ANASAYFA arrow right Siyaset

Suriye ve bölgesindeki gıda güvenliği için 121 molyan dolar gerekiyor

Suriye ve bölgesindeki gıda güvenliği için 121 molyan dolar gerekiyor
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.17
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.17
FAO, Suriye’deki krizde gıda güvenliği durumunun daha çok tehlikeye girmesini önlemek
FAO, Suriye’deki krizde gıda güvenliği durumunun daha çok tehlikeye girmesini önlemek ve bölgesel gıda zincirinin yıkımını engellemek için acilen 121 milyon dolar yardımın toplanması gerektiğini açıkladı.
Birleşmiş Milletler(BM) Gıda ve Tarım Teşkilatı(FAO) Suriye krizinden etkilenen geçim kaynaklarını desteklemek için 121 milyon dolarlık başvuruda bulundu. Suriye’nin tarımsal üretimi ve ticareti hala devam eden krizden dolayı ağır derecede etkilendi ve yaklaşık 9.8 milyon insanı gıda güvenliğinden yoksun bıraktı.
FAO Genel Direktör Yardımcısı ve Yakın Doğu ve Kuzey Afrika Bölgesel Temsilcisi Abdessalam Ould Ahmad, “Tarımsal altyapılarını ve geçim kaynaklarını yeniden inşa edebilmeleri için çiftçilere daha fazla yardım sağlamalıyız; yoksa gıda güvenliğinin durumu kötüleşmeye devam edecek” dedi.
31 Mart’ta Kuwait City’de gerçekleşecek Suriye için Üçüncü Uluslararası İnsani Yardım Konferansı, Suriye’de ve komşu ülkelerde yer alan toplulukların tarımsal üretimini güçlendirme amacıyla fon toplamak için önemli bir fırsat olarak görülüyor.

Beşinci yılına giren Suriye krizi, bugüne kadar 11 milyondan fazla insanı evsiz bıraktı. Bu sayıdan 4 milyonu ise Mısır, Irak, Ürdün, Lübnan ve Türkiye gibi komşu ülkelere göç etti.Mültecilerin yüzde 85’i kampların dışında, tarımın yoksul ailelerin geçim kaynağını oluşturduğu kırsal alanlarda yaşıyor.
Bugün, Suriye’de hayvancılığın yaklaşık yüzde 50’si yok oldu, 2011’de başlayan krizden ve değişken hava koşullarından dolayı tahıl mahsulü ise yarı yarıya düştü.
Su ve toprak kaynaklarına fazla yüklenilmesi ve insan ve hayvanların hareketliliği, hayvan ve bitki hastalıklarının sınırlar ötesinde artmasına yol açtı.Bunun nedenlerinden biri de Suriye’deki veteriner hizmetlerinin sonlanmasıyla birlikte binlerce hayvanın aşısız kalması oldu.
Suriye’de ve bölgede yeterli gıda stoğunun sağlanması için tarımsal üretimin artması şart görülüyor.Gıda fiyatlarının artışından dolayı Suriyeli’lerin yüzde 75’i şu anda yoksulluk içinde yaşıyor.
Bu hafta düzenlenecek yardım konferansı 2015 Suriye Stratejik Müdahale Planı (SRP) ve Bölgesel Mülteci ve Dayanıklılık Planı’nda belirtilen ihtiyaçları karşılamayı hedefliyor. BM İnsani İşler Eşgüdüm Ofisi’ne göre; toplamda Suriye’deki krize 2.9 milyar dolar ve krizin bölgedeki yansımalarına cevap vermek için 5.5 milyar dolar gerekiyor.

Planlar kapsamında FAO, Suriye’deki temel gıda üretimini desteklemeyi, ailelerin gelirlerini ve beslenme düzenlerini iyileştirmeyi, hayvancılığı korumayı ve hükümetlerin, yardım kuruluşlarının ve toplulukların gıda güvenliğini sağlamak için koordineli çalışmasını sağlamayı hedefliyor. FAO’ya göre bu hedefin gerçekleşmesi için 1.5 milyondan fazla insana yardım ulaştırabilecek 59 milyon doların sağlanması gerek.
Mültecilerin kitlesel akımıyla birlikte Irak, Ürdün, Lübnan ve Türkiye’deki yerli toplulukların, tarımı daha üretken ve sürdürülebilir kılmaları için 62 milyon dolara ihtiyacı var. Bu planın içinde hayvan ve bitki hastalıklarını engellemek, küçük çiftçiliği desteklemek ve değer zincirini geliştirmek de yer alıyor.
Öngörülen planlar, çatışmaların başladığı 2011’de bir milyona yakın Suriyeli’nin geçim kaynağını destekleyen FAO’nun ülkedeki çalışmaları üzerinden şekillendi. 2014’te 238 bin kişi, yılda 420 bin insanı tahıl üreterek besleyecek kadar tohum aldı. 24 bin 500 kişi besleyici gıda yetiştirmeleri için sebze paketleri ve yaklaşık 9 milyon yumurta üretmesi beklenen 45 bin tavuk aldı. Bununla birlikte 1 milyondan fazla hayvan parazit tedavisi gördü, 7 bin 600 küçükbaş hayvan sahibi geçen sene hayvanları için yem aldı.
Teknik işbirliğinden sorumlu FAO Genel Direktör Yardımcısı Laurent Thomas, gıda üretiminin kırsal geçim kaynağının temeli olduğunu söyledi. Thomas sözlerine şöyle devam etti:
“Çiftçiler büyük zorluklarla karşılaşıyor ve Suriye’nin şimdiden büyük zararlar görmüş olan tarımsal üretimini korumak için onların acil desteğe ihtiyaçları var. Bu, sadece Suriye’deki milyonlarca insanın hayatlarını iyileştirmek için değil, bölgedeki gıda güvenliğini ve istikrarı sağlamak için de önemli.” ANKA

İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *