ANASAYFA arrow right Güncel

Sokak ve kırsalda hayvanlara kuduz aşısı yapılmalı

Sokak ve kırsalda hayvanlara  kuduz aşısı yapılmalı
YAYINLAMA: 22 Eylül 2024 / 17.55
GÜNCELLEME: 22 Eylül 2024 / 17.55

Araban ilçesine bağlı Sarıkaya köyünde bir inekte tespit edilen kuduz vakası nedeniyle köy karantinaya alındı

Gaziantep-Kilis Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Meltem Peri, ‘’Belediyelerin sokaktaki hayvanlara, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ise kırsalda hayvanlara mutlaka kuduz aşısını yapması gerekiyor. Aşılamaların yapılması ve hayvanların kontrol altına alınıp takip edilmesi lazım’’ dedi.

Kuduz isminin anıldığı yerin karantinaya alınması lazım

 ‘Yıl olmuş 2024 ve kuduzun tanınmayan bir hastalık olarak devam etmesi konusunu anlamıyorum’ diyen Peri, ‘’Yetkililerin bu mevzu ile ilgili hiçbir fikrinin olmadan kuduz hastalığı yokmuş gibi davranmaların anlam veremiyorum. Kuduz hastalığı var mı yok mu şüphesini bırakın adının anıldığı yerin karantinaya alınması lazım. Kuduz aşı yapıldığı takdirde yüzde 100 koruyuculuğu olan ama korunmak için aşı yapılmadığı zamanda yüzde 99 öldürücü bir hastalık. Bir hastalık bu kadar öldürücü ama aynı zamanda bu kadar engellenebilirken nasıl yok sayıldığını sormak istiyoruz’’ hatırlatmasını yaptı.

Aşıdan 30 gün sonra kesinlikle kuduz testi istenmeli

Veteriner hekimlerin düzenli olarak kuduz aşısı yaptığını ifade eden Peri, ‘’Evden çıkmıyor, başka hayvan ile karşılaşmıyor’ diye bir şey söz konusu olamaz. O yüzden kuduz aşısının senede bir defa yapılması gerekiyor. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından; kuduz aşısı yapıldıktan sonrasında bir hayvanın kayıt altına alınabilmesi için aşıdan 30 gün sonra kesinlikle kuduz testi istenmeli. Kuduzdan ari olduğu belli olmalı. Hayvan sadece yurt dışına çıkarıldığında kuduz testi isteniyor. Neden; yurt dışına gittiğimiz ülke istiyor diye’’ şeklinde konuştu.

Kuduz olan hayvanların şehir merkezine gelmesi çok da zor değil

Kuduz olan hayvanın telef edilmesin gerektiğinin altını çizen Peri, ‘’Isırılma olayının olduğu anda o canlıya aşı yapılması gerekiyor. Yani kana bulaşan virüsün beyne ulaşması süresinde aşının yapılmış olması önemli. Çünkü virüs beyne ulaştıktan sona kuduz süreci başlamış olacak. O yüzden ne kadar erken yapılırsa o kadar iyi. Kuduz ciddiye alınması gereken bir mesele. Yanı başımızda çıktığına göre o köydeki hayvanların hareket halinde olduğunu düşünürken şehir merkezine gelmesi çok da zor değil’’ açıklamasında bulundu

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *