ANASAYFA arrow right Siyaset

Vize muafiyeti için diyalog süreci başladı

Vize muafiyeti için diyalog süreci başladı
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.01
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.01
Türkiye ve AB arasında “Vize Serbestisi Diyalogu Mutabakat Metni” ve “Geri Kabul Anlaşması” imzalandı

Türkiye ve AB arasında “Vize Serbestisi Diyalogu Mutabakat Metni” ve “Geri Kabul Anlaşması” imzalandı


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “3-3,5 yıllık sürecin sonunda vizesiz Avrupa seyahati başlamış olacak. Yük olmaya değil, yük almaya geliyoruz” dedi. 
Türkiye ile AB arasındaki en büyük anlaşmazlıklardan biri olan vize muafiyeti için diyalog süreci dün Ankara’da resmen başladı. 

Türkiye-AB Arasında Vize Serbestisi Diyalogu ve Geri Kabul Anlaşması’nın imza töreni Ankara’da Palas’ta yapıldı. AB’nin Türkiye’ye şart koştuğu üçüncü ülkelerden gelen kaçakların kabulüne ilişkin “Geri kabul anlaşması” Ankara’da imzalandı. İmza töreni Başbakan Erdoğan’ın katılımıyla yapıldı. 


Anlaşmayla Türkiye kendi toprakları üzerinden Avrupa Birliği’ne kaçak yollardan giden üçüncü ülke vatandaşlarını geri almayı kabul edecek. 
Geri Kabul Anlaşması yürürlüğe girdikten sonra, karşılıklı olarak izleme süreci başlayacak. Avrupa Birliği Türkiye’nin, Türkiye de Avrupa Birliği’nin yükümlülüklerini yerine getirip getirmediğine bakacak. 
Eğer Türkiye, yükümlülüklerini yerine getirir ancak makul bir süre içerisinde Avrupa Birliği vize muafiyeti tanımazsa, Türkiye tek taraflı olarak geri kabul anlaşmasını askıya alabilecek. Süreçte herhangi bir sorun yaşanmazsa, en az 3 yıl sonra, Türk vatandaşları için vizesiz Avrupa kapıları açılacak.
İmza töreninde, Geri Kabul Anlaşması’nı İçişleri Bakanı Muammer Güler, vize muafiyetine ilişkin protokolü ise Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu imzaladı.
İmzaların atılmasının ardından törende bir konuşma yapan Erdoğan, “Türkiye ile AB ilişkilerinde gerçek anlamda bir milat” ifadelerini kullanarak, “Bugün 16 Aralık 2013. Türkiye ile AB ilişkilerinde gerçek anlamda bir milat oluşturuyor” dedi. 
AB ile ilişkilerde 3 Kasım 2002 tarihinin bir milat olduğunu söyleyen Erdoğan, şunları kaydetti:
“Hükümetimizin iş başına gelmesiyle yeni bir süreç başlamıştı. 17 Aralık 2004. Ve 3 Ekim 2005 tarihleri. Aynı şekilde çok önemli dönüm noktalarını teşkil etti. Bugün de tıpkı bu tarihler gibi hem bir milat özelliğini taşıyor hem de Türkiye – AB ilişkilerinde yeni bir süreç başlıyor. 
Bugün attığımız karşılıklı imzalarla, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarımıza vizesiz seyahat başlıyor. Bir yol haritası üzerinde mutabık kalındı. Türkiye Geri Kabul Anlaşmasını imzaladı. Üç, üç buçuk yıl gibi bir sürede vizesiz Avrupa seyahati başlamış olacak. 
Erdoğan, “AB ile vizeler kalktığında kimsenin endişesi olmasın, en küçük bir sorun yaşanmayacaktır. Yük olmaya değil, yük almaya geliyoruz” dedi.
İmza töreninden sonra bir konuşma yapan Dışişleri Bakanı Davutoğlu ilk vize diyalogu sürecini başlatan toplantıyı tamamladıklarını belirterek şöyle dedi: 
“Biraz önce huzurlarınızda imzaladık. Her şey değişebilir. Ancak iki şeyi değiştiremez. Tarih ve coğrafya. Türk halkı tarihi ve coğrafi olarak Avrupa’nın bir parçasıdır. Türkiye AB Entegrasyon süreci sürerken, halklarımızın arasında böyle bir vize serbestliği anlaşmasına ihtiyaç vardı. 
Üç aşama var. Birincisi psikolojik devrim. Avrupa’da Türkiye, Türkiye’de de Avrupa bakışı değişecek. Önümüzdeki üç üç buçuk yıl içinde kurumlarımız arasında, muhatap kurumlar arasında yoğun bir iş birliği oluşacak. En önemlisi uzun dönemde Türkiye ve Avrupa halkları gelecekte de beraber olmak üzere iletişime geçecekler.”
Davutoğlu ile Türkiye-AB Vize Serbestisi Diyaloğu Mutabakat Metnine imza atan AB İçişleri Komiseri Cecilia Malmström da AB İçişleri Komiseri Cecilia Malmström ise konuşmasında şunları kaydetti: 
“Bugün karşılıklı güveni artıyoruz. Gelecekteki ilişkilerimiz için iki önemli etkisi olacak, vatandaşlarımız pozitif gelecekte görecekler. Çok yakın geçmişte Geri Kabul Anlaşması’nı imzaladık. Bu aynı zamanda yeni bir işbirliği süreci de başlatıyor. Düzensiz göç ile ilgili Avrupa ile Türkiye’yi bir araya geliyor. Anlaşmaların onaylanmasını kısa sürede bekliyoruz. 
Buna ek olarak vize serbestisi diyalogunu başlattık. Schengen vizesinin Türk vatandaşlarına kaldırılmasını ön görüyor. 
Geri kabul anlaşmasının uygulanması yol haritasındaki ön görülen gereksinimlerden bir tanesi. Bugün bu belgeyi Davutoğlu’na sundum. Hep birlikte çalışmalarımızı başlatacağız. Sayın bakanın ve farklı mercilerinin, yol haritasındaki koşullarla ilgili endişeleri var. Bunu anlayışla karşılıyoruz. Bunlara çözüm bulmaya çalışacağız. 
Bugün bu diyalogun ne kadar uzun süreceğini kestiremiyoruz. Her iki tarafın da bundan avantaj sağlamasını öngörüyoruz.”
Konuyu Twitter hesabından değerlendiren İçişleri Bakanı Güler ise, “Türkiye ile AB Komisyonu arasında imzalanan Geri Kabul Anlaşması ile vatandaşlarımızın vizesiz seyahatine imkan tanıyacak süreç başlayacak. GKA yasadışı yollarla ülkemiz üzerinden AB ülkelerine geçen kişileri kapsayacak ve 3.ülke vatandaşlarına 3 yıl sonra uygulanmaya başlanacak. Kolluk kuvvetlerimizin yasadışı göçle aktif mücadelesi sayesinde zaten yasadışı göçmen sayılarında sürekli bir azalma mevcut. Temennimiz ve çabamız sürecin en kısa sürede tamamlanarak vatandaşlarımızın AB ülkelerine vizesiz seyahatini sağlayabilmek. Bu süreçte yoğun emek harcayan Bakan arkadaşlarım Ahmet Davutoglu ve Egemen Bağış’a teşekkür ediyorum” dedi.

İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *