ANASAYFA arrow right Güncel

Herşey demokrasi, adalet ve barış ortamı ile mümkün

Herşey demokrasi, adalet  ve barış ortamı ile mümkün
YAYINLAMA: 17 Nisan 2025 / 18.57
GÜNCELLEME: 17 Nisan 2025 / 18.57

Dr. Ersin Arslan’ın katledilişinin yıldönümünde Şehir Hastanesi önünde bir araya gelen Sağlık Meclisi, şiddeti doğuran kültürel, toplumsal, siyasal, hukuksal yapının, sosyal ve ekonomik düzeyin yükseltilmesinin ancak demokrasi, adalet ve barış ortamının sağlanması ile mümkün olabileceğini vurguladı

Gaziantep-Kils Tabip Odası Başkanı K. Doğan Eroğulları, ‘’Toplumda yaygınlaşan şiddet iklimine ve özel olarak sağlıkta yaşanan şiddet olgularına karşı topyekun, kararlı ve samimi bir mücadele yürütülmesi zorunludur. Sağlık çalışanlarına yönelik artan şiddetin tam anlamıyla önlenebilmesinin; şiddeti doğuran kültürel, toplumsal, siyasal, hukuksal yapının düzeltilmesinin, sosyal ve ekonomik düzeyin yükseltilmesinin ancak demokrasi, adalet ve barış ortamının sağlanması ile mümkün olabileceğinin farkındayız’’ şeklinde konuştu.

Sağlık çalışanlarının şiddete maruz kalması anlaşılamaz ve kabul edilemez

Kişisel ve toplumsal iyiliği hedef alan, bu amaç üzerine kurulu bir mesleğin mensupları olan hekimlerin ve sağlık çalışanlarının gittikçe artan dozda ve bazen de ölümcül olan şiddete maruz kalmasının anlaşılamaz ve kabul edilemez olduğunu vurgulayan Eroğulları, ‘’Sağlıkta yaşadığımız bu şiddet sarmalının evlerden, sokaklardan ve hepsinden önemlisi bunu önlemek ve gerekli tedbirleri almakla yükümlü en yetkili organların söylemlerinden bağımsız olduğu düşünülemez. Şiddetin dil ve söylemde başladığını, burada engellenemeyen şiddetin fiziki ve devamında ölümcül bir niteliğe bürünebildiğini herkes biliyor. ‘Şiddete sıfır tolerans’ anlayışının propaganda içeren bir söylemden çıkıp gerçek bir politikaya dönüşebilmesi sürekli, kararlı ve samimi bir anlayışı zorunlu kılar’’ ifadelerini kullandı.

Sağlık hizmetinin verildiği yerlerin güvenli olmaktan çıktığı aşikar

Eroğulları, ‘’Ülkemizde sağlıkta şiddetle ilgili samimiyetsiz tutumun en çarpıcı örneği olarak; ‘Memnuniyetsizliğiniz varsa gidin sağlık personelinin gırtlağına yapışın’ diyen bir milletvekilinin hâlâ Meclis’te durabiliyor olmasında görüyoruz.

Sağlıkta Dönüşüm nedeniyle sağlığın bugün geldiği noktanın yarattığı olumsuz iklimin şiddet doğurduğu, özellikle acil servislerde kontrolden çıktığı, sağlık çalışanlarının kendilerini emniyette hissedemedikleri, sağlık hizmetinin verildiği yerlerin güvenli olmaktan çıktığı aşikar’’ dedi.

Mobbing, tehdit, hakaret ve fiziksel saldırıya varan şiddetin her türlüsünü durdurmaya kararlıyız

Şiddetin her türlüsünün karşısında olduklarını bir kez daha vurgulayan Eroğulları, ‘’Tedavisi için uğraşılan ya da ameliyatı yapılan bir hasta veya o hastanın yakını tarafından yapılan saldırı da, bu saldıralar sonucunda sağlık çalışanlarının hayatlarını kaybetmesi de kanıksanamaz. Her gün birçok sağlık merkezinde yaşanan mobbing, tehdit, hakaret ve fiziksel saldırıya varan şiddetin her türlüsünü durdurmaya kararlıyız. Sağlıkta şiddet bir yandan hekimlerin ve sağlık çalışanlarının can güvenliğini tehdit ederken, aynı zamanda sağlık hizmeti sunumunu da engeller hale dönüştü. Bu durum sürdürülebilir, kabul edilebilir, katlanılabilir değil’’ değerlendirmesini yaptı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *