ANASAYFA arrow right Siyaset

İngiltere ve Galler’de müslüman nüfus ikiye katlandı

İngiltere ve Galler’de müslüman nüfus ikiye katlandı
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.15
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.15
İngiltere ve Galler'de yaşayan Müslümanların sayısının genel nüfus artışına kıyasla daha hızlı yükseldiği,
İngiltere ve Galler'de yaşayan Müslümanların sayısının genel nüfus artışına kıyasla daha hızlı yükseldiği, Müslüman nüfus arasında çocuk oranının daha yüksek, yaşlı oranınınsa daha düşük olduğu bildirildi.
Guardian Gazetesi’nin haberine göre, genel nüfusta her beş kişiden birinden azı çocuk yaşta. Ancak Müslümanlar arasında her üç kişiden biri 15 yaşın altında. Müslüman toplulukta 65 yaş üzerindekilerin oranı yüzde 4 iken, genel nüfusta yaşlı oranı yüzde 16'dan fazla.
İngiltere ve Galler'de yaşayan Müslüman sayısı 2001 yılında 1,55 milyon iken, 2011'de bu sayı 2,71 milyona çıktı.
BBC Türkçe’nin yansıttığı habere göre, Britanya Müslüman Konseyi, 2011 nüfus verilerine dayanarak yaptığı değerlendirmede Müslümanların hala genel nüfus içinde küçük bir azınlık oluşturduğunu, her 20 kişide birinin Müslüman olduğunu bildirdi.
Ipsos Mori şirketince yakınlarda yapılan bir kamuoyu yoklamasına göreyse, İngilizler, Müslüman nüfusunun bundan dört kat fazla olduğunu düşünüyor.
İngiltere ve Galler bölgelerinde yaşayan Müslümanların yarısı burada doğup büyümüş ve yüzde 73'ü kendilerini İngiliz olarak görüyor.
Müslümanların üçte ikisi etnik olarak Asya kökenli; yüzde 8'i ise beyaz. Guardian, bu analizin Birleşik Krallık'taki Müslüman topluluklar hakkında yapılan ilk çalışma olduğunu kaydediyor.
Britanya Müslüman Konseyi, raporda öne çıkan sağlık hizmetleri, evsizlik, yüksek boşanma oranı ve sosyal eşitsizlik gibi konulara hükümetin ve siyasetçilerin eğilmesi gerektiğini kaydetti.
Veriler, 26 seçim bölgesinde seçmenlerin yüzde20'sini Müslümanların oluşturduğunu ortaya koyuyor. Londra ile West Midlands, kuzeybatı İngiltere ve Yorkshire'daki Müslümanların yüzde 80'inin ise daha yoksul mahallelerde yaşadıkları kaydedildi.
Manchester Üniversitesi siyaset dalı öğretim görevlisi Maria Sobolewska, Müslüman göömenler arasında genç ve daha iyi eğitimlilerin sayısının artmasına rağmen, Müslümanların hala ayrımcılık ve fırsat eşitsizliği ile karşı karşıya olduklarını belirtti.
Sobolewska, "Evsiz olan veya yoksul mahallelerde yaşayan insanlar arasında bunu görüyoruz. Buralarda büyüyor, burada okula gidiyorlar" dedi.
Guardian'ın haberinde, Müslümanlar arasında ekonomik etkinliğin genel nüfusa kıyasla daha düşük olduğu, 2011'de nüfusun yüzde 34,9'u tam gün çalışmaktayken, bu oranın Müslümanlar arasında yüzde 19,8 olduğu ifade edildi.
Yüksek sayıda Müslüman kadının tam gün eğitim görüyor olmasına rağmen, 16-74 yaşları arasındaki Müslüman kadınların yüzde 18'i çalışmayıp evinde oturuyor ve ailesine bakıyor. Genel nüfus kapsamındaysa bu oran yüzde 6. ANKA
İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *