ANASAYFA arrow right Siyaset

“Çözüm Süreciyle yapmak istediğimiz şey etnik ayırımcılığı önlemek”

“Çözüm Süreciyle yapmak istediğimiz şey etnik ayırımcılığı önlemek”
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.17
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.17
Başbakan Ahmet Davutoğlu, “Çözüm Süreciyle yapmak istediğimiz şey,
Başbakan Ahmet Davutoğlu, “Çözüm Süreciyle yapmak istediğimiz şey, bir daha Türkiye’yi herhangi bir başka ülkede görülecek şekilde, etnik ve mezhebi ayrımlara yönelecek tarzda bir tehlikenin içine çekilmesinin önüne geçmektir ” dedi.
Başbakan Davutoğlu, Konya’nın Karapınar İlçesi’nde Milli Savunma Bakanlığı Atış Test ve Değerlendirme Merkezi’nin açılışında konuştu. Çanakkale Zaferi’ne işaret ederek, anmaların önemli olduğunu, ancak bu anmaların bir süre sonra içi boşaltılarak sadece hissi bir ortamın yaşanması üzerinden formel törenler haline dönüşebileceğini ifade eden Davutoğlu, kendilerinin Çanakkale Savaşı’ndan ve İstiklal Marşı’ndan aldıkları ilhamı bugüne ve geleceğe taşıdıklarını ifade etti. Çanakkale Savaşı ve İstiklal Marşı ruhunu bugüne taşımak, ebedi istiklali sağlamak için savunma sanayinin güçlendirmeye devam edeceklerini belirten Davutoğlu, “Milletlerin kahramanlıkları onların tarih üzerinde büyük bir hürmetle anılmasını sağlar ama bekalarını sağlayamayabilir. Milletlerin kaderini tayin edecek olan kahramanlıkları yanında o kahramanlığa taçlandıracak olan teknolojik altyapıya sahip olmalarıdır” diye konuştu.
Türkiye’nin savunma sanayini geliştirme konusunda önemli aşamalar kat ettiğini bunun da en çarpıcı örneğinin Aselsan olduğunu kaydeden Davutoğlu, şunları dedi:

“Türkiye, konvansiyonel harp teknolojisinde bağlamında dünyanın en önemli güçlerinden biridir. Bu anlamda da konvansiyonel tehdide karşı en caydırıcı kapasiteye sahiptir.Ancak füze ve roket alanında bütün bu konvansiyonel tabloyu tamamlayacak yeni bir altyapıya ihtiyaç var. NATO bünyesinde sahip olduğumuz kapasitenin ötesinde milli kapasitemizin de bu anlamda geliştirilmesi lazım.Çevremizdeki istikrarsızlıklar bize açık bir şekilde gösterdi ki Türkiye füze teknolojisi geliştirmek durumundadır, uzay teknolojisini geliştirmek durumundadır. Eğer önümüzdeki yüz yılda bekamızı teminat altına alacaksak mutlaka füze teknolojisinde, uzay teknolojisinde dünyanın en önemli altyapılarından birine sahip olmak durumundayız.”
Bu nedenle hazırlıkları tamamlanmak üzere olan Uzay Ajansı ile ilgili yasayı da en kısa zamanda TBMM’ye sevk etmeye kararlı olduklarını ifade eden Davutoğlu, “Artık orduların sayısal büyüklüğü kadar önemli olan teknolojik kapasitesi. Bu teknolojiye sahip olmak aslında savaşmadan savaşı kazanmak anlamına gelir, çünkü caydırıcılık karşı tarafa gerekli mesajı verir.Bugün burada bu caydırıcılığın uygulama merkezinde gözlenecek önemli alt yapılara şahit oluyoruz. Uygulama merkezi ziyaret edenleri, uygulama merkezindeki tatbikatlara katılacak yabancı dost asker unsurları ve silahlı kuvvet unsurlarını da hayranlıkla izleyecekleri bir alt yapı niteliği taşıyacaktır. 5 km genişliğinde, 40 km uzunluğunda, karadan karaya atılabilecek bütün roket ve füzeleri de test edebileceğimiz bir çalışmadan bahsediyoruz” diye konuştu.
Türkiye’nin jeopolitik kıymet bakımından altın değerinde olduğunu, altın değerindeki toprağı korumanın da kudretli bir iradeyle olacağını söyleyen Davutoğlu, bu kudreti temin edecek temel hususun da, ülkenin iç siyasi yapısının hiçbir ayrımcılığa dayanmayan ortak vatandaşlık bilinciyle tahkim edilmesi olduğunu vurguladı. Davutoğlu şöyle devam etti:

“Bugünlerde üzerinde yoğun bir şekilde çalıştığımız Çözüm Süreci böyle bir stratejik vizyonun eseridir. Çözüm Süreciyle yapmak istediğimiz şey, bir daha Türkiye’yi herhangi bir başka ülkede görülecek şekilde, etnik ve mezhebi ayrımlara yönelecek tarzda bir tehlikenin içine çekilmesinin önüne geçmektir. Dolayısıyla stratejik vizyonumuzun hem bu zor coğrafyada ülkemizi ayakta tutan jeopolitik altyapısını doğru kavramamız hem de Çanakkale Savaşı’nda yan yana duran, omuz omuza şehadete yürüyen bu milletin evlatları arasında herhangi bir ayrımcılık, bölücülük yapma niyetinde olanlara fırsat verilmemesi gerekir. Bu anlamda Türkiye sivil ve demokratik yapısıyla askeri kudretini birleştirmiş. Bu ateş çemberi içinde istikrarını korumuş bir ülkedir.”

Ekonomik kudret ile askeri kudretin yan yana yürüyeceğini savunan Davutoğlu, “Çanakkale Savaşı’ndan sonra eğer Birinci Dünya Savaşı’nı kaybetmişsek, bunda bizim askeri yetersizliğimiz değil dış borçlarla kemirilen bir ülkenin Düyun-u Umumiye arka planı vardır. Kendi silahını, tankını, uçağını, gemisini bir ülkenin kaderi o tankı, uçağı kim yapıyorsa o ülkenin elinde olur” dedi. IMF borcunun ödenmesiyle aslında Türkiye’nin istiklalini kazandığını ifade eden Davutoğlu, bir başka önemli konusunun ise siyasi istikrar olduğunu söyledi. Türkiye’nin askeri alanda artık kendi güvenliğini, bekasını teminat altına almak için hibeye muhtaç olmadığını, bir daha da hibeye muhtaç olmayacağını belirten Davutoğlu, aksine gerektiğinde hibe verebilen, askeri teçhizatlar konusunda başka ülkelere katkı bir ülke olduğunu kaydetti.
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Arınç-Gökçek kavgası hakkında ilk kez konuştu. Davutoğlu, yapılan her iki açıklamanın da yanlış olduğunu vurgularken, “Dün Başbakan Yardımcımız Arınç ile görüştüm, bugün de Gökçek ile görüşeceğim” dedi.

Davutoğlu, Karapınar'daki Milli Savunma Bakanlığı Atış Test ve Değerlendirme Merkezi’nin açılışı sonrası soruları yanıtladı.
Arınç-Gökçek kavgası hakkında konuşan Davutoğlu, “AK Parti kuralları belli bir zemine oturmuş bir partidir, atılacak adımlar hiç tereddütsüz atılır” dedi.
Davutoğlu, ayrıca “Partinin disiplinini, itibarını zedeleyecek her türlü polemik gerekli işlemlere tabii tutulacaktır. Dün yapılan her iki açıklama da yanlıştır.Dün Başbakan Yardımcımız Arınç ile görüştüm, bugün de Gökçek ile görüşeceğim.Gerekli uyarılarda bulundum, bulunacağım” ifadelerini kullandı.
Davutoğlu ayrıca, “Dün gece Sayın Cumhurbaşkanımız ile aile sohbetinde bir aradaydık. Buluşmamız olağanüstü bir durum değildir” dedi.ANKA
İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *