Türk bilim insanları, konuşma sesinden akciğer kanserini erken evrede teşhis etmeyi başardı. Ankara Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı’ndan Dr. Yusuf Kahya, Antalya’da düzenlenen Türk TORAKS Derneği Kongresi'nde açıkladığı çalışmada, yüzde 90 doğruluk oranı elde ettiklerini söyledi.
Dr. Kahya, insan kulağının algılayamadığı ses özelliklerini yapay zekâ ile analiz ederek sağlıklı bireyler ile akciğer kanseri hastaları arasındaki farkın ayırt edilebildiğini belirtti. Akciğer kanserinin hâlâ dünya genelinde kanser kaynaklı ölümlerde ilk sırada yer aldığını vurgulayan Kahya, erken teşhisin hayati önem taşıdığını, bu çalışmanın da yeni bir tanı yöntemi olarak ümit verici sonuçlar sunduğunu kaydetti.
Hürriyet'in aktardığına göre, araştırma, Ankara Üniversitesi ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi'nden araştırmacıların katılımıyla yürütüldü. Çalışmada 50 sağlıklı birey ve 50 akciğer kanseri hastası arasında karşılaştırma yapıldı. Yapay zekâ programı, konuşma seslerinden elde edilen çok sayıda parametreyi değerlendirerek yüzde 90 civarında doğruluk oranına ulaştı. Ancak, küçük bir örneklemle yapıldığı için çalışmanın genişletilmesi gerektiği belirtildi.
Ekip çalışmasıyla yürütülen projeye Dr. Haydar Ankışhan liderlik etti. Araştırma ekibinde Dr. Haluk Ulucanlar, Dr. Yusuf Kahya, Dr. İslam Aktürk, Dr. Kübra Alphan Kavak, Dr. Ulaş Bağcı ve Dr. Bülent M. Yenigün de yer aldı.
Dr. Kahya, "Elde ettiğimiz sonuçlar umut verici. Eğer ilerleyen dönemlerde daha geniş gruplarla yapılacak çalışmalarda da benzer sonuçlar alınırsa, konuşma analizi gelecekte akciğer kanseri teşhisinde yeni bir yöntem olabilir" ifadelerini kullandı.