ANASAYFA arrow right Güncel

Hayvancılık sektörü kan kaybetmeye devam ediyor

Hayvancılık sektörü kan  kaybetmeye devam ediyor
YAYINLAMA: 06 Ekim 2024 / 17.55
GÜNCELLEME: 06 Ekim 2024 / 17.55

Türkiye genelinde kuzu ve oğlak destekleri 200 lira iken Gaziantep’te 240 lira

Hayvancılık sektörünün kan kaybetmeye devam ettiğini belirten Gaziantep Koyun Keçi Yetiştiricileri Birlik Başkanı Osman Türkman, ‘’Üretim azalıyor. Üretimin azalmaması için üreticinin hayvanı değerinde satılmalı. Bu seneki destekleme modeli eksikler olmasına rağmen iyi. Önümüzdeki süreçte destek miktarları artarsa üretici rahat bir nefes alır’’ dedi.

Damızlık hayvan sayısındaki son durumu değerlendiren Türkman, ‘’2024 yılını bilmiyoruz ancak 2021, 2022 ve 2023 yılında damızlık hayvan sayımızda yüzde 24 oranında bir azalma var. Dolayısıyla bu da üreticinin para kazanmadığını, üretimden çekildiğini ve gençlerin şehirlere göç ettiğini gösteriyor. Amacımız üreticinin hayvanının değerinde satılmasını sağlamak’’ ifadelerini kullandı.

Hayvan destekleme başvurularının başladığını sözlerine ekleyen Türkman, ‘’Üreticilerin bir an önce gelip müracaatlarını yapması, küpesiz kuzu ve oğlak gibi hayvanları varsa onlara küpe taktırması gerekiyor. Çünkü geçen sene anaç hayvana destek verilirken bu sene kuzu ve oğlağa verilecek. Türkiye genelinde kuzu ve oğlak destekleri 200 lira iken Gaziantep’te 240 lira. Çünkü Gaziantep Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliğimiz, Türkiye’de genelindeki yaklaşık 11 bin birlik ve kooperatif içerisinden birinci derece tarımsal üretici kuruluşu arasında yer aldı’’ açıklamasını yaptı.

Üreticilerimizin 31 Ekim tarihine kadar
destekleme başvurularını yapmalarını istiyoruz

Gaziantep’te kuzu ve oğlak başına en düşük 240 lira destek verileceğinin altını çizen Türkman, ‘’Desteklemeler, üreticinin hayvan sayısı, üreticinin erkek veya kadın olmasına, genç ya da olmasına göre 240 ile 580 lira arasında değişiyor. Bundan dolayı üreticilerimizin 31 Ekim tarihine kadar destekleme başvurularını yapmalarını istiyoruz. Ancak başvuru yapacak kişinin 25 anaç koyun ve keçisinin bulunması, ilçe tarım müdürlüklerine kayıtlı hayvanının yanı sıra birliğimize üye olması gerekiyor’’ dedi.

Yem maliyetleri üreticileri zorluyor

Yem maliyetlerinin üreticileri zorladığını vurgulayan Başkan Türkman, ‘’100 kuzu ya da oğlağı olan bir üreticimiz geçene sene 10 bin lira destek alırken bu sene 24 bin lira alacak. 41 yaşından küçük veya kadın ise 380 lira alacak. Eğer anaç hayvan sayısı 100’den az ise hayvan başına 580 lira alacak. Dolayısıyla üretici bir nefes almış olacak’’ şeklinde konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *