ANASAYFA arrow right Siyaset

Türkiye’nin siyasi geleceği konusunda işaretleri var

Türkiye’nin siyasi geleceği konusunda işaretleri var
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 03.56
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 03.56
İngiliz Economist dergisi Türkiye’yi kapak yaptı:
Başta Türkiye ve Brezilya olmak üzere, dünyada yaşanan yoğun protesto gösteriler medya ve analistlere konu olmayı sürdürüyor. Son sayısında protestoları kapak yapan Economist dergisi, “Protestolar yatışırken bile Türkiye’nin siyasi geleceği konusunda hala soru işaretleri var” ifadelerini kullandı. 
İngiliz Economist dergisi, Türkiye’deki protestoları ve iktidarın yaklaşımını irdelediği analizinde “31 Mayıs’tan bu yana Türkiye’yi sarsan protestolar, Recep Tayyip Erdoğan’ın iktidarına ilişkin pek çok soruyu gündeme getiriyor.
Başbakan’ın popülaritesi onarılmaz biçimde zedelendi mi? Gelecek yıl hala Cumhurbaşkanı seçilebilir mi? Daha kritik bir soru da, kargaşanın, ülkenin uzun bir süre iltihaplanmış olan Kürt sorununu çözmeye yönelik cesur çabalara ne gibi etkileri oldu?” diye yazdı. 
Bu çerçevede BDP liderliğinin yaptığı “hükümetin yeni adımlar atmasının beklendiği bir dönemde halka en sert ve otoriter yüzünü gösterdiği” yönündeki açıklamalarına dikkat çekilen analizde Erdoğan’ın “sırtını Kürtlere döneceği” kaygılarının, Başbakanın “milliyetçi klişelere dönüş yayıp” Abdullah Öcalan için “terörist” ifadesini kullanması ile “canlandığı” görüşünü dile getirdi. 

Dergi, Erdoğan’ı karşısına almak istemeyen BDP’nin ilk başta protestolarda ancak “sembolik” bir yer aldığını, birçok Kürt’ün de gaz ve tazyikli suyun kullanılmasına önemsemediği gibi bir tavrı gösterdiklerini kaydetti. Ancak halkın öfkesi yayılması üzerine Kürtlerin göstericilerden yana bir tutuma kaydıklarını belirten dergi, bunun bir örneği olarak da Murat Kalayılan’ın Türkiye’nin “savaşa hazırlandığı” için ateşkese son verebileceği yönündeki açıklamalarını gösterdi. 
Kürtlerin Türk protestocularına katılabilecekleri korkularının Erdoğan’ı “harekete geçmeye ittiği” görüşünü de savunan Economist, BDP’den gelen, hükümetin, Öcalan’ın hapis koşullarının iyileştirilmesi dahil bir dizi reformları yapacağı şeklindeki açıklamalara dikkat çekti.
Economist, sadece Kürtler ile değil, AB ile bir krizin önlendiğini belirttiği analizinde Türkiye’nin üyelik müzakerelerinde 22 başlığa ilişkin bulunan “uzlaşı” üzerinde durdu. 
Bulunan “uzlaşı”nın ayrıntılarını ilettikten sonra Economist “Ancak bunlardan hiç biri, oğlu Ethem Ankara’daki protestolar sırasında bir polis tarafından vurularak öldürülen Sayfi Sarısülük’ü teselli etmiyor. Bayan Sarısülük, oğlunun ölümünden Erdoğan’ı sorumlu tutuyor” dedi.
Sarısülük’ün ölümünü protesto edenlerin öfkesinin, söz konusu polisin serbest bırakılmasının ardından daha da arttığını kaydeden dergi “Sayın Erdoğan, kurbanların hiç birinden söz etmezken polisi ‘destan yazdığı’ sözleriyle överek ateş üzerine benzinle gitti” ifadeledini kullandı.
Economist, başka bir analizde ise protestolar sırasında yoğun biçimde kullanınan sosyal medyanın rolü ve etkinliğini de irdeledi. 
“Teknoloji protestoları kolaylaştırıyor ancak daha etkin kılmıyor” spotunu kullanan dergi, analizine Başbakan Erdoğan’ın sosyal medya için kullandı “bela” sözüne dikkat çekerek girdi. Bunun ardından dergi, “Bu tür korkular muhaliflerin çok hoşuna gidiyor. Brezilya’daki protestoların taşıdığı pankartlarda ‘Facebooktan geliyoruz’ gibi sloganlarla otoriteleri kışkırtıyorlardı” ifadelerine yer verdi. 
Mısır, İran, Moldova ve Tunus’taki protestocuların “twitter devrimcileri” olarak adlandırılmasının biraz prematür olduğunu, o ülkelerde demokrasi davasını desteleyen sosyal medyanın içeriğinin çoğunun yurt dışından geldiğini söyleyen Economist, “Ancak dijital medyanın özellikle popüler olduğu, Türkiye ve Brezilya’daki protestolar teknolojinin, göstericileri bir araya getirebildiğini, eylemleri yönetebildiğini ve büyütebildiğini gösteriyor” değerlendirmesinde bulundu.SHA





İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *