ANASAYFA arrow right Siyaset

Dershaneler Haziran ayına kadar açık kalacak

Dershaneler Haziran ayına kadar açık kalacak
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 03.59
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 03.59
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, dersanelerin kaldırılıp kaldırılmayacağıyla ilgili tartışmalara da son noktayı koydu.

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Seviye Belirleme Sınavı'nın yerine daha denetimli bir sistem konulacağını açıklarken, dersanelerin kaldırılıp kaldırılmayacağıyla ilgili tartışmalara da son noktayı koydu.
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, düz liselerin, anadolu ya da meslek lisesine dönüştürülmesinden ortaöğretim'den liseye geçiş sınavı olan SBS ve dersanelere kadar bir çok konuda önemli açıklamalarda bulundu.
28 Şubat mağdurları 28 Şubat döneminde mağdur edilmiş olan öğretmenlerin ve çalışanların tekrar göreve başlayabileceğini belirterek, "Sayıları henüz net değil. Çünkü bazıları öğretmenlikten ayrılmış ama farklı bir kurumda çalışıyor. Bu çerçevede dönen 1800 öğretmen ve çalışanımız vardı zaten, bir o kadar daha çıkabilir" dedi.
Avcı konunun neden gündeme geldiğiyle ilgili "Meclis kapanmadan ortaya çıkan son torba yasada alt yapı oluşturdu" ifadelerini kullandı.
'HERKESİN BİRİNCİ ÖNCELİĞİ ANADOLU LİSESİ DEĞİL'
Düz liselerin anadolu veya meslek lisesine dönüştürülmesinin 3 yıldır uygulandığına dikkat çeken Avcı, "2010 yılından beri süren çalışmalar. Tercihleri Anadolu dışındaki öğrencilerimiz için kontenjanlarımız var. Herkesin birinci önceliği Anadolu lisesi zannediliyor. Kamoyundaki Anadolu lisesini kazanmayan Meslek ya da İmam Hatip'e gidecek algısı yanlış" diye konuştu. Avcı şöyle devam etti:
"Ayrıca halkta ciddi bir kız İmam Hatip lisesi talebi var. İllerimizde çok programlı lise sınıfları açıyoruz. Meslek liselerini zorunlu kalınca gidilecek okullar olarak göstermek doğru değil."
SBS'NİN YERİNE GETİRİLECEK UYGULAMA
Daha sonra gazetecilerin sorularını cevaplayan Avcı, SBS'nin yerine getirilecek uygulamaya ilişkin çalışmaların devam ettiğini söyledi.
Öğrencilerle, öğretmenlerle, velilerle toplantılar düzenlediklerini ve bu toplantıların sonuncusunun da İstanbul'da gerçekleştirildiğini hatırlatan Avcı, "Bu toplantılarda hem geçmiş uygulamalarımızı hem de çözüm önerilerimizi konuşuyoruz" dedi.
SBS YERİNE DAHA DENETİMLİ BİR SİSTEM
"Öğrencilerin önündeki 4 yılı etkileyecek tek bir sınav koymama kararlılığımız sürüyor" diyen Avcı, "Öğrencilerimizin yıl içerisinde girdikleri belli sınavları daha denetimli yaparak, bunların liseye geçişte kullanılmasını istiyoruz. SBS'nin yerine yeni sınavlar icat etmiyoruz. Belli derslerden bazılarını Milli Eğitim Bakanlığının denetimi gözetimi ve değerlendirmesinde yapmak istiyoruz" ifadelerini kullandı.
HAZİRAN AYINA KADAR DERSANELER AÇIK



Dersanelerle ilgili tartışmalara ilişkin bir soruya da "Dersane mesele yeni bir konu değil. Burada kapatmadan ziyade dönüştürmeden bahsetmek daha doğru olur. Dersanelerin özel okul olması için bakanlığımızca yürütülen çalışmalar var. Ocak ayından itibaren dersanelerin kayıt başvuruları başlıyor, biliyorsunuz. Benim o açıklamam ocak ayından sonra gerçekleşti. Ocakta kaydolan öğrencilerin eğitimi haziran sonuna kadar sürecek. Dersanelere kaydolan öğrenciler kurslarına başladılar ve şu an sürdürüyorlar" şeklinde cevap verdi.
YASAL DÜZENLEME GEREK
Dönüştürme pozisyonu için yasal düzenleme gerektiğini kaydeden Avcı, "O ancak Meclis açıldığında yapılabilir. Milli Eğitim Bakanlığı olarak tek başımıza yapabileceğimiz bir düzenleme değil. Sektör temsilcileri bizden özel okula dönüştürmek için süre tanıyın demişti. Bunun üzerinden 3 yıl geçti. Gelecek seneyi de hesaba katarsak 4 yılı bulan bir süreçten bahsediyoruz. Zaten bazı kurumlar bu dönüşümü gerçekleştirdi. Ayrıca arsa gibi teşvikler de öngörüyoruz" dedi.
KİMSE MAĞDUR EDİLMEYECEK
Avcı, "Çalışanların Milli Eğitim sistemine entegre edebilmek için hazırlıklarımızı yapıyoruz. Ne veliyi, ne çalışanları mağdur edecek şekilde meseleyi çözmeye çalışıyoruz" diye konuştu.

İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *