ANASAYFA arrow right Güncel

Kentlere ve ortak geleceğe sahip çıkmak açısından önemli bir dönem

Kentlere ve ortak geleceğe sahip çıkmak açısından önemli bir dönem
YAYINLAMA: 06 Ekim 2026 / 13.41
GÜNCELLEME: 06 Ekim 2026 / 13.41

Mimarlar Odası Gaziantep Şubesi, Mimarlık Haftası kapsamında Atatürk Anıtı’nda düzenlediği törenle mesleğin toplumsal sorumluluğuna ve güvenli kentleşmenin önemine dikkat çekti

Törende mimarların taşıdığı döviz ve pankartlarda, özellikle 6 Şubat depremlerinin ardından güvenli yapılaşma, sağlıklı kentleşme, nitelikli konut ve mimarlık mesleğinin geleceği konularına dikkat çekildi.

Programda konuşan Mimarlar Odası Gaziantep Şube Başkanı Mustafa Büyükuncu, Mimarlık Haftası’nın yalnızca bir meslek haftası olmadığını, kentlere ve ortak geleceğe sahip çıkmak açısından önemli bir dönem olduğunu ifade etti.

Büyükuncu, şunları söyledi; “Bugün burada yalnızca Mimarlık Haftası’nı başlatmak için değil; kentimize, mesleğimize ve ortak geleceğimize sahip çıkmak için bir aradayız. Mimarlık yalnızca bina tasarlamak değildir. Mimarlık; yaşadığımız konuttan sokağa, mahalleden meydana, kentten yaşam çevresine kadar gündelik hayatımızı biçimlendiren toplumsal bir sorumluluktur. Çünkü iyi mimarlık, yalnızca iyi yapılar değil; daha sağlıklı, daha güvenli ve daha yaşanabilir kentler demektir.

Uluslararası Mimarlar Birliği, 2026 Dünya Mimarlık Günü temasını “Housing is a Human Right. Build It.” – “Konut Bir İnsan Hakkıdır. İnşa Edin!” olarak belirledi. Bu tema bize çok temel bir gerçeği yeniden hatırlatıyor: Konut bir ayrıcalık ya da lüks değil, temel bir insan hakkıdır.

Bugün dünyanın pek çok kentinde olduğu gibi ülkemizde de barınma sorunu; ekonomik koşullar, artan kira bedelleri, afetler ve hızla değişen kentler nedeniyle giderek daha önemli bir mesele hâline geliyor. Bu nedenle güvenli, sağlıklı, erişilebilir, nitelikli ve herkes için ulaşılabilir konut üretmek yalnızca mimarların değil; merkezi ve yerel yönetimlerin, meslek kuruluşlarının, akademinin ve kentle ilgili karar alan bütün kesimlerin ortak sorumluluğudur.

Bu sorumluluk Gaziantep için bugün çok daha anlamlıdır.

6 Şubat depremlerinin ardından kentimizi yeniden düşünürken yalnızca ne kadar hızlı yapı ürettiğimizi değil, nasıl bir yaşam çevresi kurduğumuzu da konuşmak zorundayız. Yapı kadar mahalleyi, konut kadar kamusal alanı, yeni yapılaşma kadar mevcut yapı stokunu, hız kadar niteliği; güvenlik kadar kentin belleğini, kimliğini ve kültürel mirasını da önemsemeliyiz. Çünkü kentler yalnızca binalardan oluşmaz. Kent; insanıyla, mahallesiyle, sokağıyla, kamusal alanıyla, kültürel mirasıyla ve doğasıyla bir bütündür.

TMMOB Mimarlar Odası Gaziantep Şubesi olarak bizler; herkesin sağlıklı ve güvenli bir çevrede yaşama ve barınma hakkını savunurken, daha dirençli, kapsayıcı ve yaşanabilir bir Gaziantep için mimarlığın ve planlamanın bilimsel ve kamusal sorumluluğunu yerine getirmeye devam edeceğiz. Çünkü nitelikli yaşam çevrelerinin oluşturulması mimarın yalnızca mesleki görevi değil, topluma karşı sorumluluğudur. Bu nedenle Mimarlık Haftası’nı yalnızca meslektaşlarımız arasında kutlanan bir hafta olarak görmüyoruz. Mimarlığı kentle, kentliyi mimarlıkla buluşturmak istiyoruz.

Altı gün boyunca çocuklarımızdan mimarlık öğrencilerine, meslektaşlarımızdan kentlilere kadar farklı kesimleri bir araya getireceğiz. Çocuklarımızla hayallerindeki mahalleyi çizecek, Gaziantep’in bugününü ve geleceğini konuşacak, kentin sokaklarında ve tarihî dokusunda birlikte yürüyecek, mimarlık deneyimlerini paylaşacak ve haftamızı hep birlikte kutlayacağız.

Çünkü biz inanıyoruz ki; Konut bir haktır. Kent hepimizin. Mimarlık hepimizin yaşamına dokunuyor. Ve daha iyi bir Gaziantep, ancak birlikte düşünür ve birlikte üretirsek mümkün.

Bugün attığımız bu adımla başlayan Mimarlık Haftası’nın kentimize, mesleğimize ve geleceğimize katkı sunmasını diliyor; 5–10 Ekim tarihleri boyunca gerçekleştireceğimiz tüm etkinliklere Gazianteplileri davet ediyoruz. Katılımınız ve desteğiniz için teşekkür ediyor; tüm meslektaşlarımızın Dünya Mimarlık Günü’nü ve Mimarlık Haftası’nı kutluyoruz”

Mimarlık Haftası etkinlikleri, Mimarlar Odası Gaziantep Şubesi tarafından Atatürk Anıtı’nda gerçekleştirilen törenle başladı. Törene Mimarlar Odası Gaziantep Şube Başkanı Mustafa Büyükuncu, mimarlar, mimarlık öğrencileri ve kentliler katıldı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *