ANASAYFA arrow right Güncel

Mobbing, ciddi bir sorun

Mobbing, ciddi bir sorun
YAYINLAMA: 22 Eylül 2024 / 17.56
GÜNCELLEME: 22 Eylül 2024 / 17.56

Sağlık sektöründe mobbingin, çalışanların sistematik olarak kötü muameleye maruz kaldığı ciddi bir sorun olduğuna dikkat çeken Hep Sen Gaziantep Şube Başkanı Ayşe Kılınç, ‘’Mobbingin önlenmesi için, sağlık kuruluşlarında iş birliği ve saygı kültürü oluşturulmalı, mobbing vakaları ciddiyetle ele alınarak mağdurlara destek sunulmalı. Mobbingin önlenmesi için en başta kişilerin kendi meslektaşlarına olan özsaygılarını kaybetmemeleri ve güçlüden yana değil haklıdan yana tavır almaları çok önemli’’ açıklamasını yaptı.

Sağlık çalışanlarının günümüzde karşılaştığı pek çok sorun var

Kılınç, ‘’Sağlık çalışanlarının meslek hayatındaki en büyük amaçlarından birisi, kendilerine emanet edilen hastalarının bakım hizmetlerini vererek günlük yaşantılarına daha iyi bir şekilde devam etmesini sağlamak. Kamuoyunda sağlık çalışanlarının en çok öne çıkan problemlerinden biri sağlıkta şiddet olarak biliniyor. Ancak sağlık çalışanlarının günümüzde karşılaştığı pek çok sorun var. Bu sorunların başında mobbing geliyor’’ tespitini yaptı.

Mobbingin tanımını yapan Kılınç, ‘’Mobbing, işyerlerinde bir veya birden fazla kişi tarafından diğer kişi ya da kişilere yönelik gerçekleştirilen, belirli bir süre sistematik biçimde devam eden, yıldırma, pasifize etme veya işten uzaklaştırmayı amaçlayan; mağdur ya da mağdurların kişilik değerlerine, mesleki durumlarına, sosyal ilişkilerine veya sağlıklarına zarar veren; kötü niyetli, kasıtlı, olumsuz tutum ve davranışlar bütünüdür. Mobbingin birçok nedeni var. Bunlar; kişisel nedenler, kurumsal nedenler, sosyal ve iş yerinin fiziksel sorunlarından kaynaklanan nedenlerdir. Sağlık çalışanlarına mobbing, yöneticiler, birim sorumluları ve çalışma arkadaşları tarafından uygulanıyor’’ şeklinde konuştu.

Tüm ekip elemanları birbirini yapbozun parçaları gibi tamamlamak zorunda

Sağlık camiasında her şeyin bir ekip işi olduğuna dikkat çeken Kılınç, ‘’Tüm ekip elemanları birbirini yapbozun parçaları gibi tamamlamak zorunda. Fakat bu tamamlama kendi görevleri dışında iş yaptırmak şeklinde olursa bu zaten mobbing suçunu oluşturur. Son zamanlarda sahadan çok fazla şikâyet alıyoruz. Sağlık çalışanlarının görev yönetmelikleri dışında çalıştırılmak istenmesi veya bazı hekimlerin çalıştıkları servisleri tapulu malları gibi görüp diğer çalışanlara kiracı veya işçi muamelesi yapması konusunda çok fazla şikâyet var’’ ifadelerine yer verdi.

Mobbing suçuna maruz kalan meslektaşlarımızın yanında olacağız

Mobbingin insanlık suçu olduğunu sözlerine ekleyen Hep Sen Gaziantep Şube Başkanı Ayşe Kılınç, konuşmasını şöyle sürdürdü: ‘’Herkesin huzurlu çalışmaya ve hizmet vermeye hakkı var. İş yerindeki huzurun, adaletin ve eşitliğin sağlanması meslektaşlarımızın görevlerini en üst düzeyde icra etmeleri açısından çok önemli. Mobbing konusunda idarecilerimize düşen görev kişileri anlamaya çalışarak, adaletli, eşit ve huzur dolu bir ortamda çalışmayı sağlamak. İş ortamlarımızı güzelleştirmek ve halkımıza hak ettiği hizmeti sunmak istiyoruz. Hep Sen olarak çıktığımız bu yolda, mobbing suçuna maruz kalan meslektaşlarımızın her türlü konuda yanında olduğumuz gibi hukuki anlamda da yanında olacağız.’’

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *