ANASAYFA arrow right Siyaset

Böyle bir yargı ile devam edemeyiz

Böyle bir yargı ile devam edemeyiz
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.15
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.15
Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç,
Kılıç, giderken uyardı: “Yargı intikam aracı değildir”
Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, “Bugün en ücra köşeye gidin oradaki hakim ve savcıların hangi görüşe, hangi inanca, hangi siyasi görüşe yakın olduğunu bütün vatandaşlar biliyor. Böyle bir yargı ile devam edemeyiz. Bunun sebebi de yargıdaki seçimlerdir” açıklamasında bulundu.
Anayasa Mahkemesi Başkanı Kılıç, AYM seçiminin ardından açıklamalarda bulundu.
Kılıç, seçimlerinin neden ertelendiğine açıklık getirerek, “Bu erteleme kararı benim kararım değil. Hem üyelerin hem de aday olan arkadaşlarımın çalışmalarını sonlandıramadığı, gerekli kulisleri yapamadığı, arkadaşların ikna için bir kısmıyla görüşmeleri gerektiği konusundaki talepleri sonunda benden süre istediler. Bu nedenle ben de seçimleri iki kez ikişer gün arayla ertelemek durumunda kaldım. Bunun arakasında başka bir şey aramaya gerek yok. Başka anlamlar yüklemeye gerek yok. Anayasa Mahkemesinin kendi düzeninin bir gereği olarak seçimlerin ne zaman, hangi gün yapılacağı Anayasa Mahkeme Başkanının yetkisi dahilindedir. Dışarıdan konuşulanları hiçbir şekilde önemsemiyorum, ciddiye de almıyorum. Anayasa Mahkemesinin gündemiyle ilgili bu kadar ilgili bazı siyasi arkadaşlar onun sebebini kendileri çok daha iyi biliyordur” dedi.
Kılıç, 25 yıllık Anayasa Mahkemesi görevi süresince hiçbir zaman gizli bir ajandasının olmadığını, her şeyi açık yüreklilikle açıkladığını vurgulayarak, “Bu çerçevede bugün bu konuda yapılan spekülasyonlara cevap vermem gerekiyordu. 42 yıllık hizmetimin sonuna gelmiş bulunuyorum. Bu 42 yıllık geçmişin 25 yılı Anayasa Mahkemesinde geçti. Bu 25 yılın büyük bölümü yöneticilikle geçti. Bu arkadaşlarımın bana olan güveni, saygısı ve benim bu konudaki yönetim anlayışıma inançlarından kaynaklanan bir destekle böyle bir noktaya geldiğimi ifade etmek isterim. Beni bu mahkemenin yöneticiliğinde bu kadar uzun süre tutan geçmişte görev alan ya da bugün görevde olan arkadaşlarımın tamamına teşekkürü borç biliyorum” diye konuştu.
Kılıç, “Anayasa Mahkemesi’nde en önemli yapılan şey ne oldu derseniz bir tek ses vardı. Bugün itibariyle geldiğimiz noktada Anayasa Mahkemesinin geçmişte kalan sınırlayıcı, daraltıcı, yasaklayıcı anlayıştan hak ve özgürlüklerin önüne açan, özgürlükçü anlayışla olaylara yaklaşan ve anayasal ilkeleri evrensel değerlerle dolduran bir Anayasa Mahkemesi var artık. Bundan dolayıdır ki Anayasa Mahkemesi son yıllarda almış olduğu kararlar nedeniyle hem yurt içinde ve hem yurt dışında haklı övgüsünü kazanmıştır ve inanıyorum ki Anayasa Mahkemesi bu ilkeler doğrultusunda yani yerellikten kurtarılarak evrensel değerlere ulaşmış bir anlayış içerisinde Anayasal ilkeleri yorumlayıp halkının hizmetine sunan bir Anayasa Mahkemesi çizgisinin devam etmesi en büyük dileğimdir. Geride bıraktığımız arkadaşların bu görevi en iyi şekilde yerine getireceğine eminim” diye konuştu.
2010 yılında yapılan Anayasa değişikliği ile bireysel başvuru yolunun Anayasa Mahkemesine verildiğini hatırlatan Kılıç, “Bugün bu görevi bu mahkemenin başarıyla yürüttüğünü hem içeride hem de dışarıdaki hukuk çevrelerinden aldığımız bilgiler değerlendirmememiz ve analizler sonucunda çok iyi bir noktada olduğumuzu belirtmek isterim. Bugün Anayasa Mahkemesi bireysel başvuruya bakmış olduğu ve bunun sonunda vermiş olduğu kararlar sonunda artık burası temel hak ve özgürlükler mahkemesine dönüşmüştür” dedi.
Anayasa Mahkemesinin temel hak ve özgürlüklerin teminatı ve güvencesi olduğunu dile getiren Kılıç, “Bunun bundan sonarda devam edeceği konusunda hiçbir kuşkunuzun olmamasını diliyorum. Tabi burada bir konunun daha altını çizerek ifade etmek isterim. O da; Anayasa Mahkemesinin verdiği kararlar sonunda artık gerek Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde gerek diğer uluslararası kuruluşlarda bu mahkemenin etkin bir denetim yaptığı konusundaki kabulleridir” diye konuştu.
1990 yılında Anayasa Mahkemesi’ne seçildiği gündün itibaren çok meşakkatli bir yolcuk yaşadığını belirten Kılıç, “Her iktidar döneminde linç edilmekten hiçbir zaman kendimi alamadım. Bu niye oldu derseniz belki benim özgürlük anlayışımdan, temel hak ve özgürlüklere bakışımdan kaynaklandı diyebiliriz. Geldiğim günler başka başka nitelenmeler oldu. Bugün de farklı nitelemelerle, farklı tepkilerle de çok büyük eleştiriler ve saldırılar karşısında kaldım. Hiçbir zaman bu saldırılardan yılmadım ve doğru bildiğim yolda yürümeye devam ettim. Ben temel hak ve özgürlüklerin kutsal olduğunu inanıyorum. Temel hak ve özgürlüklerinin insanlık onurunun bir gereği olduğuna inanıyorum. Temel haklara yapılacak bir saldırının insanoğluna yapılan bir saldırı olduğuna inanıyorum. Bu çerçevede düşüncelerimi yoğunlaştırdım, oylarımı da bu noktada kulandım. Bu kullandığım oyların sonunda zaman zaman bir kısım insan bundan faydalandı, bir kısmı da belki buna sevinemedi. Ama dün eleştirenler bugün alkışladı, bugün alkışlayanlarda yarın eleştirdi. Bunların hiç birisi beni etkilemedi” dedi.
Kılıç, “Anayasa Mahkemesi’nde yaptığım görevimi emekli olduktan sonra da mücadelemi sürdüreceğim. Doğruları, yanlışları söyleyemeye devam edeceğim. Bundan kim alınırsa alınsın hiçbir şekilde bundan etkilenmiyorum, etkilenmeyeceğim. Biz bu olgunluğu sergilemek zorundayız. İnsanlar ifade özgürlüğünü kullanarak, hakaret etmeden düşüncelerini ifade edebilmeli. Tabi ki konuşacağız. Bu nedenle ben ifade özgürlüğünün bu noktada çok önemli olduğuna inanıyorum ve ifade özgürlüğü kapsamında bugüne kadar bana yapılmış olan eleştirileri de bu çerçevede değerlendirdim. Mümkün olduğu kadar hiç birisine cevap vermemeye gayret ettim” ifadelerini kullandı.
Bugün yeni başkanın seçildiğini belirten Kılıç, “Ben bugün itibariyle emeklilik kararımı vermiş bulunuyorum. Bugün itibariyle emeklilik dilekçemi gönderdim artık emekliyim. Bir ay önce böyle bir karar aldı. Konuşmamın başında da ifade ettiğim gibi yasa gereğince 2 ay önceden başkanın seçilmiş olması bu sene uygulandı. Şuanda bu çatının altında iki başkan var. Bir kurumda iki başkan olmaz. Ben seçilmiş olan arkadaşımızın daha rahat çalışabilmesi, seçilmiş arkadaşımın planını, programını ve çalışma arkadaşlarını daha rahat bir ortamda seçmesi adına bugün itibariyle emeklilik kararımı almış bulunuyorum. Seçilen ve kalan arkadaşlarıma başarı diliyorum. Aziz milletime de veda ediyorum. Onların hak ve özgürlüklerini her platformda korumaya, kollamaya devem edeceğimi belirtmek isterim. Bu nefes bu tende olduğu sürece bu mücadele devam edecektir” diye konuştu.
Sorunların demokratik bir ortamda konuşulmaya ihtiyaç olduğunu kaydeden Kılıç, “Türkiye’de artık öyle bir nefret söylemi gelişmeye başladı ki bu kutuplaşmanın ayrımlaşmanın ve bireyler arasında, farklılıklar arasında bir diyalog kurma imkanını ve zeminini kaybetmeye başlıyoruz. Türkiye’nin gelecekteki en büyük potansiyel tehlikesi bu nefret söyleminin doğurduğu farklılıklar arasındaki bu potansiyel tehlikedir. Bundan hızla uzaklaşmamamız lazım. Bu konuda siyaset aktörlerine ve Anayasal kurumların bu konudaki ılımlı anlayışına çok ihtiyacımız olacaktır” diye konuştu.
Yargıda birçok sorunun olduğunun altını çizen Kılıç, şunları kaydetti:
“Bu sorunların gerek tarafsızlık, gerek bağımsızlık noktasında sorunlarımızı zaman zaman dile getirdik. 2011 yılında yapılan Anayasa değişikliği ile yargıda bir seçim sitemi öngörüldü.13 bine yakın hakim ve savcımızın katkısıyla kurulumuz oluştu. Ancak şunu belirtmek isterim HSYK’nın son seçiminde biraz daha çoğulcu bir yapının oluşmuş olması memnuniyet vericidir. Bu konuda herhangi bir eleştirim yok. Ancak bu seçimin geride bıraktığı izleri, enkazı değerlendirdiğimiz zaman yargının ne kadar zor bir durumda olduğunun altını çizmeden geçemeyeceğim. Bugün en ücra köşeye gidin oradaki hakim ve savcıların hangi görüşe, hangi inanca, hangi siyasi görüşe yakın olduğunu bütün vatandaşlar biliyor. Böyle bir yargı ile devam edemeyiz. Bunun sebebi de yargıdaki seçimlerdir. Yargıdaki seçimler yargıyı çürütmektedir. Yargıdaki seçimlerin yeniden değerlendirilmesi lazım, yeni bir usul ve anlayışla bu sistemin revize edilmesi gerekiyor. Bu seçimler olduğu sürece kırılmalar, küskünlükler ve siyasi çekişmeler devem edecektir. Bu şekilde bir yargının yola devam etmesi mümkün değildir. Yargı intikam aracı değildir, yargı birilerinin hedefine ulaşacağı kamu gücü de değildir. Bu şekilde değerlendirmeler bu ülkeye çok büyük kötülük getirir. Bir adalet kurultayı ile bu konunun görüşülmesi gerektiğini düşünüyorum. Aksi halde her seçim yargıçlar arasındaki ilişkiyi ciddi anlamda zedelemekte ve bu konuda sıkıntılar doğurmakta. Bu seçimler çok ciddi çürümelere neden olan bir sonuç doğurmaktadır. Ben giderken bu ikazımı bir kez daha altını çizerek yapmak istiyorum.”ANKA
İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *