ANASAYFA arrow right 40 Yıl Önce

Okul doktorluğu disipline alındı

Okul doktorluğu disipline alındı
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 05.22
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 05.22
Milli Eğitim Müdürü: “Tam gün yasası bize güç verdi” (Milli Eğitim dispanserine 5 doktor, 1 diş hekimi, 2 hemşire alındı) Okul doktorluğu eskiden beri yandan tutma bir iş olarak kabul edilir. Öğretmen ve öğrencilere hatır için rapor verilme g
Milli Eğitim Müdürü: “Tam gün yasası bize güç verdi” (Milli Eğitim dispanserine 5 doktor, 1 diş hekimi, 2 hemşire alındı)
Okul doktorluğu eskiden beri yandan tutma bir iş olarak kabul edilir. Öğretmen ve öğrencilere hatır için rapor verilme görevi gibi anlaşılırdı. Genç bir Milli Eğitim Müdürü bu alışkanlığı altüst etmişe benziyor.
Gaziantep Milli Eğitim Müdürü Sayın Ayhan Günal’dan bu konuda bilgi rica ettim. Soru ve cevaplar şöyle oldu:
- Eskiden okul doktoru olarak kaç kişi vardı, çalışma süresi ve şekli ne idi?
- 8 okul doktorumuz vardı. Bu doktorlar hastalarımızı kendi muayenehanelerine kabul ederlerdi. Haftada bir iki kez de okullara giderdi. Aslında o zaman da bu doktorların günde 6 saat çalışmaları gerekirdi.
- Peki, şimdi durum nedir, tam gün yasası size ne getirdi ve memnun musunuz?
- Ben göreve başladıktan sonra ilk işim Milli Eğitim Müdürlüğü'ne tahsis edilmiş bulunan lojmanı boşaltarak burasını bir dispanser haline getirmek oldu. Okul doktorlarını burada topladım. Hastalarımızın özel muayenehanelerinde değil, Milli Eğitim Dispanserine göndermeye başladı. Tam gün yasası da bize güç kattı. Okul doktorluğu daha verimli oldu ve bir disipline girdi. İlk ve Ortaokullarda kaç öğrenci öğretmen ve memura müjde devamı var okullarda 58 1578 orta dereceli okullarda 21422 öğrencimiz var. Memur, öğretmen ve müstahdem sayısı ise 301. Bütün personelimiz ve bunların bakmakla yükümlü olduğu kişiler ise yaklaşık olarak 100 bin kişi olabilir.
- Dispansere bir günde kaç hasta müracaat ediyor?
- Dispansere günde 150-200 hasta başvuruyor.
- Bir doktorun eline şimdi ne kadar para geçiyor?
- İlk mezun olan genç bir doktorun eline Gaziantep bölgesinde 16 bin 500 lira para geçiyor. Kıdemli bir doktor ise ayda eline geçen para 25 bin 633 liradır. Tabii bunların hepsi de pratisyen hekimdir. Kadromuzda henüz mütehassıs hekim yoktur.
- Milli Eğitim Dispanseri olan başka iller var mı?
- Ankara ve İstanbul'da Milli Eğitim dispanserleri vardır. Sanıyorum üçüncüsü Gaziantep oldu.
- Dispanserlerinizde 5 doktordan başka kimler var?
- Beş hekim, bir diş hekimi, 2 hemşire, bir hasta bakıcı kadromuz var. Yakında bir de eczacımız olacak. - Yani ilaçları da dispanserinizde mi vereceksiniz?
- Evet, bir öğretmen veya öğrenci eline reçeteyi alıp kapı kapı dolaşmayacak. Kendi ihtiyaçlarımızı kendi sesimizden karşılayacağız.
- Öğretmen ve öğrencilere yersiz rapor verildiği söylenir diye buna ne gibi bir çözüm bulacaksınız?
- Şimdi bütün hastalar dispansere gelecekler. Hasta olan kimseyi, hangi doktorun muayene edeceği belli olmadığı için sanıyorum yersiz tabir edilen rapor işi daha bir sağlıklı duruma girecek. Bunun üzerinde hassasiyetle duracağız.
Gaziantep Milli Eğitim Müdürü Ayhan Günal’la karşılıklı konuşmamızı okudunuz. Çoğu öğretmen, öğrenci ve velilerin şikâyetçi oldukları konuları Sayın Milli Eğitim Müdürü isabet parmak basmış bulunuyor. Dileyelim bu iş başladığı gibi ciddi devam etsin.
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *