ANASAYFA arrow right Güncel

Çiftçi, elektrik şartelini açmaya korkar hale geldi

Çiftçi, elektrik şartelini açmaya korkar hale geldi
YAYINLAMA: 14 Nisan 2025 / 19.44
GÜNCELLEME: 14 Nisan 2025 / 19.44

Mazot, gübre ve ilaç gibi girdilerin altından kalkmayan çiftçiler, tarımsal sulamaya yapılan yüzde 12 zam ile neye uğradığını şaşırdı. Girdi maliyetlerinin artması ise çiftçiyi hem tarladan hem de üretimden uzaklaştırıyor

Tarımsal sulamaya yapılan zammın geri çekilmesi çağrısında bulunan Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak, yüksek faturalar nedeniyle çiftçinin elektriğin şartelini açmaya korktuğunu belirtti. ‘’Çiftçinin yüksek faturaları ödeyecek gücü yok. Birçok çiftçi Enerjisa tarafından icralık durumda ve borcunu ödemeyenlerin abonelikleri iptal ediliyor. Üretim için destek verilmesi şart’’ dedi.

Çiftçi sattığı üründen para kazanamıyor, zarar ediyor

Konutta kullanılan elektriğe gelen zamdan tarımsal sulamanın da üzerine düşeni aldığını kaydeden Çolak, çiftçinin cezalandırıldığının altını çizdi. ‘’Çiftçiye tarlanı sulama, sulama yaparsan bu kadar gelecek deniliyor. Tarımsal sulamaya yapılan yüzde 12 zammın yanlış olduğunu düşünüyoruz. Zaten çiftçi sattığı üründen para kazanamıyor, zarar ediyor. Kurak bir bölgede tarım yapmaya çalışıyoruz’’ ifadelerini kulandı.

Maliyetlerin artması çiftçiyi tarlasından ve üretimden uzaklaştırıyor

Yer altı sularının 500 metreye kadar indiğini sözlerine ekleyen Çolak, ‘’500 metre yerinde altındaki suyu çıkarmak için enerjiye ihtiyaç var. Zor şartlarda sulu tarım yapan çiftçiler de şartele elini atmaya korkar hale geldi. Çünkü çok yüksek faturalar geliyor. Arpa, buğday, mercimek 3 yıldan beri aynı fiyata satıyoruz. Ama girdi maliyetlerine büyük oranda zam gelmesi çiftçiyi tarlasından ve üretimden uzaklaştırıyor’’ tespitini yaptı.

Ürünler para etmeyince gençler şehirlere göç ediyorlar

‘Mazot, gübre, ilaç ve elektrik gibi girdilere aylık olarak zam geliyor’ tespitini yapan Başkan Çolak, ‘’Çiftçi bu ay aldığı gübreyi, mazotu önümüzdeki ay aynı fiyata alamıyor. Dolayısıyla çiftçiler yükselen maliyetlerin altından kalkamaz oldu. Köylerdeki çiftçilerin yaş ortalaması 59. Gençleri mutlaka kırsalda tutmamız gerekiyor. Bunun için satılan ürünlerin para etmesi lazım. Fakat ürünler para etmeyince gençlerde şehirlere göç ediyorlar’’ açıklamasını yaptı.

Eylül ve ekimde cebe girmeyen desteklemenin hiçbir faydası yok

Çolak, ‘’Eylül ve Ekim aylarında almamız gereken mazot ve gübre desteklerini yeni alıyoruz. Lakin her şey zamanında lazım. Çünkü zamanında destek olunmazsa zamanında üründe olmaz. Şu anda ödemesi yapılan desteklemelerin hiçbir yaraya merhem olmaz. Şimdiki ödemeler, zamanında vadeli olarak aldığı girdilerin faizine yetmiyor. Her zaman dediğimiz gibi mazot ve gübre desteklemeleri Eylül ve Ekim aylarında lazım. Bu aylarda ceplere girmeyen desteklemenin hiçbir faydası yok’’ dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *