ANASAYFA arrow right Siyaset

Türkiye’nin güçlü müzakere pozisyonu Rusya’ya pahalıya mal olabilir”

Türkiye’nin güçlü müzakere pozisyonu Rusya’ya pahalıya mal olabilir”
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.14
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.14
Türkiye üzerinden alternatif bir boru hattı
Rusya Federasyonu Başkanı Vladimir Putin’in Bulgaristan üzerinden Doğu Avrupa’ya doğalgaz taşımayı amaçlayan Güney Akım projesinden vazgeçip Türkiye üzerinden alternatif bir boru hattı döşeneceği açıklaması, Batı’da olduğu gibi Rusya’da da tartışma yarattı. Vladimir Putin yeni proje kesinleştiği gibi konuşurken Türk yetkililerinin “çok daha” ihtiyatlı açıklamalarını yaptıklarına dikkat çekiliyor. Bu arada, Rus uzmanları, “Projenin olası yüksek bedeli, Türkiye’nin güçlü müzakere pozisyonu ve çözülmemiş siyasi kaygılar Rusya’ya pahalıya mal olabilir” diyorlar.
Moscow Times gazetesince yer verilen bir analizde 40 milyar dolarlık Güney Akım’ın yerini alması istenen yeni boruhattı konusunda “hevesli” görünen Gazprom Genel Müdürü Aleksey Miller’in yanılmış olabileceği belirtiliyor ve “Projenin olası yüksek bedeli, Türkiye’nin güçlü müzakere pozisyonu ve çözülmemiş siyasi kaygılar Rusya’ya pahalıya mal olabilir” uyarısı yapılıyor. Analizde şöyle deniliyor:
“Ne Miller ne de Rusya’nın Devlet Başkanı Vladimir Putin, yeni boruhattının Rusya’dan Türkiye’ye giderken hangi rotayı izleyeceğine veya Türkiye’deki hangi yatırımcıların projenin finansmanına katkıda bulunacağına ilişkin spesifik bir bilgi vermedi.”
Analizde görüşleri yansıtılan ABD merkezli Doğu Avrupa Gaz Analizi Başkanı Mikhail Korchemkin, projeleri arasında Çin’e dev bir boruhattı da bulunan “Gazprom, pek yeni bir boruhattını finanse edecek durumunda değil” görüşünü dile getirdi.
Rusya’da faaliyet gösteren RusEnergy danışmanlık şirketi ortağı Mihkail Krutikhin ise yeni boruhhatının kimin tarafından ve hangi koşullarda işletileceğinin belli olmadığını söyledi.
Halen Rusya ile Ukrayna arasındaki anlaşmanın Gazprom’a Ukrayna’daki Rus gazının kontrolünü verdiği anımsatılırken Krutikhim, Türkiye’nin ise, muhtemelen sınırına getirilen Rus gazının kendine ait bir gaz olarak yeniden ihraç etmek isteyeceğini, o zaman Türkiye’nin kendine sağlanan gaz için daha düşük fiyatlarını bile talep edebileceğini düşünüyor.
Moscow Times ise, “Boruhattı inşa edilse bile, Güney Akım için bela olan siyasi ve hukuki sorunlardan kaçınabileceğini anlamına gelmediğini” belirtiliyor.
Merkezi Moskova’da olan Enerji Kalkınma Fonu direktörü Sergei Pikin de, “Gazprom’un, Güney Avrupa’daki pazarlara erişim elde edebilmek için Türkiye’yi transit merkezi olarak kullanarak Avrupa’yı aldatabileceğini sanması bir ilüzyondur” dedikten sonra Yunanistan’ın da AB üyesi olup Güney Akım projesinin ilerlemesini engelleyen kurallara uyduğuna dikkat çekti.
Bu arada, Türkiye’deki yetkililerin ise, çok daha ihtiyatlı olduklarını vurgularken Krutikhin, Türkiye’nin şu ana kadar sadece kendi için herhangi bağlayıcı bir unsur içermeyen bir mutabakat zaptına imza koyduğunu belirterek, “Bu kağıt parçasına gelince Rusya onun bedelini, gelecekte sağlanacak gaz fiyatında bir indirim önererek ödemek zorunda kaldı” şeklinde konuştu. ANKA

İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *