ANASAYFA arrow right Güncel

Tarımsal temel girdi ve ürünlerde dışarıya bağımlılık büyük sorun

Tarımsal temel girdi ve ürünlerde dışarıya bağımlılık büyük sorun
YAYINLAMA: 16 Ekim 2024 / 18.26
GÜNCELLEME: 16 Ekim 2024 / 18.26

Dünya Gıda Günü nedeniyle açıklama yapan Gıda Mühendisleri Odası Gaziantep İl Temsilcisi Onur Aydın, ‘’Ülkemizde insanlarımızın yüzde 22`si yeterli gıdaya ulaşamıyor yüzde 8,5`u ise açlık sınırında yaşıyor. Dünyada gıda fiyatları düşüş gösterirken Türkiye’de artmaya devam ediyor. Tarımsal temel girdiler ve ürünlerde dışarıya bağımlılık büyük sorun. Her sıkışılan anda ithalata sarılmakla gıda enflasyonu düşmez, çözüm ülkemizdeki üreticiyi ve üretimi koruyan somut politikalarla sağlanabilir’’ dedi.

Gıda güvencesinin sağlanamadığı bir dünyada, adil ve demokratik bir düzenden söz edilemez

Gıda güvencesinin sağlanamadığı bir dünyada, adil ve demokratik bir düzen içinde yaşayabilmenin hayal olduğunu dile getiren Aydın, ‘’Eğer bugün dünyada açlık varsa, bu sadece kötüleşen iklim koşullarından, yetersiz bitkisel-hayvansal gıda arzından değil, uygulanan küresel neoliberal ekonomi ve tarım politikaları ile adaletsiz gelir dağılımından kaynaklanıyor. İnsanlık için kâbus olan bu yokluğu ve yoksulluğu yenmek için sorumluluk almak hepimizin ortak toplumsal görevi’’ şeklinde konuştu.

Ülkemizde tarımsal üretim sorunlu

İçilebilir su kaynaklarının ve tarımsal üretimin hızla azalması, yönetenler tarafından sorun çözücü tarım, gıda ve su politikalarının oluşturulmamasının, gelecek için duyulan endişeleri arttırdığına dikkat çeken Aydın, ‘’Ülkemizde tarımsal üretim sorunlu. Yıllardır yetersiz verilen desteklerin bir de geç ödenmeler ile erimesi, ürün alım fiyatlarını maliyet altında açıklayarak; bitkisel ve hayvansal üretimde bulunan çiftçilerimizin sürekli zarar etmesi, üretmek için borçlanmak zorunda kalan çiftçilerimizin üretim alanlarına ve araçlarına ipotek üzerinden el konulması üretim boyutundaki sorunları artırıyor’’ ifadelerine yer verdi.

Alım gücü düşen dar ve sabit gelirli yurttaşlarımız, raflar dolu olsa da yeterince gıdaya ulaşamıyor

İl Temsilcisi Aydın, pazarlama ve tedarik zincirinde de sorunların bulunduğunu sözlerine eklerken, ‘’Güçlü, özerk üretici ve tüketici kooperatiflerinin olmadığı süreçte, zincir marketlerin tekelci yapısı ya da Hal Yasası tartışmaları arasında tarla ve tezgah arasında oluşan yüksek fiyat makasında, üretici düşük fiyata ürününü satarken, tüketici ucuz gıdaya erişememekte, sağlıklı ve yeterli beslenemiyor. Uygulanan ekonomik program nedeniyle alım gücü düşen dar ve sabit gelirli yurttaşlarımız, raflar dolu olsa da yeterince gıdaya ulaşamıyor’’ tespitini yaptı.

Küçük işletmelerde gıda güvenliği koşullarını sağlayacak çalışmalar yapılmalı

Gıdanın üretimi ve denetimi süreçlerinde sorunlar yaşandığını belirten Aydın, ‘’Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından uzun bir aradan sonra laboratuvar sonucuyla taklit veya tağşiş yapıldığı tespit edilen gıdaları üreten, ithal eden ve piyasaya arz eden firmalar kamuoyu ile paylaşıldı. Halkımızın gıda güvenliği için bakanlığın yıllardır uyguladığı beyana dayalı üretim izni modelini bırakıp, tüm gıda işletmeleri için bakanlık denetimi ve kontrolü sonucu onay verildikten sonra üretimin yapılabildiği sisteme geçilmeli. Gıda işletmelerini merdiven altından kurtarmak için kayıt altına alınması yeterli bir uygulama değil. Küçük işletmelerde de gıda güvenliği koşullarını sağlayacak şekilde çalışmalar yapılmalı, Çalıştırılması Zorunlu Personel (ÇZP) zorunluluğu buralarda da uygulanmaya başlanmalı’’ çağrısında bulundu.

Gıda Mühendisleri Odası Gaziantep İl Temsilcisi Onur Aydın, konuşmasını şöyle sonlandırdı: ‘’Her alanda üretimden ve üreticiden yana politika tercihleri ve kamunun piyasayı düzenleme ve denetleme yetkisini etkin kullanmasıyla, ülkemizde tarım ve gıdada artarak yaşanan sorunlar çözülebilir. Yaşadığımız tarım ve gıda krizinden kurtulabilmek; rant ve beton ekonomisi yerine üretim ekonomisini, sermayenin öncelikleri yerine kamusal ve toplumsal çıkarları, gündelik politikalar yerine planlı kalkınmayı önceleyen kamucu tarım ve gıda politikalarını savunmakla ve yaşama geçirmekle mümkün.’’

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *