Samandağlı nanesi…

YAYINLAMA: 18 Nisan 2025 / 00.00 | GÜNCELLEME: 17 Nisan 2025 / 11.56

Burada iki çeşit nane görüyorsunuz. Üstteki klasik olandan, her sene kurutup, kışın da kullanıyorum. Yaz boyu da çeşitli nedenlerle severek tüketiyorum.

Alt resimdeki Samandağlı… Orada “tıbbi nane” diyorlar, çoğu evin bahçesinde var. Bana da Selva vermişti, gözüm gibi bakıyorum. Hatta Dr. Fulya da benden aldı, sanırım Adana’da Sağlık Ocağı’nın bahçesinde bir yerlerde şakıyor.

Bu Samandağ’dan getirdiğim çok yoğun aromalı, kurutunca öyle verimli olmuyor, ayrıca baskın bir tada sahip olduğu için, yemeklerin üzerine yağla ilave edince, klasik naneli yemek tadı da olmuyor.

Bu paylaşımı yapmamın nedeni bir şey keşfetmiş olmam! Buralarda limon bol ya, bir ölçü limon suyuna bir ölçü şeker koyup, soğuk olarak erittim, buzdolabına koydum. Arada canım isteyince bir kupanın içine bir buçuk santim kadar limon konsantresi, Samandağlı nane dalı koyup, üzerine sıcak su ilave ediyorum, inanılmaz bir içecek oluyor.

Keşfettiğim şu: Bu Samandağlı nanenin yapısı farklı, limonun asidini dengelediği için ben gece yarısı bile bu içeceği içiyorum ve reflüme dokunmuyor. Reflü tedavisi gören bir arkadaşıma doktor naneyi de yasaklamış, iyi mi? Dün Yusuf Usta’ya ikram ettim içecekten, çok beğendi ve nanenin değişik olduğunu hemen farketti.

İşin içinden çıkamadım da sizlere sorayım dedim. Bu arada Bedevian’dan ve Baytop’tan ülkemizdeki nane çeşitliliğini okudum. Baytop’a göre Antep’te, Muğla’da yerel nane çeşitleri var.

Benim Samandağlı, M.Rubra Huds, kırmızı nane olabilir mi acaba?

Samandağlı nanesi…
YORUMUNUZU YAZIN, TARTIŞMAYA KATILIN!
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *