkat edip etmediklerini sorduk. Temizliyoruz diyorlar ama çocuklar hiç temizle benzemiyor.
Sağlık ocaklarından hiçbiri memnun değil. Çocukların aşısından başka yararlanamıyorlar. Memurların örgü yaptıklarını, kendilerini insan yerine koymadıklarını, baştan savma yaptıklarını anlatıyorlar. Yüzlerine bakılıp ilaç yazıldığını, bir iğne yapılırken iğnenin temizlendiğini birkaç kişinin aynı iğneden yararlandığını iddia ediyorlar.