ANASAYFA arrow right Siyaset

Türkiye-Suriye sınırı Batı için stratejik sorun haline geldi

Türkiye-Suriye sınırı Batı için stratejik sorun haline geldi
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.15
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.15
IŞİD ile mücadeleye büyük önem verilen ABD’de Türkiye-Suriye sınırının

IŞİD ile mücadeleye büyük önem verilen ABD’de Türkiye-Suriye sınırının “İslam Devletiyle mücadelede bir meydan okuma yarattığı, Batı için stratejik sorun haline geldiği” savunuluyor.
ABD’nin çok satan gazetesi Wall Street Journal, Türkiye-Suriye sınırının yarattığı “meydan okumayı” irdelediği Karkamış mahreçli haberine, “Türkiye’nin, IŞİD’in yönettiği Suriye’deki bölge ile sınırı resmen tüm trafiğe kapalı. Ancak bu, iki düzine profesyonel kaçakçının tek başına olan bir Türk askerinin gözleri önünde olası müşterilere yaklaşıp seslenmesine engel olmuyor” sözleriyle giriyor.
Bunun ardından “Sınırdan geçmek ne kadar zor?” sorusunu soran gazete, Mahir adlı bir kaçakçıdan “Sadece 50 lira. Çok kolaydır. Sadece beş dakika yürüyün ve Suriye’desiniz. Binlerce yol var ve hepsi açık” yanıtını aldıktan sonra “Türkiye’nin 500-millik sınırının gözenekliği, Batı’nın IŞİD’i yenme ve yurt içinde terör saldırıları önleme çabaları için stratejik bir sorun haline geldi” yorumunu yapıyor.
IŞİD’in sınırın yarısına kadar alanı kontrol ettiğini söyleyen gazete, Avrupa’dan Gaziantep’e uçmanın da 200 dolar gibi küçük bir maliyetinin olduğunun da altını çizerek Paris’teki terör saldırılarından faillerinin birinin eşi olan Hayat Boumedienne’nın nasıl Türkiye üzerinden Suriye’ye kaçtığını anımsatıyor ve diplomatlar ve güvenlik analistlere dayanarak IŞİD’in, sınırdan sadece insan değil petrol ve silah kaçakçılığının da yaptığını vurguluyor.
“Sorun, 2011 yılında Suriye ihtilafının başlarında Cumhurbaşkanı Beşar Esad’ın iktidardan uzaklaştırılmasını hızlandırmak isteyen Türkiye’nin Suriye ile sınırını, birçoğu sonunda İslam Devleti’ne katılan isyancılar ve yabancı savaşçılarına açtığı döneme dayanıyor” görüşünü dile getiren gazete, Türk yetkililerinin ise, sınırı koruma zorluğunu kabul ettiğini söylüyor.
Gazete “Ankara, Suriye’ye yabancı savaşçı akımını aktif biçimde bastırdığını, havaalanlarında cihatçı oldukları şüphelenen kişileri ayıklamak için ‘risk analiz birimlerini’ kurduğunu ve Avrupa istihbarat teşkilatlarıyla yakın bir işbirliği içinde olduğunu söylüyor” dedikten sonra Dışişleri Bakanlığı'ndan bir yetkilinin Türkiye’nin şimdiye kadar bin 100 yabancıyı sınır dışı ettiğini ve sadece geçen yılda girişi yasağı olan yabancılar listesine 5 bin ismi daha eklediğini söylediğini de aktarıyor.
Aynı yetkilinin de “şimdiki çabaların yabancı savaşçıları çıkış yaptıkları ülkelerinde durdurmaya yoğunlaşması gerektiğini“ belirttiğini anlatan gazete, şöyle devam ediyor:
“Batılı diplomatlar diyorlar ki ne zaman Batılı hükümetler espesifik bilgi aktarırsa Türk yetkililer şimdi genellikle harekete geçiyor ve şüphelileri gözaltına alıyor veya izliyor. Ancak İstanbul Havaalanında durdurulan çok sayıda cihatçıya karşın birkaç tanesi Türkiye’nin güney bölgelerine ulaşmaya başarıyor ve oradan genellikle rahatsız edilmeden Suriye’ye geçiyor.”
ABD’li gazete, Batılı yetkililerin Türkiye’nin sınırı kapatmak için daha büyük çabalar göstermesi durumunda IŞİD’den misillemeye maruz kalacağını söylediğine dikkat çekerken IŞİD’in Türkiye’de “vatandaşlar ve Suriyeli mülteciler arasında binlerce destekçisinin olduğu” savına yer veriyor.
Bu çerçevede Rus bir kadının Sultanahmet’te gerçekleştirdiği intihar saldırısının anımsatıldığı haberde bazı Batılı yetkililerin saldırıyı IŞİD’in bir uyarısı olarak gördüklerini söylediklerine işaret edildikten sonra Batılı bir diplomatın “Türkiye şimdi kapana kısıldı. Bir canavar yarattı ve şimdi bununla nasıl baş edeceğini bilmiyor” sözlerine de vurgu yapıyor.
WSJ haberini, Özgür Suriye Ordusu’nun eski bir savaşçısı olan ve halen sınırda kaçakçılığı yapan Ebu Abdu adlı kişinin IŞİD’in Türkiye içinde artık “çok geniş” bir ağa sahip olduğunu savunurken dile getirdiği “IŞİD’in Türkiye’de birçok casusu var ve sadece casuslar değil, katilleri de var. Sınırı istedikleri anda geçebilecekleri bir çok nokta var. Türkler, IŞİD’ten korkuyor. Bu nedenle ki IŞİD’e sorun yaratmak istemiyor” iddialarıyla noktalıyor.ANKA
İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *