ANASAYFA arrow right Siyaset

Mevcut yetkilerle Çankaya’ya çık Başbakanlığı Gül’e devret

Mevcut yetkilerle Çankaya’ya çık Başbakanlığı Gül’e devret
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.01
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.01
İngiliz Economist dergisi “Dünya 2014” başlıklı özel sayısında Erdoğan’a öneride bulundu:
İngiliz Economist dergisi “Dünya 2014” başlıklı özel sayısında Erdoğan’a öneride bulundu:

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, Cumhurbaşkanlığı konusunda “zorlu bir ikilem” ile karşı karşıya bulunduğu öne sürülürken Erdoğan için en iyisinin, mevcut yetkilileri ile cumhurbaşkanlığına razı olup başbakanlığı Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e devretmesinin olacağı savunuluyor. 

İngiliz Economist dergisi “Dünya 2014” başlıklı özel sayısında yer verdiği bir analizde Türkiye için “sakin” bir yıl olması beklenen son bir yılda Gezi protestoları ve gösterilerin polis tarafından sert biçimde bastırılması nedeniyle Türkiye’nin dünyanın dikkatini çektiğini belirterek “Böylece Türk Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imajı, muhtemelen onarılmaz bir zarara uğradı. İstanbul’un 2020 Olimpiyat Oyunlarına evsahipliği yapma hakkını elde edememesi, bunun sonuçlarından sadece biri” savını dile getirdi.
Dergi, Başbakan Erdoğan’ın 2014 yılının daha kolay bir yıl olacağını umabileceği ancak dört faktör nedeniyle bu umudunun gerçekleşmesinin pek mümkün görülmediğini savunurken nedenlerden biri olarak Türkiye’nin iç politikasını gösterdi. 
İngiliz dergisi, yerel seçimlerin şimdi yaygın biçimde “AK Parti’ye bir güven testi” olarak göründüğünü, muhalefet partileri zayıf olmayı sürdürürse de AK Parti’nin parlak olmayan bir sonuç elde edebileceğini, bunun da seçmenlerin Erdoğan’ın “artan otokratik yönetiminden bıktıkları” algısını canlandırabileceğini öne sürdü. 
İkinci neden olarak gösterdiği Cumhurbaşkanlığı meselesi konusunda ise, 2013 yılındaki “protestolar ve AK Parti içinde Erdoğan’ın otoriter tarzına ilişkin artan kaygıların” Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığın yetkililerini güçlendirme planını bozduğunu” savunan Econonist, “Bu yüzden Erdoğan zorlu bir ikilem ile karşı karşıya” dedi. 
Econonist, bu ikilemi ne olduğunu anlatırken de Erdoğan’ın ya AK Parti’nin iç tüzüğünü değiştireceği ya da “iktidarı, başkasına, muhtemelen daha popüler bir şahsiyet olan Gül’e devirmeye razı olması gerekeceğini” öne sürdü.
Dergiyi 2014 yılının daha zor geçeceğini düşündüren üçüncü nedeni olarak ise ekonomiyi 2014’te “zor” bir yılın bekleyecek olması gösterildi. 
Bu çerçevede büyümenin yavaşlamasına, cari işlemler açığının büyüklüğüne işaret eden Economist, “Olası bir sermaye sıkışıklığına, kırılganlığa ilişkin bazı göstergeler, Türkiye’yi liste başına koyuyor. Liranın düşmesi şaşırtıcı değil ve muhtemelen 2014’te daha da değer kaybederek hükümet üzerindeki baskıyı artıracak” yorumunu yaptı. 

Türkiye’nin 2014 yılındaki dördüncü büyük kaygının ise, başta Suriye savaşı olmak üzere bölge sorunlarından kaynaklanacağını düşünen gazete, “Esad iktidara tutundukça Türkiye’nin pozisyonu daha da zorlaşıyor” görüşünü dile getirdi. 
Economist, “Erdoğan’ın ‘komşularıyla sıfır sorun’ politikası adeta ‘problemsiz sıfır komşuya' dönüştüğü” yorumunu yaptığı analizinde “Bu sorunların üstesinden gelmek için en iyi yol nedir?” sorusuna “Yanıt herhalde Erdoğan’ın ihtiraslarından vazgeçip, daha çok seremoniyel olan Cumhurbaşkanı rolünü alması ve başbakanlığı Gül’e devretmesidir. İngilizce konuşan, yumuşak Gül’ün seçmenleri geri kazanma, komşular ve Avrupa Birliği ile daha iyi geçinme şansı daha fazla olur” görüşünü öne sürdü.



İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *