Antepli Patriotlar...
Patriotların Gaziantep’te nereye yerleştirileceği henüz belli olmadı. Oysa, Türkiye’nin Washington büyükelçisi Namık Tan, Aralık ayında resmi olmamak kaydı ile yaptığı bilgilendirmede Amerikalılar’ın en geç Ocak ayı ortalarında patriotları Gaziantep’te konuşlandırmayı tamamlayacaklarını tahmin ettiğini söylemişti.
Henüz meydanda bir şey yok. Geçen ay 27 Amerikalı teknisyen ve asker şehrimize gelmiş, Dedeman Oteli’nde konaklayıp, Zırhlı Tugay’da toplantılara katılıp kısa sürede de dönmüşlerdi.
Bugünlerde tekrar gelmeleri bekleniyor ama patriotlara epey tepki var. Tepkinin nedeni, patriotların Gaziantep’i muhtemel bir savaşta hedef yapacağı.
İlk protesto mitingini iki hafta önce SP yapmıştı. Şimdi de birçok STK meydana çıkmak istiyor ama valilik engeline takılıyor.
Yalnız kendi halkımız değil, komşularımız da patriotlardan rahatsız. Rusya, İran ve haliyle Suriye bu rahatsızlıklarını açıkça belli ediyor ve protestocuları yayınlarıyla (Ek 1 ve 2) destekliyor.
Rusya’nın rahatsızlığı, Kürt Bölgesi’nin piyasaya ucuz doğalgaz sokma hazırlığı içinde olması. Bütçesinin en önemli gelir kaynağı olan doğalgazın ucuzlamasını ister mi?
Rusya’nın çıkarı, Kürt Bölgesi’nin merkez yönetimle çatışması, Türkiye’nin de hep kaosun içinde yer alması.
İran’da aynı nedenlerden çok rahatsız! Kendisi doğalgaz ve petrol ihracatçısı iken, Kürdistan doğalgazının bölge ülkelerine ve Avrupa’ya uzanmasını, fiyatların düşmesini kabul eder mi?
Bölgenin önemli oyuncusu İsrail, belki de yarım asırdan beri bağımsız bir Kürdistan’ın kurulmasını kendi yararı açısından destekliyor. Hatta, ABD’yi de ikna edip, kendisine karşı büyük tehdit olarak kabul ettiği İran’ın nükleer gücünün yok edilmesini isteyen de İsrail değil mi?
Rusya ve İran destekli Suriye ise artık kabul etmek lazım, Rus savaş gemisinde yaşayan Esad’dan sonra bütün mezheplerin, terör örgütlerinin, İsrail’in ve doğal olarak Türkiye’nin hep ilgi alanında bulunacak ve kim bilir neler olacak!..
Paris’teki üç kadının öldürülmesini bütün bu nedenlerle bence bir hayal olan ‘barışın infazı’ olarak değerlendirmek çok doğru olacaktır.
Amanda Hodgkinson’un hemen bütün ülkelerde ‘best seller’ olan ve Türkçeye yeni tercüme edilen ’22 Britanya Yolu’ kitabının önemli bir mesajı var: “Her savaş bir kaybediştir... Kimi sevdiğini, kimiyse benliğini kaybeder.”
Ortadoğu’da savaş bitmez; bunun için de burada kimse kimseyi sevmez, kimlik ve benliğin ömrü de daha ne kadar sürer, belirsiz!..
İran’ın devlet kontrolündeki İngilizce gazetesi ‘Tehran Times’ 7 Ocak 2013 tarihli sayısında, “Binlerce Gaziantepli 6 Ocak Pazar günü sokaklara taşarak NATO tarafından gönderilen gelişmiş patriot füze bataryalarının şehirlerine konuşlandırılmalarını protesto etti. Halk büyük tepki göstererek sloganlar attı” deniliyor.
“Rusya’nın Sesi Radyosu” Gaziantep’te röportaj yaptığı yerel bir gazetenin genel yayın yönetmeninin değerlendirmelerini yayınladı. Buna göre, Gaziantep’te işadamları Suriye krizi çıktığından beri endişeliler. Aynı zamanda işleri de çok olumsuz etkilendi.
Gaziantep halkının bazılarının sınırın diğer tarafında, Suriye’de yaşayan yakınları ile duygusal bağlarının olması diğer bir endişe kaynağı.