ANASAYFA arrow right Siyaset

“Türkiye, iç güvenlik paketinde AB’yi mi örnek aldı?”

“Türkiye, iç güvenlik paketinde AB’yi mi örnek aldı?”
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.15
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.15
TBMM Genel Kurulu'nda ele alınacak olan iç güvenlik paketi Türkiye'de ana muhalefet ve insan hakları
TBMM Genel Kurulu'nda ele alınacak olan iç güvenlik paketi Türkiye'de ana muhalefet ve insan hakları savunucularının yoğun tepkisine hedef olurken, Türkiye dışından da kaygılar dile getiriliyor. Hükümetin ise, düzenlemelerin Avrupa ülkelerindeki uygulamalar da dikkate alınarak hazırlandığını söylediğine dikkat çekilerek “Türkiye, iç güvenlik paketinde AB’yi mi örnek aldı?” sorusu gündeme getiriliyor.
BBC, “Ekim ayında yaptığı konuşmada bazı Avrupa ülkelerinin gözaltı sürelerini sıralayan Davutoğlu, polise geniş yetkiler verdiği için eleştirilen paketi ‘Konuşa konuşa AB standartlarında iç güvenlik paketleri hazırladık’ diyerek savundu” dedikten sonra “Peki AB standartları neler, veya bütüncül bir AB standardı var mı? Ya da AB’ye üye ülkelerde durum ne?” sorularını dile getiriyor.
Habere göre, Türkiye’yi de yakından takip eden İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün (HRW) Batı Avrupa araştırmacısı Izza Leghtas, Türkiye’deki yeni düzenlemeyle getirilen “kimliğini gizlemek amacıyla yüzünü tamamen veya kısmen bez ve sair unsurlarla örtmesi halinde” ceza uygulamasının İngiltere’de söz konusu olmadığını, ancak Fransa’da uygulandığını söylüyor.
BBC, “Türkiye’de de tartışılan konu pek çok insan hakları örgütü tarafından eleştirilmiş, özellikle inanç özgürlüğüne aykırı olarak nitelenmişti” dedikten sonra şöyle devam ediliyor:
“Yine Türkiye’de paketin en çok tartışılan düzenlemelerinden biri olan gözaltı sürelerinde ise, Fransa savcılığa hemen bilgi vermek koşuluyla 24 saate kadar gözaltında tutulabiliyor. Süre yine savcılığın izniyle 24 saat daha uzatılabiliyor. Ancak bu ek süre için şüphelinin en az 1 yıl ceza öngörülen bir durum ile suçlanması gerekiyor. Eğer şüpheli 'terörizm' ile ilişkili bir eylem ile suçlanıyorsa gözaltı süresi 6 güne kadar çıkabiliyor.”
BBC, İngiltere’nin gözaltı sürelerini 2001 yılından bu yana birkaç kez değiştirdiğini belirterek, “2001 yılında en fazla gözaltı süresi 7, 2004 yılından itibaren 14, 2006 yılından sonra 28, ve son olarak 2011 yılından bu yana 14 gün. Ancak bunun için 'terör şüphesiyle' gözaltında bulunması gerekiyor.
Buradaki bazı benzerliklerin yanı sıra birkaç fark hemen dikkat çekebilir. Örneğin 24 veya 48 saate kadar gözaltı yetkisi Türkiye’de polise verilirken, Fransa’da bu yetki savcılığa ait” ifadelerine yer verildi.
Bu konuda iki görüşün öne çıktığını anlatan BBC, “Birincisi paketi eleştirenlere ait. Onlar AB ülkeleri ve Türkiye ile böyle bir konuda kıyaslama yapmanın sağlıklı olmayacağı düşünüyor. Çünkü her ülkenin denetim mekanizmaları ve hukuki süreçleri birbirinden ayrı. Öyle bile olsa diye ekliyorlar, ‘taraf olunan uluslararası sözleşmeler var’” diyor. Haberde şöyle devam ediliyor:
“İkincisi görüş ise Türkiye’deki iç güvenlik paketinin, yasa dışı dinleme iddiaları ve 6-8 Ekim olayları olarak anılan Kobani protestoları nedeniyle bir ihtiyaçtan doğduğunu ve güvenlik tartışmalarının AB ülkelerinde olduğu, ancak iyi bir denetim mekanizması kurulursa paketin olumlu olduğu yönünde.”ANKA
İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *