Uluslararası karayolu taşımacılığında tır şoförlerinin vize sorununun halen çözülmemesi lojistik sektörüne darbe vurdu. Yurt dışına ürün götüren firmaların işleri yüzde 50 oranında azaldı
Gaziantep Umum Nakliyatçılar Odası ve Kooperatif Başkanı Zafer Aydıngüler, ‘’Şoförlere vize verilmediği için firmalar yüzde 50 kapasite ile çalışıyor. Bir ürünün ihracatının engellenmesi hem firmaya hem de ülke ekonomisine zarar veriyor. Dolayısıyla Dışişleri Bakanlığı, vize sorununu bir an önce çözmeli’’ çağrısında bulundu.
Nakliye sektörü her zaman üvey evlat muamelesi gördü
Aydıngüler, ‘’Türkiye’nin ticari anlamda yükünü omuzlayan nakliye sektörü her zaman öksüz ve üvey muamelesi gördü. Ticari taksilere uygulanan ÖTV, ne yazık ki ülkenin ekonomisine en büyük katkıyı yapan lojistik sektörüne yapılmıyor. Şoför sıkıntısı sektörümü zorluyor. Durum böyle devam ederse Avrupa gibi şoför arar hale geleceğiz’’ dedi.
Vizeye başvuran şoförlere zorluk çıkarıyorlar
2024 yılında ticari olarak yüzde 65 oranında küçüldüklerini söyleyen Aydıngüler, esnafın öz sermayesi ile ayakta kalma mücadelesi verdiğini anlattı. ‘’Akaryakıt fiyatlarının sürekli olarak değişmesi, giderlerimizin çok yüksek olması bizi çok etkiliyor. Üretilen ürünlerin ihraç edilmesi gerekiyor. Ancak ne yazık ki şoförlere vize verilmediği için firmalar yüzde 50 kapasite ile çalışmak zorunda kalıyor. Vizeye başvuran şoförlere zorluk çıkarıyorlar. Bir ürünün ihracatının engellenmesi hem firmaya hem de ülke ekonomisine zarar veriyor. O yüzden bu vize sorunu bir an önce çözüme kavuşturulmalı’’ şeklinde konuştu.
Sektörümüz cazibesini yitiriyor
Aydıngüler, ‘’En büyük sorunlarımızdan birisi hiç şüphesiz genel giderler. Otoban ücretleri çok yüksek. Bu ücretler düşmesi gerekirken her yıl artan ücret 6 ayda bir artmaya başladı. Akaryakıtın inişli-çıkışlı olması bizleri etkiliyor. Nasıl dövizin sabit kalması sağlanıyorsa bu giderlerimizin sabit kalması sağlanmalı. Şu anda şoför sıkıntısı yaşanıyor. Bunun en büyük etkeni ise SRC belgesi. SRC belgesi en az 4 ayda alınabiliyor. Dolayısıyla sektörümüz cazipliğini yavaş yavaş yitiriyor’’ tespitini yaptı