ANASAYFA arrow right Siyaset

DB: “Politika belirsizliği Bengladeş, Türkiye, Nijerya gibi bazı ülkelerde yatırım üzerinde ağırlığını gösteriyor&

YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.27
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.27
-Tahminlere göre küresel ekonomi bu yıl yüzde 2.8 büyüyecek, tahmin Ocak tahminine göre yüzde 0.2 daha düşük oldu.
-Tahminlere göre küresel ekonomi bu yıl yüzde 2.8 büyüyecek, tahmin Ocak tahminine göre yüzde 0.2 daha düşük oldu. DB gelecek yıl için yüzde 3.3 ve 2017 için yüzde 3.2 olan büyüme tahminlerini değiştirmedi.
-DB ABD için yüzde 2.7 ve yüzde 2.8 olan 2015-2016 tahminlerini de Ocak ayına göre aşağı yönlü revize etti. Avro bölgesi için bu yıl yüzde 1.5, gelecek yıl yüzde 1.8 büyüme öngörülen raporda tahminler yükseltilmiş oldu.

Macaristan, Romanya, Sırbistan ve Türkiye’de merkez bankalarının 2015’te ekonomik aktiviteyi desteklemek üzere faiz oranlarında kesintiye gittiği belirtilen raporda “Bununla birlikte petrol ithal eden ülkelerde (özellikle dış borç stoğu hızla artan Türkiye gibi) faiz indirimlerinin, ABD para politikasında tedrici normalleşme sürerken sona ermesi gerekebilir” denildi.
DB, Bengladeş, Türkiye, Nijerya gibi bazı ülkelerde politika belirsizliğinin yatırım üzerinde ağırlığını gösterdiğini belirtti. Petrol fiyatlarında düşüşe karşın çekirdek enflasyonun Mısır, Brezilya, Endonezya, Nikaragua, Güney Afrika, Tunus ve Türkiye gibi petrol ihraç eden ülkelerde yüksek kaldığını kaydeden DB, “Bazı gelişmekte olan ülkelerde, ülke CDS’leri şimdiden benzer oranlanmış ülkelerdekilerin ötesinde yükseldi (Brezilya, Kazakistan, Türkiye, Güney Afrika.) Yani risk kısmen beklense de, kredi derecelendirmelerinde bir düşüş yeniden fiyatlamayı tetikleyebilir” ifadesi yer aldı. DB raporunda Türkiye hakkındaki değerlendirmeler şöyle devam etti:

“-Doğu Avrupa’da düşük petrol fiyatı, politika faizleri tarihi düşük seviyesindeyken merkez bankalarının mücadele ettiği deflasyonist baskılara yenisini ekledi. Bununla birlikte geleceğe bakıldığında daha sıkı küresel finansman koşulları ve ılımlı sermaye akışları, özellikle hızla artan dış borç stoku bulunan yükselen piyasalarda (Türkiye, Güney Afrika) politika manevrası için ortamı sınırlayabilir.
-Güney Afrika bazı aktif emek piyasası politikalarını uygulamaya koydu. Türkiye enerji şirketlerinin özelleştirilmesinde ilerleme sağladı ve Ruanda bir dizi lisanslama ve tescil koşulunu azalttı.
-G20’lerde reformların ülkelere özgü sıralanması gerekiyorsa da birkaç kategoriye ayrılabiliyor.

Reformlar özellikle enerji ve ulaştırmada altyapı darboğazlarının hafifletilmesini; eğitimde iyileşme sağlanmasını; emek piyasasında düzenlemeler yapılmasını ve kadınların katılımının artırılmasını; rekabetin geliştirilmesini; yönetimsel yüklerin hafifletilmesini; özel ve çok taraflı finansmana erişimin iyileştirilmesini; ticaret önündeki engellerin azaltılmasını ve bölgesel entegrasyonların kolaylaştırılmasını; enerji sübvansiyonlarının düzenlenmesini içeriyor. Bu reformlar yardımcı olabilir fakat büyümenin kompozisyonunu tüketim dışına kaydırmak için (Brezilya, Filipinler, Türkiye), yatırım dışına kaydırmak için (Çin) ya da doğal kaynaklar dışına kaydırmak için (birçok hammadde ihraç eden ülkeler) diğer reformlarla tamamlanmasına ihtiyaç var.
-Yapısal politika zayıflıkları: Özel sektör ve emek piyasaları üzerindeki yapısal kısıtlamalar Büyük Resesyon sonrası istihdam beklentileri için risk yaratıyor. Özel sektör istihdam yaratmanın ana motoru: 1995-2005 süresince Brezilya, Filipinler ve Türkiye’de istihdamın yüzde 90’ından fazlasını özel sektör yarattı. Küçük ve orta boy işletmeler kayıtlı sektörün yüzde 60’ından fazlasını istihdam ediyor”

-DÜNYADA DURUM-
Dünya Bankası gelişmekte olan ülkelerin bu yıl boyunca bir dizi ciddi zorlukla karşılaşacağını bildirdi. Bunlar arasında daha yüksek borçlanma maliyetlerinin başgöstermesi beklentisini sayan DB, 2015’in büyüme açısından dördüncü hayalkırıklığının yaşandığı bir yıl olacağını bildirdi.
Tahminlere göre küresel ekonomi bu yıl yüzde 2.8 büyüyecek, tahmin Ocak tahminine göre yüzde 0.2 daha düşük oldu. DB gelecek yıl için yüzde 3.3 ve 2017 için yüzde 3.2 olan büyüme tahminlerini değiştirmedi.
DB ABD için yüzde 2.7 ve yüzde 2.8 olan 2015-2016 tahminlerini de Ocak ayına göre aşağı yönlü revize etti. Avro bölgesi için bu yıl yüzde 1.5, gelecek yıl yüzde 1.8 büyüme öngörülen raporda tahminler yükseltilmiş oldu. ANKA
İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *