ANASAYFA arrow right Siyaset

Türkiye, terör korkusuyla Suriye ile son iki sınır kapısını kısmen kapattı

Türkiye, terör korkusuyla Suriye ile son iki sınır kapısını kısmen kapattı
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.17
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.17
Türkiye’de tüm dikkatler Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç’a çevrilirken
Türkiye’de tüm dikkatler Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç’a çevrilirken, Wall Street Journal Gazetesi, Türkiye’nin Suriye sınırını daha da sıkılaştırdığını" belirterek “Türkiye, yakın bir terör saldırısı korkuları arasında bu ay Suriye ile son iki sınır kapısını kısmen kapattı” diyor.
Wall Street Journal, Türkiye’nin Suriye sınırını sıkılaştırdığını duyurduğu haberine “Türkiye, yakın bir terör saldırısı korkuları arasında bu ay Suriye ile son iki sınır kapısını kısmen kapattı, bu da Ankara’nın yabancı cihatçılar akımını durdurmaya çalışırken kapısındaki insani krizle baş etmedeki zorluklarına vurgu yayıyor” sözleriyle giriyor.

Söz konusu sınır kapılarının iki hafta önce kapatıldığını belirten gazete, bu kararı, “Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad’la savaşan isyancı grupları destekleyen, 2 milyona yakın mülteciyi alan bir ülke için keskin bir politika değişikliği” olarak niteliyor.
Gazete, sınır kapılarından Babel Hava’nın, Türkiye’ye girmek isteyen Suriye pasaportluları için yeniden açıldığını ancak sınırdan geçen kişilerin güvenlik kontrollerine tabii tutulacağının bildirildiğini anlattığı haberinde “Diğer 11 resmi geçiş noktasının çoğu ise, Suriye’de iç savaşı kızışırken ve İslam Devleti’nin aşırı unsurların kazanımları elde ederken üç yıl önce başlayarak aşamalı olarak kapatıldı” diyor. Haberde şöyle deniliyor:
“Sınırdaki bir Türk yetkilisi, 9 Mart’ta başlayan son kapatmalarla ilgili yaralı Suriyeliler ve onlara eşlik eden tıp görevlileri ile Suriye’ye yönelik insani yardım, izinli ticaret ve resmen onaylanan seyahatlerde sınır kapılarının istisnalarının olduğunu söyledi.”
Söz konusu yetkilinin Hükümetin kısmen Türkiye’de terör saldırıları uyarısını yapan istihbarat raporlarını dikkate alarak hareket ettiğini de söylediğini anlatan gazete, aynı yetkilinin “Haziran’daki genel seçim öncesi herhangi bir kişinin Türkiye’ye sızıp bir güvenlik sorununu yaratması olasılığını minimize etmek istiyorlar” dediğini de aktarıyor.

Bu arada, ABD’li gazete, haberinde ortak sınırın Suriye tarafındaki insanların, kısıtlamaların bölgedeki hayatı altüst ettiğini söylediklerini, bu ayda da kapatıldığı belirtilen diğer sınır kapısı olan Babel Salam’ın Suriye yöneticisi Mustafa El Neccar’ın sınır kapılarının Suriyeliler için taşıdığı büyük önemi vurgularken “Bu sınır kapıları kapatıldığında hapiste gibi hissediyorlar” dediğini yansıtıyor.
“Bir tarafta Esad rejimi, halkı bombalıyor ve diğer tarafta Türkiye kapılarını kapatıyor. Halk nereye gidecek?” diye tepkisini gösteren El Neccar, kısmi kapatmalar öncesi her gün Babel Salam kapısından bin 300 ile bin 500 arasındaki kişinin Suriye’den Türkiye’ye seyahat ettiğini söyledi.
WSJ, Türkiye’nin mültecilere kucak açtığını, hükümete göre de mülteciler için 4.5 milyar dolar harcandığını vurgularken “Ancak insani çabalar övgü kazandırırken Ankara, Batılı başkentlerin İslam Devleti’ne katılmak üzere Suriye’ye yönelen yabancılar akımını durduramadığını söyledikleri bir sınır politikası nedeniyle sert eleştirilerle karşı karşıya kaldı” diye yazıyor.
Haberde İdlib bölgesinde bir sahra hastanesi yöneten Suriyeli bir doktorun da kendisine destek veren yardım kuruluşlunun Türkiye’deki toplantısına katılmak üzere sınırı geçmesine izin verilmediği için Halep bölgesine kadar giderek orada 20 dolar ödediği bir kaçakçının yardımıyla Türkiye’ye girdiği anlatılıyor.
“Sınırda faaliyet gösteren aktivistler ise, sınır kapılarının kısmen kapatılmasından sonra en az dört Suriyeli’nin yasa dışı biçimde Türkiye’ye girmeye çalışırken öldürüldüğünü söylediler” diyen ABD‘li gazete, “Suriye içerisinde isyancı grupların kontrolündeki kasaba ve kentlerde ekonominin adeta tümü, Türkiye’den getirilen gıda, yakıt, gübre ve diğer temel mallara bağımlı” sözlerini de kullanıyor. ANKA
İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *