ANASAYFA arrow right Siyaset

AK Parti 10, CHP 24, MHP 26, BDP ise 20’nci sırada

AK Parti 10, CHP 24, MHP 26, BDP ise 20’nci sırada
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.02
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.02
30 Mart’ta yapılacak yerel seçimlere katılacak partilerin oy pusulasındaki yerleri belli oldu. AK Parti 10, CHP 24, MHP 26, BDP ise 20’nci sırada yer alacak. 

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanlığı merkezinde, yerel seçimlerde partilerin pusulada nerede yer alacağı kura çekimiyle belirlendi. 
Ankara’da yapılan kurada birinci sırayı Hür Dava Partisi alırken, TBMM’de grubu bulunan partilerden AK Parti 10, CHP 24, MHP 26, BDP 20. sırada yer aldı. HDP ise 23’ncü sırada bulunacak. 
Yerel seçimlere katılacak tüm partilerin sıralamadaki yerleri belli oldu.

Listenin 1 numarasına oturan
parti Hür Dava Partisi oldu

30 Mart’ta düzenlenecek yerel seçimlere katılacak partilerin oy pusulasındaki yerleri belli oldu. Partilerin oy pusulasındaki yerleri belli oldu. Oy pusulasındaki yerler için Yüksek Seçim Kurulu’nda (YSK) siyasiparti temsilcilerinin huzurunda kura çekimi yapıldı.
Listenin 1 numarasına oturanparti ise Hür Dava Partisi oldu.
Hür Dava Partisi, kısa adıyla HÜDA-PAR kamuoyunda Hizbullah'ın devamı olarak bilinmekte. Parti tarafından resmen reddilen ancak kurucu kadroların ilişkileri nedeniyle Türkiye Hizbullah'ının resmi partisi olarak anılan ve tabanı Kürt kökenli muhafazakar vatandaşlara dayanan partinin İslami bir çizgiyi savunuyor.
HÜDA-PAR, kamuoyunda 1990’lı yıllarda Güneydoğu’da 10 bin kadar faili meçhulün ve domuz bağı ile işkence ile vahşi şekilde işlenen cinayetlerle adını duyuran Hizbullah’ın siyasi uzantısı veya devamı olarak nitelendiriliyor.
Partiyi, 2012 mayıs ayında Yargıtay tarafındanHizbullah bağlantısı gerekçesiyle kapatılan Mustazaflar Derneği üyeleri kurdu. Kapatılan Mustazaflar Derneği’nin eski Genel Başkanı Hüseyin Yılmaz, HÜDA-PAR'ın da kurucu genel başkanı oldu.
Yılmaz gazetecilerin kendisi ile yaptıkları röportajlarda "Hizbullah bağlantısına şiddetle itiraz ederek, yeni bir sayfa açtıklarını" anlattı. Yılmaz, Hüda-Par’ın uzun bir hazırlık sürecinin ardından kurulduğunu, siyasiparti kurma fikrinin ilk defa 2009-2010 yılında Suriye’de Hamas liderlerinden Halid Meşal’le yaptıkları bir görüşmede gündeme geldiğini anlatıyordu.
HÜDA-PAR, 2013 yılında resmen kuruldu. Partinin tabanı çoğunlukla Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerinde yer almakta ancak Batı illerinde de teşkilatlanma çalışmaları hızla sürmektedir.
HÜDA-PAR Kurucu Genel Başkanı Mehmet Hüseyin Yılmaz'dan sonra 1. Olağan Kongre sonucunda genel başkanlığa Zekeriyya Yapıcıoğlu geldi.
Siyasi İslamcı hareketler üzerine çalışmaları ile de tanınan Vatan gazetesi yazarı Ruşen Çakır, HÜDA-PAR'ın kuruluşu öncesinde yazdığı bir yorum yazısında partinin AK Parti ve BDP'den oy çalma olasılığını yorumlamıştı.
Çakır şöyle yazmıştı:
"Hüda-Par AKP’den oy çalabilir mi? 

Muhakkak çalacaktır çünkü her ne kadar tavan açıkça işaret etmemiş olsa daHizbullah tabanının son 10 yılda büyük ölçüde AKP, kısmen SP’ye oy verdiği, referandumlarda da iktidar partisine paralel hareket ettiği düşünülüyor. Dolayısıyla Hüda-Par’ın AKP’den oy çalamaması, en azından kendi tabanını bile tatmin edemediği anlamına gelir. Kaldı ki son politikaları nedeniyle dindar Kürtlerin iktidar partisinden uzaklaştığı tespiti eğer doğruysa Hüda-Par’ın önünde ciddi bir fırsat var demektir.
Hüda-Par BDP’den oy çalabilir mi? 

Kuvvetle muhtemel çünkü geçen seçimlerde çok sayıda seçmenin sırf AKP’ye tepki duydukları için BDP’ye yönelmiş olduğunu duyuyoruz. Hüda-Par eğer Kürt sorunu konusunda tatminkâr çıkışlar yaparsa BDP’ye ödünç gitmiş bazı dindar oyları geri alabilir, en azından yeni yönelişlerin önünü alabilir.
Sonuçta Hüda-Par’ın (dolayısıyla Hizbullah’ın) kısa vadede PKK/BDP ile AKP’yi belli oranlarda sarsabileceğini ama yıkamayacağını düşünüyorum. Fakat eğer çok acele etmezlerse orta ve uzun vadede bu hareket veparti daha güçlü bir aktör haline gelebilir."
Oy pusulasındaki sıralama şöyle
Oy pusulalarında,
Hür Dava Partisi 1'inci,
Demokratik Sol Parti (DSP) 2'nci,
Alternatif Parti 3'üncü,
Doğru Yol Partisi 4'üncü,
Toplumsal Uzlaşma ve Reform Partisi 5'inci,
Halkın Kurtuluş Partisi 6'ncı,
Türkiye Komünist Partisi 7'nci,
Genç Parti 8'inci,
Büyük Birlik Partisi 9'uncu,
Adalet Ve Kalkınma Partisi 10'uncu,
Muhafazakar Yükseliş Partisi 11'inci,
Yurt Partisi 12'inci,
Demokrat Parti 13'üncü,
Emek Partisi 14'üncü,
Özgürlük ve Dayanışma Partisi 15'inci,
Millet Partisi 16'ncı,
Saadet Partisi 17'nci,
Hak ve Özgürlük Partisi 18'inci,
Liberal Parti 19'uncu,
Barış Ve Demokrasi Partisi 20'nci,
Bağımsız Türkiye Partisi 21'inci,
İşçi Partisi 22'nci,
Halkların Demokrasi Partisi (HDP) 23'üncü,
Cumhuriyet Halk Partisi 24'üncü,
Hak ve Eşitlik Partisi 25'inci,
Milliyetçi Hareket Partisi 26'ncı sırada yer aldı.
Seçmen, 400 bin sandıkta oy kullanacak



İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *