ANASAYFA arrow right Güncel

İnsanların alım gücünün düşmesiyle satışlarda da düşüş bekleniyor

İnsanların alım gücünün düşmesiyle satışlarda da düşüş bekleniyor
YAYINLAMA: 29 Nisan 2025 / 19.53
GÜNCELLEME: 29 Nisan 2025 / 19.53

Kurban Bayramının yaklaşmasıyla birlikte birçok ilde kurbanlık hayvan fiyatları açıklanırken, Antep’te henüz açıklanmadı. Tüketici ve üreticiler fiyatların açıklanmasını istiyor

Gaziantep Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birlik Başkanı Osman Türkman, ‘’Antep’te yeterli sayı da kurbanlık hayvan bulunuyor. Ama insanların alım gücünün düşmesine bağlı olarak satışlarda bir düşüş yaşanabilir. Aynı oranda ülke genelinde olduğu gibi Gaziantep’te de küçükbaş  hayvan sayısında bir gerileme söz konusu. Son 5 yılda kentte anaç hayvan sayısı yüzde 30 azaldı’’ açıklamasını yaptı.

Çevre illerde kurbanlık hayvan fiyatlarının açıklanmaya başlandığını ancak Antep’te net bir rakamın olmadığını kaydeden Türkman, ‘’Türkiye bazı illerden kurbanlık fiyatları açıklanıyor. Açıklamalara baktığımızda küçükbaş kurbanlık fiyatlarının 280 ile 350 lira arasında değiştiğini görüyoruz. Dolayısıyla Gaziantep’te fiyatın ne olacağı önümüzdeki günlerde netleşir’’ şeklinde konuştu.

Hayvancılıkla en büyük gider yem

Açıklanan kurbanlık fiyatlarını değerlendiren Türkman, ‘’Geçen sene Gaziantep’te küçükbaş kurbanlık fiyatları 220 ile 250 lira arasında değişiyordu. Ama maliyetlerin geçen yıla göre arttığını görüyoruz. 2024 yılında hasat döneminde 1,5 lira olan beyaz buğday samanı 5 liraya, arpanın kilogramı 6 liradan 13 liraya, kırmızı mercimek samanı 7 liradan 20 liraya yükseldi. Dolayısıyla hayvancılıkla en büyük gider yem. İşletmenin yüzde 70’ini yem giderleri oluşturuyor. Yem fiyatlarında yüzde 100’ün üzerinde bir artış var. Diğer giderlerde de yüzde 50 ile 100 yükseliş var. Diğer taraftan tüketicinin alım gücünü göz önüne aldığınızda bir azalma olduğunu görüyoruz. Kısacası açıklanan rakamların yüksek olmadığını söyleyebiliriz’’ dedi.

Antep’te küçükbaş hayvan sayısının azaldığını aktaran Türkman, ‘’Kentimizde 338 bin küçükbaş hayvan bulunurken bu rakam son beş yılda 258 bine kadar geriledi. Üretimde azalmanın en büyük nedeni para kazanamamak. Üretici masraf ediyor, emek harcıyor, hayvanlarını besliyorlar ama para kazanamayınca sektörden çıkmak zorunda kalıyor. Üretimin her yıl azaldığını söyleyebiliriz’’ değerlendirmesini yaptı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *