Tıp fakültelerinde veremle ilgili eğilimin yetersiz olduğu açıklandı
Verem Haftası nedeniyle bir açıklama yapan verem hastanesi başhekimi veremli sayısında yüzde 5’in üzerinde bir artış olduğunu açıkladı.
30 ilin 333 ilçe ve köylerinde yapılan taramalar sonunda, artış oranının 0-4 yaş gurubunda yüzde 24.9, 0-6 yaş gurubunda ise yüzde 12 olduğu saptandı.
Yapılan araştırmalar artış oranının yüzde 5’in altında olduğu zaman yapılan çalışmanın yeterli olabileceğini gösteriyor. Oysa ülkemizde artışın yüzde 5’in üzerinde olduğu tespit edildi.
Veremle mücadelenin yetersiz olmasının başta gelen nedenini, yetkililer tıp fakültelerindeki eğitimin yetersizliğine bağlıyorlar. Ayrıca hastanelerdeki personel sayısının ve dispanserlerdeki göğüs hastalıkları ve dahiliye mütehassıslarının sayılarının yetersizliğine dikkat çekildi. Bunların verem hastalığı konusunda yeterli eğitim görmemiş oldukları açıklandı. Verem Savaş Demeği yetkilileri hastaların çevresinde bulunan kişilerinde yeterli bilgiye sahip olmadıklarını söylediler. Verem hastalarının en az 6-7 ay hastane, bir yıl da ilaç tedavisi görmeleri gerektiği kaydedildi.
Verem hastalarının ilaç tedavisini aksatmamaları gerektiği vurgulanarak, ilaç tedavisine ara verildiği taktirde vücut ilaca karşı direnç kazandığı için bir fayda sağlanamadığı açıklandı. Verem Savaş Demeği başkanlığı ise yaptığı açıklamada yalnız bir defa aşı yaptırmanın yeterli olmadığını ve her 5 yılda bir, yaşları ne olursa olsun, bütün vatandaşların BCG aşısı yaptırmaları gerektiği vurgulandı. Önlem konusunda yapılan araştırmalar artık sıvı aşının yeterli olmadığını, kuru aşı uygulaması gerektiğini ortaya koydu. Hastalığın denetim altına alınabilmesinde doğumdan itibaren 6-7 yaşlarında ve 14-15 yaşlarında devreler halinde BCG aşısı uygulanması gerektiği belirtiliyor.