ANASAYFA arrow right Siyaset

CHP ve MHP kabul etmiyorlarsa bir taslak metin hazırlansın

CHP ve MHP kabul etmiyorlarsa bir taslak metin hazırlansın
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 03.56
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 03.56
BDP’li Tan’dan anayasa önerisi

BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, yeni anayasa konusunda, “Demokratik kriterler üzerinden bir anayasa taslağı ortaya çıkaralım. CHP ve MHP kabul etmiyorlarsa da beklemeyelim. Bunu getirelim Meclis’e. İdare olarak yönetim olarak CHP ve MHP karşı çıksa bile veya AKP ve BDP kabul etse bile bu taslak metin hazırlansın, kamuoyuna deklare edilsin” dedi. 
Meclis Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyesi ve BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun dün yaptığı toplantıya ilişkin TBMM’de basın toplantısı düzenledi. 


Komisyonun yaklaşık 17 aydır çalıştığını ifade eden Tan, “40 maddede ittifak var. Çok genel bir ifadeyle 140 madde de bir ittifak, uzlaşma dörtlü bir anlaşma mevcut değil” diyerek şöyle devam etti: 
“Anayasanın bel kemiği diyebileceğimiz mevcut konularda maalesef bu dört parti arasında bir uzlaşma söz konusu değil. Nedir bunlar; anayasanın başlangıç hükümleri, değiştirilemez maddeler, vatandaşlık tanımı, anadilde eğitim, bölgesel yönetimlerin durumu, başkanlık sistemi, din-devlet ilişkileri, yargının bağımsızlığı, askeri vesayet bütün bu ana konularda dört partinin de farklı farklı görüşleri olduğu gibi bu farklı farklı görüşler öyle birbirine yaklaştırılabilecek, uzlaştırılabilecek bir noktada değil. Esas mesele bu. 
Türkiye ya amasız, fakatsız, hilesiz, hurdasız, doğru düzgün demokratik bir anayasa yapacaktır. Veya ülkedeki bütün bu karın ağrıları artarak devam edecektir. 
Peygamberler bile bir toplumun yüzde 100’ünü arkalarına alamamışlardır.”

Şike Yasasını bir gecede geçirdi bu Meclis
Bir basın mensubunun, “AK Parti’ye, ‘gelin birlikte mi yapalım’ diyorsunuz?” sorusuna Tan, “Herkese bu çağrıda bulunuyoruz. Ama MHP ve CHP diyor ki ben bu oyunu oynamıyorum. Şike Yasasını bir gecede geçirdi bu Meclis” diye konuştu. 
“Bugün 8 Mayıs PKK sınır dışına çekilmeye başlayacak, ne diyorsunuz? Acaba çözüm sürecinde sona geliniyor mu?” sorusuna Tan, “Çözüm sürecinde sona gelinmiyor daha yeni başlıyor. Eğer bu meseleyi siz sadece bir şiddet sorunu silah sorunu bir güvenlik sorunu sadece PKK’nın çekilme, çekilmeme sorunu olarak görüyorsanız tamam PKK çekilir ama ortada devasa bir Kürt sorunu var. Bunun çözümü bugün başlıyor. Bir yeni anayasa sorunudur. Çözüm bugün Bismillah yeni başlıyor” dedi. 
Bir soru üzerine Tan, “Provokasyonlar her zaman olur. Sürece hiçbir zarar vermez. Eğer süreci yönetenler aklı başında davranırlarsa” yanıtını verdi.

14 yıl daha çalışılsa uzlaşma imkanı yok
Yeni anayasa çalışmaları konusundaki bir soruya Tan, “Şu an gelinen noktada partiler birbiriyle taktik savaşı yürütüyorlar. Temel konularda dört parti 14 sene daha çalışsa uzlaşma imkânı yok. 30 Haziran tarihinde de bu komisyon çalışmalarını bitirdiği takdirde yine neticede bu konular üzerinde uzlaşılmamış bir metin çıkacak. Peki 5 ay daha tartışın, 15 ay daha tartışın, 25 sene daha tartışın netice değişecek mi, hayır. Buna kim karar verecek. Buna bir; kamuoyu karar verecek iki; siyasi partilerin liderleri karar verecek” dedi.

Alkollü araç kullanan
vekile de ceza kesilmeli
Milletvekillerinin özlük haklarına ilişkin teklifi nasıl değerlendiriyorsunuz? Milletvekillerine ayrıcalık tanınmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusuna Tan, “Ben bu hazırlanan kanun teklifini henüz görmedim. Ama sizin sorunuz üzerinden bir cevap vereyim. Milletvekiline trafik cezası kesilmeyecek ne demek bu, ayrıcalıklı bir yoldan gitme sağlanacaksa milletvekiline, ambulans, polis, valinin gittiği bu anlaşılabilir. Ama milletvekili alkollü araç kullanacaksa örnek niye ceza kesilmesin, kesilmesi lazım. Alkollü araç kullanırken bir milletvekili yakalanmışsa buna da ceza kesilmeli. Makul, anlaşılabilir bazı hakları olmalı.” 
“İtiraz edecek misiniz?” sorusuna Tan, “Bu tip yanlışlıklar varsa itiraz edeceğim” yanıtını verdi.

Siz, biz Türk Milleti diye başlarsanız
ben bunu kabul etmeyeceğim
“Karın ağrısı devam eder, dediniz, bu bir tehdit olmuyor mu?” sorusuna Tan, “Kesinlikle böyle bir anlamı yok. Siz, biz Türk Milleti diye başlarsanız ben bunu kabul etmeyeceğim” dedi. 
“Zaman zaman muhalefetten şöyle bir iddia ortaya atıldı, AKP ve BDP arasında hazırlanmış bir anayasa taslağı metni var, ne diyorsunuz?” sorusuna Tan, “Keşke olsaydı. Yok” diyerek şöyle devam etti: 
“Keşke olsa hatta çağrıda bulunuyorum. CHP ile MHP eğer bu işi yapmıyorsa Türkiye’deki demokrasi CHP ve MHP’ye rehin bırakılamaz. Böyle bir durum şu an için söz konusu değil. O konuşulan pazarlık tamamen spekülatif. Bunun adı pazarlık da değildir müzakeredir.”

Türkiye’nin acilen bir
anayasaya ihtiyacı var
AKP ile anlaşıp referanduma mı gidelim diyorsunuz?” sorusuna Tan, şu yanıtı verdi: 
“Türkiye’nin acilen bir anayasaya ihtiyacı var. Gelin bu en gelişmişi de aşacak şekilde bir anayasa ortaya koyalım. Buna CHP ile MHP destek vermiyor. Peki vermiyorsa ne yapalım, vaz mı geçelim. Kriterler üzerinden bir anayasa taslağı ortaya çıkaralım. Demokratik kriterler üzerinden, bunu koyalım önümüze. CHP ve MHP kabul etmiyorlarsa da beklemeyelim. 
Yapılması gereken bu anayasa taslağının hazırlanıp buna belki CHP’nin içinden de ciddi destekler gelir. 30’a yakın CHP’li milletvekili bu yeni süreci destekleyen bildirinin altına imza attı. Belki AKP’den karşı çıkan olur. Bunun garantisi var mı? Biz diyoruz ki bunu getirelim Meclis’e. İdare olarak yönetim olarak CHP ve MHP karşı çıksa bile veya AKP ve BDP kabul etse bile bu taslak metin hazırlansın, kamuoyuna deklare edilsin. Meclis’e getirilsin, zaten oylamalar gizli. Onun için bu yetkiyi biz Meclis’e verelim. Bu bir AKP ve BDP anayasası da olmasın. Belki AKP’nin içinden şu kadar muhalif çıkacak belki MHP ve CHP’den şu kadar destek gelecek.” 
“Partilerde bölünme olabilir diyorsunuz?” sorusuna Tan, “Olabilir. Bunun muhatabını partiler yapmayalım, bunun muhatabını Meclis olarak belirleyelim. Meclis’in önüne koyalım. Bakalım Meclis nasıl karar veriyor” dedi. 
“Taslak nasıl çıkacak?” sorusuna Tan, “Beraber çıkaralım. Belki CHP’den arkadaşlarda destek verirler. İmzalar nedir, destek veriyor” yanıtını verdi.SHA



İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *