ANASAYFA arrow right Siyaset

Hızlı büyüme masallarıyla geriye düşüyoruz

Hızlı büyüme masallarıyla geriye düşüyoruz
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.03
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.03
Oran yaptığı yazılı açıklamada,
CHP Genel Başkan Umut Oran, Türkiye’nin 2014 yılında büyüme ve kişi başında düşen milli gelirler sıralamasında 2 basamak birden düşeceğinin tahmin edildiğini belirterek, “AKP’nin 11 yılı aşan iktidarında, hızlı büyüme masallarına rağmen halkın refah düzeyi dünyanın gerisinde kaldı” dedi. 
Oran yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'nin Cumhuriyetin yüzüncü yılında dünyada ilk 10 ekonomi arasında yer almak istiyorsa, demokrasi kalitesini arttırması ve tam manasıyla bir hukuk devleti olması gerektiğini ifade etti. Kaliteli demokrasi, güçlü bir hukuk devleti olmayınca, ekonominin de güçlü olmadığını, refah ve gerçek bir büyümenin yaratılamadığını savunan Oran, “Hukuk yoksa demokrasi yoksa güçlü ekonomi yoksa o ülke itibarlı ve güçlü ülke de olmuyor" ifadelerini kullandı. Bu nedenle de Türkiye'nin sıralamalardaki yerini kaybettiğini vurgulayan Ora, "Bu zihniyetle devam edersek, değil en büyük 10 ekonomiden biri olmayı G20’nin bile dışında kalmakla karşı karşıya kalacağız” dedi.
IMF’nin 8 Nisan itibariyle güncellediği veri tabanına göre 2013 yılında milli gelirde ilk 7 ülkenin sırasının değişmediğini vurgulayan Oran, ABD’nin 16 trilyon 780 milyar dolarla birinciliğini korurken, Çin’in 9 trilyon 181 milyar dolarla ikinci, Japonya’nın da 4 trilyon 902 milyar dolarla üçüncü sırada yer aldığını belirtti. 
Tahminlere göre 2014 yılında, 17 trilyon 528 milyar dolarla ABD en büyük ekonomi olmaya devam ederken, ikinci sıradaki Çin’in GSYH’sının 10 trilyon doları aşacağını, üçüncü sıradaki Japonya’nın milli geliri de 4 trilyon 846 milyar dolara yükseleceğini dile getiren Oran açıklamalarına şöyle devam etti: 
"IMF projeksiyonlarına göre 2014 yılında da ilk 20 ülkenin sıralaması çok fazla değişmezken, en dramatik değişimi Türkiye yaşayacak. 18’inci sıradaki Hollanda ile 19’uncu sıradaki Suudi Arabistan’ın birer basamak yükselmesi sonucu Türkiye 2 basamak birden düşerek 19’unculuğa inecek.
AKP döneminde Türkiye’nin ekonomik büyümesi, cari açığı patlatma pahasına, sıcak para ile finanse edildi, sözü edilen hızlı büyüme masalının aksine, ‘el parası’ ile kağıt üzerinde sahte bir büyüme sağlandı.Ancak bunun ülkeye ve topluma bir hayrı dokunmadı. Türkiye 2014’te, dünyanın önde gelen sanayileşmiş ve gelişmekte olan ülkelerini kapsayan G20’de en alt sınıra doğru iniyor.”
Bu durumun ülkenin kalkınmışlık ve refah düzeyinin dünya ile karşılaştırmada göreli olarak gerilediğini gösterdiğini kaydeden Oran, 2012’de Türkiye'nin Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 10 bin 497 dolar, IMF’ye göre 10 bin 523 dolar kişi başına milli geliri ile 64’üncü sırada yer aldığına işaret etti. 2013’te ise Türkiye IMF’ye göre 10 bin 815 dolar olan ancak TÜİK’in 10 bin 782 dolarla daha da düşük açıkladığı kişi başına GSYH ile 65’inciliğe gerilediğini belirten Oran, "2014’te ise OVP’deki 11 bin 277 dolarlık hedefe karşılık IMF, 9 bin 920 dolarlık kişi başına milli gelir öngörüyor. Bu da Türkiye’nin 2 basamak daha düşerek 67’nciliğe inmesi anlamına geliyor.Bu da AKP’nin 11 yılı aşan iktidarında hızlı büyüme masallarına rağmen halkın refah düzeyini dünyanın gerisinde bıraktığının; dünya ile karşılaştırmada göreli olarak halkı yoksullaştırdığının kanıtı” dedi.
Oran, 2014’te öngörülen kişi başına GSYH’ye göre Türkiye’nin, sadece Lüksemburg, Norveç, İsviçre, İsveç, Danimarka, Almanya, Fransa, ABD, Japonya gibi gelişmiş ülkelerin değil; İsrail, Umman, Bahreyn, Lübnan gibi Ortadoğu, Çek Cumhuriyeti, Slovakya, Slovenya, Estonya, Litvanya, Macaristan, Hırvatistan gibi eski Doğu Bloku ülkelerinin de altında kaldığını belirterek açıklamalarına şöyle devam etti: 
“Uruguay, Şili gibi Orta Amerika ülkeleri ve eski Sovyet ülkesi Kazakistan’ın kişi başına milli geliri Türkiye’den daha yüksek. Gabon, Panama, Venezuela, Palau, Barbados, Şeyseller bile kişi başına gelirde Türkiye’nin önünde. Ekonomisi ‘iflas etti’ denilen Yunanistan’ın kişi başına milli gelirinin 2014’te 22.6 bin dolar, Kuzey Kıbrıs’ın ise 24.2 bin dolarla Türkiye’yi ikiye katlıyor.”SHA



İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *