ANASAYFA arrow right Siyaset

Seçimde Kürtler potansiyel belirleyici

Seçimde Kürtler potansiyel belirleyici
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.09
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.09
Türkiye’deki cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi Wall Street Journal gazetesi, Diyarbakır’da Kürtlerin nabzını tuttu.
Türkiye’deki cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi Wall Street Journal gazetesi, Diyarbakır’da Kürtlerin nabzını tuttu. Gazete’ye göre, Kürtler, Türkiye’nin ilk doğrudan cumhurbaşkanlığı seçiminde potansiyel belirleyici haline geldi. 

Wall Street Journal, Diyarbakır izlenimlerini, “Türkiye’nin Kürtleri, Cumhurbaşkanı seçimi öncesi iyimser ama bölge konusunda kaygılı” başlıklı geniş bir haberde yansıtıyor ve bazı Kürtlerin komşu Irak’taki gelişmelerin, son dönemde elde ettikleri kazanımlara zarar vermesi korkuttuğunu vurguluyor. 
ABD’li gazete, hükümetin “PKK ile barış görüşmelerini başlatmasından bu yana sağlanan istikrarın sayesinde Güneydoğu’daki “iyimserlik dalgasının” yaşandığını anlattığı haberinde Ankara’nın Kürt siyasi ve kültürel ifadesi üzerindeki kısıtlamaları kaldırırken bölgedeki yatırımların hızlı bir artış yaşandığını söylüyor. 
Ancak “Türkiye’nin Kürtleri, ülkenin ilk doğrudan cumhurbaşkanlığı seçiminde potansiyel belirleyiciler haline gelirken bazıları sınırın diğer tarafındaki gelişmelerin son dönemde elde ettikleri kazanımlara zarar vermesinden de korkuyor” diyen gazete, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak’ın değerlendirmelerine de yer veriyor.

“Kürtler, şimdi tarih sahnesine girmiş durumunda söylediklerine kulak asılıyor ve kendilerine yönelik kendi siyasi çözümleri öneriyorlar” diyen Kışanak, “Ancak, Iraklı Kürtlerin, ne pahasına olursa olsun bağımsızlığı ilan etmeyeceklerini umuyorum” sözlerini de kullandı. 
Bunun ardından WSJ, Irak’taki olup bitenlere değiniyor ve Peşmergeler ile IŞİD arasındaki çatışmalara işaret ediyor. 
“Irak ve Suriye’deki Kürtlerin kaydettiği ilerlemelerin, barış sürecinin hızlandırılması için Ankara üzerinde baskıyı artırdığını” düşünen gazete, “Erdoğan, 10 yılı aşan başbakanlık döneminde muhalefet tarafından tırmanan otoritercilik ile suçlanıyor. Ama birçok Kürt, onun (Erdoğan’ın) barış sağlanması konusunda kendileri için hala en iyi umut olduğuna inandıklarını söylüyorlar, hükümeti henüz nihai önerilerini ortaya atmış değilse bile” diye yazıyor.
WSJ, Türkiye’nin Kürtlerin ayrılma gibi bir amaçları olması da daha çok özerklik istediklerine dikkat çektiği haberinde “Erdoğan, nüfusun en az yüzde 15’ini oluşturan Kürtlerin desteğini sağlayabilse, önümüzdeki Pazar günü yapılacak seçimin ilk turunda zaferini adeta garantilemiş olur” yorumunu da yapıyor. 
Ancak Güneydoğu Erdoğan’ın Selahattin Demirtaş’a karşı “sert bir muhabere” ile karşı karşıya bulunduğunu düşünen WSJ, Diyarbakır’da birçok kişi, kendi adaylarını tercih ettiklerini söylediklerini de anlatıyor.
Bu arada, WSJ’ya konuşan Selahattin Demirtaş, “Kürt bölgesinde ‘ezici bir çoğunluk’ elde etmesi durumunda bunun Kürtlerin “barış görüşmelerinde elini güçlendireceğini” söyledi. 
Demirtaş “Oylarımda ciddi bir artış, kesin ki hükümet üzerinde, barış sürecini daha ciddiye alması ve onu ilerletmek için somut adımları atması yönünde baskı yaratır” şeklinde konuştu.ANKA


İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *