ANASAYFA arrow right Siyaset

Seçimden sonra enflasyonun yükselmesinden endişe ediyoruz

Seçimden sonra enflasyonun yükselmesinden endişe ediyoruz
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.18
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.18
Güneydoğu Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu (GÜNSİFED) Yönetim Kurulu Başkanı Mesut İşsever,
Güneydoğu Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu (GÜNSİFED) Yönetim Kurulu Başkanı Mesut İşsever, Türkiye'de yükselen enflasyonun, 7 Haziran Genel Seçimleri sonrası, daha da yükselmesinden endişe duyduklarını açıkladı.
Güneydoğu Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu (GÜNSİFED) Yönetim Kurulu Başkanı Mesut İşsever, küresel büyüme görünümünde belirgin bir iyileşmeden söz etmenin oldukça güç olduğunu ifade ederek, “Dünya ekonomisinin 2015 yılında yüzde 3,5 civarında büyüyeceği beklenmektedir” dedi.
Güneydoğu Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu (GÜNSİFED) Yönetim Kurulu Başkanı Mesut İşsever, sanayi üretimi endeksinde daralma yılın son çeyreğinde zayıf bir büyümeye işaret etmekte olduğunu ifade ederek, “İşsizlik oranının bu şartlar altında mevcut düzeyini koruması zordur. Gıda fiyatlarındaki normalleşme, kurdaki geçişkenliğin azalması, düşen enerji fiyatları neticesinde enflasyonun 2015’de OVP hedefi %6.3’e yaklaşması muhtemeldir.Ancak son dönemde enflasyondaki artışın tümünü mikro temellere bağlamak mümkün müdür?Enflasyon beklentilerini etkileyen unsurların üzerinde durması gerekmektedir.Ücret kontratları, faiz politikası, kamu maliyesi, gelirler politikası.Bu çerçevede, Türkiye ekonomisi performansının 2015 yılında 2014’ten farklılaşması mümkün değildir” ifadelerini kullandı.
Güneydoğu Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu (GÜNSİFED) Yönetim Kurulu Başkanı Mesut İşsever, hükümet tarafından ortaya konulan kalkınma planları, öncelikli değişim programları ve eylem planları olumlu ve akılcı bir yol haritası niteliğinde olduğunu kaydederek, “Ancak, daha önemli olan, makro, mikrove kalkınma başlıkları çerçevesinde önerilen eylem planlarının önceliklendirilmesidir” şeklinde açıklama yaptı

Güneydoğu Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu (GÜNSİFED) Yönetim Kurulu Başkanı Mesut İşsever, orta vadeli reformlara da öncelik verilmesi gerektiğini ifade ederek, “Enerji piyasasının liberalleşmesi, kayıt-dışılığın azaltılması, işgücü piyasasının esnekleştirilmesi, hukuk güvenliği altyapısının güçlendirilmesive inovasyon kapasitesinin arttırılmasını teminen Ar-Ge destek politikaları ve kuvvetli üniversite-sanayi işbirliği alanlarıdır. Orta vadeli reform önceliklerinin başarıya ulaşabilmesi için denetleyici-düzenleyici kurumların özerk yapısının piyasa ekonomisinin öngördüğü şekilde geliştirilmesi gerekmektedir.Uzun vadeli reform önceliklerimiz, sınırlı tasarrufların üretken sektörlere yönelmesi suretiyle sanayinin ekonomideki payının artırılması, eğitimin niteliğinin geliştirilmesi, kadınistihdamının arttırılması, bölgesel kalkınmışlık farklarının azaltılması ve tarımda verimlilik artırıcı reformlardır” dedi.
Güneydoğu Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu (GÜNSİFED) Yönetim Kurulu Başkanı Mesut İşsever, çözüm sürecini ekonomik ayağını güçlü şekilde desteklediklerine de vurgu yaparak, “Yaptığımız bir çalışmaya göre, çözüm sürecinin sonuçlanması Türkiye'nin büyümesine yüzde 1'lik bir katkı yapacak. Bu hiç de küçümsenmeyecek bir katkıdır” dedi.

Enflasyonun bir süredir rekabet politikalarının, yatırım ortamı ve kalkınma başlıklarının oldukça önüne geçtiğinin altını çizen Güneydoğu Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu (GÜNSİFED) Yönetim Kurulu Başkanı Mesut İşsever, ”Türkiye'de enflasyon yükseldi. Ancak, düşürülmesi yönündeki politikalar başarıya ulaşamadı.Enflasyon düzeyi geçtiğimiz dört yıl boyunca hedef enflasyonların sürekli üzerinde seyretti.Şunu biliyoruz ki, iş dünyası açısından enflasyon düşük ve tahmin edilebilir olduğu sürece zararsız bir değişkendir.Artan veya tahmin edilmesi mümkün olmayan bir enflasyon dinamiği ise rekabet gücünü sınırlar, daha yüksek bir enflasyon oranına neden olur.Ayrıca tüm diğer değişkenlerin tahminini de anlamsızlaştırır.Sonuç olarak ülkenin ekonomik itibarını bozar. Uzunca bir süredir enflasyon iktisadi politikanın, rekabet politikalarının, büyümenin bir unsuru, bir engeli olmaktan çıkmıştı. Bugünkü enflasyon dinamiği ise yeniden büyümenin, rekabet gücünün potansiyel bir engeli olarak karşımızda duruyor" diye konuştu.

Güneydoğu Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu (GÜNSİFED) Yönetim Kurulu Başkanı Mesut İşsever, seçim sonrası enflasyonun yükselmesinden endişe ettiklerini vurgulayarak, “Enflasyonun hedeflenmesi ve dinamiklerinin anlaşılması gerek. 7 Haziran Genel Seçimleri sonrası enflasyonun yükselmemesi için şimdiden bir dizi tedbirler alınması gerek.Aksi takdirde, sürekli olarak hedeften şaşan enflasyon, ileriye dönün beklentilerde bir dizi bozulmalar yol açmış durumda.Enflasyon üzerinde belirsizlik, yüksek enflasyon dönemlerinde olduğu gibi geriye bakarak fiyatlama yapma alışkanlığına dönülmesi riskini beraberinde getiriyor.Ücret ve fiyatların geçmiş enflasyona bakarak belirlenmeye başlaması, enflasyona atalet kazandırarak yüksek seviyelerde kalıcı olmasına yol açabilir. Geçmişteki örnekler hala hafızalarımızda, be da bizi oldukça tedirgin ediyor" şeklinde açıklamalarda bulundu.

Bölgesel teşvik uygulamalarında arzu edilen ilerlemenin tam anlamıyla sağlandığının da altını çizen Güneydoğu Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu (GÜNSİFED) Yönetim Kurulu Başkanı Mesut İşsever, “Teşvik paketi konusunda daha önce yaptığımız değerlendirmelerde, bölgesel teşviklerde en yüksek teşvik oranının sağlandığı 5. ve 6. bölgelerde, kalifiye işgücü ve lojistik gibi konularda altyapı arzu edilen seviyede değil. Bu durum nedeniyle yatırımcıların ve sanayicilerin bu bölgelere yatırım yapma konusunda daha temkinli davrandığını görüyoruz. Bölgesel gelişmişlik farkları Türkiye’de yatırım ortamının zayıfladığını açıklayan unsurlardan sadece biri.Teşvik sisteminin kapsamı ve etkililiği yanında, hukuk sisteminin güçlendirilmesi ve eğitiminin niteliği bu kapsamda çok önemli” diyerek sözlerine ekledi.
İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *