ANASAYFA arrow right Siyaset

BM'nin zayıflığı yeni engelliler oluşturacak

BM'nin zayıflığı yeni engelliler oluşturacak
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 03.59
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 03.59
Türkiye’nin engelliler ile ilgili BM’nin aldığı kararlardan daha ilerde hareket ettiğini vurguladı.
BM’nin 68. Dönem açılış haftasında, Milenyum Kalkınma Hedefleri kapsamında engellilerin durumunun daha da iyileştirilebilmesi ve dünyadaki kadın, çocuk ve yaşlılar gibi güç anlamında dezavantajlı grupların korunmasıyla ilgili konularda bir dizi görüşmelerde bulunan Şahin, ‘’Bizim bir farkımız var: BM, daha Milenyum Kalkınma Planı'na engelliler ile ilgili bir madde koymadan önce, biz orta vadede engelliler ile ilgili kalkınma planını yürürlüğe koymuş bir ülkeyiz’’ diyerek, Türkiye’nin engelliler ile ilgili BM’nin aldığı kararlardan daha ilerde hareket ettiğini vurguladı.
BM’de Milenyum hedefleri yapılırken, kalkınma hedeflerinde engelliler ile ilgili kısım konulmadığı için, egnellilere verilen önemi belirtmek adına açılış öncesinde bir özel oturum yapıldığını belirten Şahin, ‘’Çocuklar, kadınlar, yaşlılar ve engelliler gibi dezavantajlı grupların haklarını korumak üzere politikalar üretmek, bundan sonra 2023-2071 hedeflerinde güçlü bir Türkiye oluşturmak için çok çok önemli’’ şeklinde konuştu.
Yeni engellilerin oluşması
''Bugün, çatışmaların, iç savaşların olduğu yerlerde, BM çok güçlü önlemler oluşturamıyorsa bu, zaten yeni engellilerin oluşmasına neden olacaktır’’ diyen Şahin, BM’nin kuruluş felsefesiyle doğru orantılı olarak, çatışmaları çok daha hızlı şekilde durdurabilecek güçlü politikalar üretebiliyor olması gerektiğini ancak bu noktada BM’nin zayıf kaldığını yetkililere ilettiğini kaydetti.
Şahin, ‘'Engellilerle ilgili Türkiye özelinde ise özel firmalar ve sivil toplum kuruluşları ile yaptığımız çok önemli çalışmalar var. Vodafone, Garanti Bankası, Peugeot, UNICEF ve Apple’ın yaptığı çalışmalarda, sivil toplum-kamu ortaklığı ile nelerin başarılabileceğini gösteren sonuçlar ortaya konulmuştur’’ dedi.
Cinsel şidette cezasızlık kültürü sorunu
New York temasları sırasında, İngiltere’nin inisiyatifi ile gerçekleştirilen ‘’Çatışmalarda Cinsel Şiddetin Önlenmesi’’ konulu panelde sunum yaptıklarını belirten Fatma Şahin, savaşlarda cinsel saldırıya uğrayan kadınların susmayı, sessiz kalmayı ve paylaşmamayı tercih ettiklerini çünkü damgalanmaktan, ayrıştırılmaktan ve ayıplanmaktan çekindiklerini söyledi. ‘’Bu durumdan dolayı, suçu işleyen taraf ise cezalandırmaya maruz kalmadığı için bir cezasızlık kültürü oluşuyor. Bu, yüzyıllardır devam eden bir sorun" diyen Şahin, aynı sorunun Birinci ve İkinci dünya savaşları ile Avrupa’nın ortasında Bosna Hersek’te, Kosova’da, Myanmar’da, Ruanda’da aynı şeylerin yaşandığını hatırlattı.
Şahin, ilk kez 2002'de, bir uluslararası suç mahkemesinde bunun spesifik suç olduğu beyan edildiğini, bu tarihe kadar yüzyıl içinde birçok cinsel şiddet yaşandığını ve bu suçun önlenmesi için çalışmaların yeni başlandığına dikkati çekti. Fatma Şahin, BM nezdinde bu konuyla ilgili, ‘’Biz bunun çok önemli bir insanlık suçu olduğunu, mağdur ve fail üzerinden neler yapılması gerektiğini, adalet ve güvenlik sisteminin zaafiyetinden kaynaklanan eksiklerin giderilmesi, uluslararası mevzuatın bunu ortaya çıkaracak ceza sistemini güçlendirmesi, bu duruma maruz kalan kadınlara, psiko-sosyal, hukuki ve ekonomik destek sağlanması, toplumun farkındalığının artırılması ve bu kararlar alınırken kadınların da masada olması gerektiğini anlattık’’ şeklinde açıklamalarda bulundu.
100 ülke deklarasyon yayınlayacak
Suriye’deki çatışmalarda cinsel anlamda zarar gören kadınlardan, çocuk ve engellilerin durumundan da bahseden Şahin, ‘’Geçmişten çok büyük dersler aldık ama komşumuz Suriye’de aynı şey yaşanıyor. Burada yaşanların, acil olarak BM tarafından izleme ve takip sistemi ile kayıt altına alınması lazım gerektiğini söyledik ve ciddi bir karşılık buldu’’ ifadelerine yer verdi. Şahin, çatışmalarda yaşanan cinsel suçlarla ilgili 100 civarında ülkenin bir deklarasyonu yayınlayacağı ve BM’nin bu alanda hukuki düzenlemelere gideceği bilgisini de paylaştı.
BM nezdinde 68. Dönem açılışındaki konuşmalara da değinen Aile ve Sosyal Çalışmalar Bakanı Fatma Şahin, dünya liderlerinin cesaretinin, çatışamaların önlenmesi ve mağdurların azalması adına çok büyük önem taşıdığını belirtti.
‘’Buralar çözüm makamı, liderleriin cesareti çok önemli. Dünyanın çok daha güçlü bir liderlikle çok daha hızlı karar alma ihtiyacı var. BM ‘nin bu mevcut yapısı ile dünya barışı için beklenen çözümü için geç kaldığını görüyoruz’’ diyen Şahin, Ban Ki mun’un ‘’Kan banyosuna 'dur' demeliyiz’’ sözünü hatırlattı.
ABD'nin hep ilişkiler bazında tespit yaptığını ve kendi iç politikalarındaki kararsızlığın konuşmasına da yansıdığını gördüklerini belirten Şahin, "Dünyanın herhangi bir yerinde yaşanan olumlu ya da olumsuz her şeyin dünyada çok hızlı yansıması oluyor. Bu da bilgi ve teknoloji çağının bir nimeti’’ sözleriyle Milenyum Kalkınma Hedefleri çerçevesinde, teknolojinin de herkes tarafından erişilebilir olması hedeflerinin yakalanması konsunun önemine değindi.AA


İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *