ANASAYFA arrow right Siyaset

Türkiye zor bir müttefik

Türkiye zor bir müttefik
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.12
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.12
Türkiye'nin son dönemdeki tutumunu eleştirirken, "Türkiye zor bir müttefik" sözlerini kullandı.
Hollanda Savunma Bakanı Jeanine Hennis, çalışma ziyareti için gittiği Adana'da, Türkiye'nin son dönemdeki tutumunu eleştirirken, "Türkiye zor bir müttefik" sözlerini kullandı. Hennis, askerlere yönelik Ergenekon ve Balyoz gibi toplu davaların NATO'da görüşülmesini istedi.
Amsterdam’da yayınlanan Hollanda’nın en büyük gazetesi Telegraaf’ın haberine göre, Jeanine Hennis, Adana'da konuşlanmış ve Ocak ayında Türkiye’den çekileceği bildirilen Hollanda’ya ait Patriot bataryalarını denetledi.
Jeanine Hennis, İncirlik'te Hollandalı gazetecilere yaptığı açıklamada Türk hükümetinin IŞİD'le ilgili tavrına değindi. BBCTürkçe tarafından yansıtılan habere göre, Hennis, NATO üyesi Türkiye'nin, kendi ifadesiyle, "Sünni terör örgütü IŞİD'e karşı mücadelede ikircikli bir tutum izlemesini" eleştirdi.
Telegraaf, Türkiye'nin ABD'nin ağır baskısı sonucu topraklarından sadece Irak'taki Kürt kuvvetlerinin geçişine izin verdiğini belirterek, Hennis'in şu sözlerine yer verdi:
"Türkiye'nin Suriye sınırındaki özel konumu ve Kürtler konusundaki hassasiyetini anlıyoruz. Ama Türkiye zor bir müttefik. Bunu söylemek için ketum olmaya gerek yok."
Hollanda Savunma Bakanı, Ergenekon ve Balyoz davalarına da değindi. Askerlere yönelik toplu davaların, demokratik hukuk devleti ile bağdaşmadığını gorusunde olan Hennis,"Bence bu konu da NATO içinde konuşulmalıdır. NATO, AB'den farklı bir örgüt. Fakat bu yaşanan olayların öylesine yanımızdan akıp geçmesine izin vermemeliyiz" diye konuştu.
Hennis, bütün bunlara rağmen jeostratejik konumu nedeniyle NATO'nun Türkiye'ye ihtiyacı olduğunu da dile getirdi. Türkiye'nin huzursuz bir bölgeye uzun sınırları bulunduğunu belirten Hennis, "Bu Patriotlar boşuna buraya gelmedi. Öte yandan, gerçi biraz baskı sonrası da olsa, Türkiye IŞİD'e karşı oluşturulan koalisyona katıldı" ifadesini kullandı.
Türkiye'nin uzun süre güvenilir bir müttefik olarak kalmasını ümit ettiğini söyleyen Hennis, "Çünkü bu ülkeye ihtiyacımız var" dedi.
Bu arada, BBC de “Hollanda Hükümeti, bu zamana kadar Türkiye konusunda genellikle ılımlı ifadeler kullanıyordu. İlk kez Savunma Bakanı Hennis aracılığıyla Türkiye'ye yönelik bu kadar açık eleştiri yöneltildi” diyor.
“Ankara'nın Irak Şam İslam Devleti'ne (IŞİD) destek verdiği iddiaları nedeniyle Hollanda Parlamentosu'nda yükselen Türkiye karşıtı hava, hükümetin söylemine de yansıyor” yorumunu yapan BBC, bunda, Türkiye'nin IŞİD'e destek verdiği iddiaları da etkili olduğunu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, dile getirdiği IŞİD'e yardım iddiasının Hollanda Parlamentosu'nda geniş yankı bulduğunu söylüyor.
Hollanda’da muhalefet partilerinin Türkiye hakkında uluslararası soruşturma istemiyle, ortak bir soru önergesi verdiklerini anlatan BBC, ”IŞİD ve El Nusra Cephesi gibi cihat yanlısı örgütler Hollanda'nın güvenliğini yakından ilgilendiriyor. Çünkü 150 civarında Hollanda vatandaşı, Suriye ve Irak'ta bu örgütler için savaşıyor” diyor.
Hollanda’nın cihatçı gruplara katılımları önlemek operasyonlara ağırlık verdiği, Suriye’ye ya da Irak'a gitmek isteyen cihat yanlılarının pasaportlarına el konulduğu anlatılıyor. ANKA


İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *