ANASAYFA arrow right Siyaset

Demokrasinin genişletilmesinden çok siyasi endişeler amaçlanmış

Demokrasinin genişletilmesinden çok siyasi endişeler amaçlanmış
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 03.59
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 03.59
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı "Demokratikleşme Paketi" ABD basınında yer aldı.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı "Demokratikleşme Paketi" ABD basınında yer aldı.
ABD basını Demokratikleşme Paketi ile ilgili farklı görüşlere yer verdi. "Türk Başbakanı, ülkenin Kürt azınlığı ile hızı kesilmiş barış süreci için anahtar konumunda bir demokratik reformun duyurusunu yaptı" yönünde değerlendirmeye yer veren Fox Haber, Başbakan Erdoğan'ın Kürtçe dilinin özel okullarda serbest olması gerektiğini içeren sözlerini de aktarıldı.
Fox Haber, başörtüsünün serbest bırakılması, Kürtçe yer isimlerine ve Kürt alfabesindeki harflerin kullanılmasına izin verilmesi yönündeki maddelere de değindi.
"Türkiye, kamu alanlarında İslami başörtüsü yasağını kaldırdı" başlığıyla Başbakan Erdoğan’ın Demokratikleşme Paketi açıklamalarını duyuran Bloomberg Businessweek, Türkiye’de yaklaşan seçimleri hatırlattı. Başbakan’ın açıkladığı paketi, "Türkiye’de temel hakların ve demokrasinin geliştirilmesi adına bir ilerleme hamlesi" olarak değerlendiren Businessweek, Erdoğan için, "Partisi gelecek yıl yerel seçimlere ve 2015’te ise parlamento seçimlerine katılacak" ifadesine yer verirken, AK Parti’nin 11 yıllık iktidarı boyunca haziran ayında, ilk defa bu kadar büyük sokak protestoları ile yüzleşmek durumunda kaldığını belirtti.
Businessweek internet adresindeki haberde, bu paketle Türkiye’nin ekonomik, demokratik ve sosyal yapı anlamında güçleneceği yönündeki sözlerine vurgu yapılan Erdoğan'ın, "Bu paketi mümkün olan en kısa zamanda tamamına erdireceğiz ve yeni hedeflere doğru ilerleyeceğiz" ifadesine de yer verildi.
Haberde ayrıca, muhalefet partilerinin açıklanan paketten duyulan memnuniyetsizlikleri de belirtildi. "Kürt kökenli bir hukukçu" olduğu belirtilen CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu’nun, "Seçim sistemi değişiklik tasarısı sadece iktidar partisinin daha az oy alsa bile sandalye sayısını korumasını sağlamayı amaçlamaktadır" yönündeki iddialarına da haberde yer verildi.
Öte yandan, Başbakan Erdoğan’ın, 1980 darbesi sonucu, askeri vesayet altında yazılan anayasayı değiştirmek istemesine rağmen, bunun mevcut muhalefet ile mümkün olmadığı yönündeki açıklamalarına da değinen Businessweek, Türklüğe bağlılık yemini olması dolayısı ile Kürtler ve Hristiyan azınlık tarafından eleştirilen öğrenci andının kaldırıldığını aktardı.
Washington Post
Amerikan basınında "Demokratikleşme Paketi" ile ilgili bir başka haber ise Washington Post imzası ile yayınlandı.
Washington Post’un resmi internet sayfasında, "Türkiye, bazı maddeleri Kürtler ile uzlaşmayı amaçlayan bir reform paketi açıkladı" başlığıyla yer bulan haberde, ''Reformlar, ülkeyi sert kurallarla yönettiğini düşünen Türklerin kısa süreli protestolarını bastıran, Recep Tayyip Erdoğan’ın siyasi ilerleyişinde bir anahtar olarak algılandı'' denildi.
Erdoğan ve partisinin iki yıl içinde iki ciddi seçime gireceği, bu net olmayan reformların ise onun hakkındaki eleştirileri sakinleştirmeye yetip yetmeyeceği konusunda şüphelerin olduğuna değinilen Washington Post haberinde, Erdoğan’ın "Türkiye, demokratikleşme yolunda vazgeçilmez bir şekilde ilerliyor" ifadesine yer verirken, Heybeliada Ruhban Okulu’nun da açılması beklentisi belirtildi.
Washington Post haberinde BDP Eşbaşkanı Gülten Kışanak’ın, Demokratikleşme Paketi hakkında duyduğu hayal kırıklığına da değindi. Kışanak’ın, "Demokrasinin genişletilmesinden çok siyasi endişeler amaçlanmış, bu bir demokratik paket değil, AKP seçim paketi" yönündeki sözleri de haberde belirtildi.
Çin basını
Çin resmi ajansı Şinhua, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı demokratikleşme paketini "Türkiye Kürt sorunun çözüm süreciyle ilgili reformlarını açıkladı" başlığıyla duyurdu.
Haberde, Erdoğan'ın "uzun süredir beklenen reform paketini" açıkladığına vurgu yapılırken, paketin 30 yıldır süren Kürt meselesini sona erdiren süreci kolaylaştırmak için olduğunu ifade etti.
Siyasi partilerin seçim kampanyalarında Türkçe dışında da diller kullanabileceğine vurgu yapılırken, bu hamlenin Kürt siyasetçilerin Kürtçe aktivitelerde bulunabileceğine işaret edildi ve "Türkiye Başbakanı Erdoğan, Kürtçe seçim propagandası yapılmasının onaylandığını açıkladı" değerlendirmesinde bulunuldu.
Haberde, Başbakan Erdoğan'ın özel okullarda Türkçe dışında eğitimin mümkün olabileceğine yönelik ifadelerine de yer verildi. Açıklanan paketle kadınların kamusal alanlarda başörtüsü yasağının kalkacağına vurgu yapılan haberde, "Müslüman nüfusun yoğun olduğu Türkiye'de devlet dairelerinde çalışan kadınların kıyafetleriyle ilgili sert kısıtlamalar olduğu" yorumuna yer verildi.
"Paket bir kilometre taşı niteliğinde"
Çin Uluslararası Radyosu ise "Türkiye'nin demokratikleşme paketi, Kürt sorununu çözmeyi hedefliyor" başlığıyla verdiği haberinde "Paketin en ilgi çekici kısmı, siyasi partilerin seçim barajına ilişkin yapılacak düzenleme idi" ifadelerine yer verdi.
Açılım sürecinin aşamalarını tanıtan Uluslararası Radyo, ayrıca "Erdoğan'ın açıkladığı demokratikleşme paketi, Türkiye için bir kilometre taşı niteliğinde ancak Kürt sorununun çözümü için daha çok çaba sarf edilmeli" yorumunda bulunuldu.AA
İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *