Tarihi eserlerimize sahip çıkmıyoruz. Buna karşılık korunmaya alınan yerlerin sayısı şehrimizde 436 ya çıktı. Sit alanları olarak belirlenen korunmaya alınan eski Antep evleri mal sahipleri tarafından terk edildiğinden her gün biraz daha harap oluyor ve yıkılıyor.
Korunmaya alınan Antep evlerinin sahipleri bir tek çivi çakamamaktan, onarım yapamamaktan ve yerlerinin bedelinin ödenmemesinden yakınıyorlar. Tarihi hiçbir değeri olmadığı halde korunmaya alınan Antep evlerinin bakımsızlığı, imar edilememesi yüzünden şehir günden güne çirkinleşiyor.
Bazı emlakların da müşterek bulunması ve zamanla birkaç kişinin eline geçmesi yüzünden birbirlerinin yerlerinin eski Antep evi olduğu ihbar edilerek inşaat yapılmasına engel olunduğu iddia ediliyor. Bu konudaki sorun sadece şehrimizde bulunmadığından yurt genelinde 17 bin kişi Turizm ve Kültür Bakanlığı'na başvurarak sit alanlarının yeniden belirlenmesini istedi.
Öte yandan, gerçekten büyük tarihi değer taşıyan Antep kalesi, çeşitli hanlar, hamamlar, camiler ve Antep evleri ise bakımsızlıktan yıkılmaya terk edilmiş durumda. Gerçek eski eserlerin korunması için sorunun üzerine ciddiyetle gidilmesi ve sonuç alınması gerekiyor.
Tarihi Antep kalesi
Yıllardır ihmal edilen ve yıkılmaya terk edilen yerlerden birisi de tarihi Antep kalesidir. Kalemiz hak ettiği onarımı kısa sürede görmeli turistlere göğsümüzü gere gere gezdirebileceğiniz bir yer haline getirilmelidir.
Osmanlı mimarisinden birçok örnek var
Şehrimizde tarihi değeri bulunan birçok Eti, Selçuk ve Osmanlı eseri bulunmaktadır. Buraları da diğerleri gibi bakımsızlıktan yıkılmaya terk edilmiştir.