ANASAYFA arrow right Güncel

Satışlar düştü, piyasa daraldı

Satışlar düştü, piyasa daraldı
YAYINLAMA: 06 Ekim 2024 / 17.56
GÜNCELLEME: 06 Ekim 2024 / 17.56

Enflasyon ve döviz kuruna bağlı olarak beyaz eşya fiyatlarının yükselmesi ve vatandaşın alım gücünün düşmesi sonucunda spotçu esnafının satışları yüzde 60 oranında geriledi

Satışların durgun olduğuna dikkat çeken Gaziantep Spotçular ve İkinci Elciler Dernek Başkanı Mehmet Ali Yavuz, ‘’Masraflarımız arttığı için günü kurtaramıyoruz. Piyasada büyük bir daralma var. Enflasyon, döviz ve altın üçgeninde esnaflarımız çok mağdur oluyor’’ dedi.

Vatandaş, istikrarsızlık olduğu için döviz veya altınlarını bozdurmak istemiyor

Spot ve ikinci el sektörünün daraldığını sözlerine ekleyen Yavuz, ‘’Satışlarımızda geçen yıllara oranla yüzde 60 oranında bir düşüş söz konusu. Vatandaşta para var ancak piyasalarda bir istikrarsızlık olduğu için döviz veya altınlarını bozdurmak istemiyor. Hatta geçen gün bir müşteri ürün alacaktı. Cebinde de 75 doları vardı, dolar yükselir diyerek ürün almaktan vazgeçti’’ şeklinde konuştu.

Ürün fazla olmasına karşı talep azaldı ya da hiç yok

9 kilogramlık çamaşır makinesinin fiyatının 10 bin lira, 450 litre buzdolabının fiyatının ise 14-15 lira civarında olduğunu vurgulayan Yavuz, ‘’Şu anda insanların bir talebi olmadığından fiyatlarda herhangi bir artış söz konusu değil. Ürün fazla olmasına karşı talep azaldı ya da hiç yok. Böyle olunca da fiyatlarda bir gerileme yaşandı. Beyaz eşya ürünleri sezonluktur. Yaz mevsiminde buzdolabında yükselir sonrasında düşer. Şimdi kış mevsimine yaklaştığımız için çamaşır makinesinin fiyatı yükselir. Yani ürünlerde ara sıra suni yükselmeler oluyor’’ açıklamasını yaptı.

Esnafımızın yüzde 30’u sektörden çekildi

Esnafın dükkan kapatmamak için mücadele ettiğine dikkat çeken Yavuz, ‘’Esnaf ayakta kalma mücadelesi veriyor, ancak nereye kadar dayanabilirler bilemiyoruz. Kahramanmaraş depremleri sonrasında spotçular ve ikinci el alışveriş merkezimiz yıkıldı. Dolayısıyla bundan dolayı esnafımızın yüzde 30’u sektörden çekildi’’ ifadelerine yer verdi.

Kayıt dışı sorununun bir an önce çözüme kavuşması gerekiyor

Çalıntı ürünleri kenar semtlerde satıldığını aktaran Başkan Yavuz, ‘’Kayıt dışı sorunu bir türlü çözülmedi, çözülmez gibi de duruyor. Bu kişiler daha çok üniversite, Binevler, Düztepe gibi kenar semtlerde faaliyet gösteriyor. Ortada bir haksız rekabet söz konusu. Çünkü bizim esnafımız her türlü sorumluluğu yerine getirirken kayıt dışı çalışanlar hiçbir sorumluluğu yerine getirmiyor. Bu esnafımızı derinden üzüyor. Kayıt dışı sorununun bir an önce çözüme kavuşması gerekiyor’’ dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *