ANASAYFA arrow right 40 Yıl Önce

Şehrimizdeki tarihi eser ve SİT alanlarının yeniden tespiti istendi

Şehrimizdeki tarihi eser ve SİT alanlarının yeniden tespiti istendi
YAYINLAMA: 17 Mart 2024 / 13.46
GÜNCELLEME: 17 Mart 2024 / 13.46

Konu, belediye meclisinde 25 Ocak tarihine kadar görüşülüp karara bağlanmazsa eski karar uygulanacak. Bazı binaların lüzumsuz yere tarihi eser sayılması yüzünden şehirdeki imar durumu aksıyor, yollar açılamıyor. Elimize geçen bu son şansı belediye geç kalmadan değerlendirmelidir.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından valilik kanalıyla belediye başkanlığına bir yazı gönderildi. Yazıda imar uygulamasını aksatan, tarihi değeri olmadığı hâlde sit alanına alınmış bulunan yerlerin belirlenmesi ve belediye meclisinden geçirilmesi isteniyor.

Bakanlıktan yazının gelmesi bir ayı doldurdu. Belediye meclisi şehrin düzene sokulması, çok dar yollarının açılmasını sağlayacak olan bu önemli konuyu ne yazık ki gündeminin son maddesi olarak ele aldı. Mecliste hiçbir şey yapılmadı. Sit alanlarının tespiti için bir komisyon görevlendirildi. Ankara'dan Eski Eserler Genel Müdürlüğünden yetkili uzmanların şehrimize getirilmesi ve sit alanlarının belirlenmesine yardımcı olmaları tavsiye edildi.

Sit alanları 25 Ocak 1985 gününe kadar belirlenerek belediye meclisinden geçirilmediği takdirde yasa gereğince eskiden belirlenmiş bulunan sit alanlarında hiçbir değişiklik yapılamayacak. Yine Türktepe’nin yolları olduğu gibi kalacak Tabakhane, Şehreküstü, Pişirici ve çevresine kimse el dokunamayacak.

Sit alanlarının belirlenmesinin önemi belediye meclisi üyelerine gereğince anlatılmadı. Sadece konuyla ilgili bulunan mimarlar ve bazı mühendisler soruna biraz eğildi.

Gazetemizde defalarca sit alanlarıyla ilgili yurttaşların feryadı dile getirilmişti. Yurttaşlar hiçbir tarihi değeri bulunmayan evlerini tamir ettiremediklerini, yıkılmaya yüz tutunca da terk etmek zorunda kaldıklarını dile getirmişlerdi. Sit alanına alınan yerlerin yurttaşlardan alınarak, devletin koruması altına alınması için de şimdiye kadar şehrimizde hiçbir şey yapılamadı. Elimize geçen bu son şans değerlendirilmeli ve süresi içinde belediye meclisinden geçirilmelidir. Aksi takdirde bu dönemin belediye meclisi tarihi sorumluluktan kurtulamayacaktır.

Sit alanlarıyla ilgili bazı belediye meclisi üyelerinin görüşleri şöyle:

Hakkı Tataroğlu: “Sit alanlarının belirlenmesi bir ihtisas işidir. Zamanında mütehassıslarca sit alanları belirlenmez ise iş olduğu gibi kalır”

Nurettin Ener: “Şimdiden sit alanları ve açılacak yollar üzerinde çalışmaya başlayalım. Ankara'dan da yetkili uzmanları hemen isteyelim. 3 ay içinde meclis olağanüstü toplanıp bir karara varsın”

Belediye Başkanı Arpacıoğlu: “Uzman isteyeceğiz. Sadece uzmanlar gelinceye kadar zaman kaybı olmaması için şimdiden bir hazırlık yapmalıyız. Bu Gaziantep için iyi ve son bir şanstır. Şansımızı iyi değerlendirelim. 25 Ocak’ta süremiz bitecektir”

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *