Yayınımız büyük ilgi gördü
Hayvan ihracatında artış sağlamanın yolları araştırılıyor
Canlı Hayvan İhracatçıları Birliği bir rapor hazırladı. Müsteşarlığa sunulacak raporda ihracat sorunları teker teker ele alındı.
Bir süre önce SABAH'ta, canlı hayvan ihracatçılarının sorunlarını seri röportajlarımızla, düzenlediğimiz açık oturumla dile getirmeye çalıştık.
Gaziantep’in canlı hayvan ve ürünleri İhracatında çok önemli bir merkez, durumunda olduğunu sorunları ve sorunların çözümü için süratle hareket edilmesi gerektiğini yetkililere, ilgililere duyurmaya çalışmıştık.
Biz gazetecilik görevimizi yaparken, Güneydoğu Anadolu Canlı Hayvan ve Hayvan Ürünleri İhracatçılar Birliği Genel Sekreterliği'nden bir yazı aldık. Birlik, bizim çalışmalarımızda işlediğimiz konuları pekiştiren, genişleten bir rapor hazırlamış. Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarlığına ve ilgili kuruluşlara sunulacak. «Canlı hayvan ihracatının sorunları» konulu raporda sorunlar şöyle tespit ediliyor.
Canlı koyun ihracatı 12 ay açık tutulmalıdır: Böylece belli dönemlerde ihracatta sıkışıklık kalkacak, fiyatlar dengeli olacaktır. Hayvan beslenmesi daha artacaktır.
Canlı hayvan ihracatı, et fiyatlarının artmasına neden olmamaktadır. İhracatın kapalı olduğu dönemlerde pazarlarımız başka ülkeler tarafından alınmakta bu da rekabet şansımızı azaltmaktadır.
İhracatın devamlı açık olması üreticileri teşvik edecek, hayvan potansiyelini artıracaktır.
İhracatın açık olması yükleme yerlerindeki sıkışıklığı, hayvan ve yükleme yerlerindeki dengesiz artışları önleyecektir.
Fiyat istikrar ve destekleme primi, canlı koyundan alınan 15 dolar, kıl keçiden alınan 6 dolar fon yüksektir. Bu maliyeti yükseltmekte, rekabet şansımızı azaltmakta, üreticiler zor durumda kalmaktadır. İhracatta kaçakçılığın önlendiğine inanıyoruz. Ancak yüksek fonun, ucuz kazanç peşinde olanları harekete geçirip, kaçakçılığı yeniden hortlatabileceği endişesindeyiz. Bu nedenle fonun yeniden ayarlanması sağlanmalıdır. Fon, gümrük çıkış beyannamesi tescil tarihindeki kur yerine, döviz alım bordrosundaki kur üzerinden tahsil edilmelidir. Aksi halde kırtasiye ve güç israfına neden olunmaktadır. Bu durumun önlenebilmesi için fonun sabit veya değişken olarak Türk parası karşılığı tespit edilmesi ihracatçıya kolaylık sağlayacaktır. Bu olmazsa fonun döviz alım bordrosundaki kur üzerinden tahsili sağlanmalıdır.
Lisans: Canlı koyun lisansında 250 tonluk sınır kaldırılmalı, bunun yerine ihracatçının nisbi aidatını yatırmak şartıyla istediği kadar lisans talep edebilmesi sağlanmalıdır. Hiç olmazsa 250 tonluk sınır yükseltilmelidir. Lisans işlemi hemen sonuçlandırılmalıdır. Aynı firmaya birden fazla lisans verilmelidir.
Bürokrasi: Nakliye tezkeresi kaldırılmalıdır. Bu büyük maddi külfetleri, taahhütleri yerine getirmelerde gecikmelere neden olmaktadır. Kaynak kullanımı destekleme Fonu’ndan ihracatçıya ödenen yüzde 2 prim düşüktür. Bu prim alınırken bürokrasi azaltılmalıdır.
Katma Değer Vergisi canlı hayvandan alınmamalıdır.
İhracat mevsiminden önce yaygın bir kontrol ve aşılama yapılmalıdır.