Trikotajcılar Odası Başkanı Reşit Durak, trikotajcı esnafının bir sitede toplanması gerektiğini, konuyu belediye başkanlarına ilettiklerini ve yanıt beklediklerini açıkladı
Gaziantep’te 60 civarında triko ipliği üreten fabrika olduğunu, bu yüzden hammadde konusunda sıkıntı yaşamadıklarını ifade eden Trikotajcılar Odası Başkanı Reşit Durak, Türkiye’de trikotaj üretimin yüzde 60’ının Gaziantep’te yapıldığını ifade etti. Ancak, Doğu’da süren savaş, komşu ülkelerde yaşanan karışıklıkların, trikotaj sektörünü olumsuz etkilediğini söyledi. Durak, “Doğu’daki insanların dükkanını açamaması, evlerine rahat gidip gelememeleri, iş yapamamaları bizim sektörü olumsuz etkiledi. Yalnızca bizi değil, halıcılar, ayakkabıcılar ve daha bir çok sektörü de olumsuz etkiledi. Doğu bizim için iyi bir pazar aslında. Tercih ettiğimiz olaylar olmuyor, herkesin iyi bir şekilde yaşamasını, kargaşaların yaşanmamasını istiyoruz. Bir an önce bunlara bir çözüm bulunup da huzur ve refah içerisinde yaşamaya başlarsa oradaki halk tabi ki biz de mutlu oluruz” diye konuştu..
SABAH- Gaziantep’in trikotaj sektöründe yeri nerededir?
Reşit Durak- Trikotaj istihdama dayalı olan bir sektör olduğu için sektörümüz, halı ve ayakkabıdan sonra gelmektedir. Trikotaj olarak Türkiye genelinde en çok üretim yapan illerden biri Gaziantep’tir. Gaziantep, Bursa ve İstanbul’un toplamı kadar üretim yapmaktadır. Bugüne kadar fuarlar, çıkardığımız dergi-gazete, odamıza ait olan web sitesi gibi bir çok yenilik yaptık. Gaziantep trikosu hak ettiği yerdedir. Yalnız triko kış giysisi olduğu için sezonluk bir sektöre dönüştü. Yani yılın 6 ayı çalışılıp, 6 ayında dinlenilmeye gidilen bir sektör. Yılın 12 ayında da faaliyet gösteren bir sektör değil. Hal böyle olunca kalifiye eleman bulmada sıkıntı çekiyoruz. Yanı başımızda olan Suriye, Irak savaşı, Ukrayna-Rusya savaşından dolayı sektör çok büyük bir zarar gördü. Bu ülkeler bizim pazarımızdı. Bu savaşlarla sektörde büyük bir gerileme oldu. Bu yüzden yeni pazar arayışı içerisindeyiz. Esnaflarımızı, yurt dışı fuarlarına götürüyoruz. Gaziantep trikosu günden güne gelişip vizyonunu geliştiriyor. Teknolojiyi takip ederek son model makinalarla işlerimizi ilerletmeye çalışıyoruz. Daha önce Çin ile yarış içerisindeydik. Şu anda ise Avrupa ülkelerine trikomuzu kabul ettirdik ve bu yönde çalışmalarımız da devam edecektir.
SABAH- Trikotaj işiyle uğraşan kaç esnaf var? Bu sektörden kaç kişi ekmek yemektedir?
Reşit Durak- Bizim odamıza bağlı 600 üyemiz bulunmakta, Ticaret Odası’na bağlı 370 üyemiz var, Sanayi Odası’na bağlı 200 üye var. Yani toplamda 1000-1100 arasında faaliyet gösteren üyemiz var. Bizim sektörümüz kenar semtlerdeki aileler için geçim kaynağı olan bir sektör. Gaziantep halkının yüzde 35’i bu sektörden geçimini sağlıyor. Gaziantep’te 60 tane iplik fabrikası var ve burada binlerce insan çalışıyor. Matbaacılar bu sektöre çalışıyor. Sektörümüz çok geniş olduğu için çalışan kişi sayısı da çok.
SABAH- Galiba en önemli pazarlarımızdan biri Güneydoğu, burada yaşanan savaş sektörünüzü nasıl etkiledi?
Reşit Durak- Triko soğuk iklim olan bir alanın sektörü aslında. Doğu’daki insanların dükkanını açamaması, evlerine rahat gidip gelememeleri, iş yapamamaları bizim sektörü olumsuz etkiledi. Çünkü Doğu’daki kişi gidip alışveriş yapamıyor. Oralar sadece bizim sektörü olumsuz etkilemedi. Halıcılar, ayakkabıcılar ve daha bir çok sektörü olumsuz etkiledi. Doğu bizim için iyi bir pazar aslında. Tercih ettiğimiz olaylar olmuyor, herkesin iyi bir şekilde yaşamasını, kargaşaların yaşanmamasını istiyoruz. Bir an önce bunlara bir çözüm bulunup da huzur ve refah içerisinde yaşamaya başlarsa oradaki halk tabi ki biz de mutlu oluruz.
SABAH- Devlet trikotaj sektörüne gerekli desteği veriyor mu?
Reşit Durak- Bu sektör istihdama dayalı bir sektör. Devletin bizim sektörde yeni yaptırımları vardı. İŞ-KUR ile olan sözleşmeler var. Alınan işçinin bir kısmının masrafını İŞ-KUR ödemektedir. Esnafa faizsiz 30 bin TL kredi veriliyor. KOSGEB’de aynı zamanda desteklerini arttırdı. Devletin imkânlarından eskiden esnaf faydalanmıyordu, ama artık faydalanabiliyor. Eskiden her ne kadar küçük esnafa diye yatırımlar yapılıyorsa da büyük esnafa veriliyordu bu yatırımlar. Bizim müracaatlarımız sonucunda artık KOSGEB ve Esnaf Kredi ev Kefalet Kooperatifi esnafa gerekli yardımı sağlıyor.
SABAH- Esnafımızın en önemli sorun nedir?
Reşit Durak- Bizim en büyük sorunumuz şu anda daralan pazarımız. Bu sıkıntının giderilmesi için Sanayi Odası, Ticaret Odası ile birlikte atılımlar yapıyoruz. Esnafın toplu olması için bir site talebimiz oldu. Yakında gerçekleşecek sanırım bu talebimiz. Sitelerimiz var ama yetmiyor bize.
SABAH- Sektörde kalitenin arttırılması yönünde ne tür çalışmalar yapıyorsunuz?
Reşit Durak- Kaliteyi arttırmak için firmalarla, üniversitelerle işbirliği içerisindeyiz. Pazarlama, kalite, tasarım, renk dizaynı üzerinde esnafı bilgilendirme kursları ayarlıyoruz. Yakın dönemde Ticaret Odası ile birlikte bir İstanbul Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde esnaf için bir projemiz var. Esnafımız yenilenmeye önem gösteriyor. Esnafın modayı takip etmesi açısından devamlı bilgilendiriyoruz ve esnafla daima içiçeyiz.
SABAH- Gaziantep Üniversitesi ’nde triko bölümü var mı?
Reşit Durak- Biz Gaziantep Üniversitesi’nde bizim sektörle ilgili bölüm istedik. Trikoda eleman temelden yetiştirilmeli. Yalnızca makinayı bilmekle veya makinanın üzerinde durmakla bu iş yapılamaz. Temelden de öğretim görevlisi olmadığı için bizim oraya usta gönderme statüsü uymuyor. Sanat okulunda triko bölümünü açtık, makina da koyduk. Ama verim alamadık. Bu işi bilen uzman kimse yok. Bunu konuyu İstanbul aştı ve orada Türkiye Sanayi Odaları ve işadamları birleşimi ile TRİSAD okulu açıldı. Kendi işlerinde çalışanustaları öğretici olarak okullarında görevlendirdiler ve bu işi başardılar. Trikotaj mesleği gözle görülüp yapılan bir meslek değil, temelden yetişilmiş olunması gerek. Okulda pratik verilemiyor, sadece makine üzerinde eğitim veriliyor ve bu da yeteli olmuyor. Bu nedenle bu sektör farklı bir parkur istiyor. Daha önceki Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik’e bu konu için bir rapor sunduk. Fakat konu statüye uymadığı için isteğimiz olmadı. Kendileri sadece sektörü kitap üzerinde gösterebilirler ama, sektör uygulama istiyor.
SABAH- Hammaddeyi nereden ve nasıl temin ediyorsunuz?
Reşit Durak- Hammaddeyi kendimiz üretiyoruz. Gaziantep’te 60’a yakın triko ipliği üreten fabrikası var. Hammadde konusunda bir sıkıntımız yok.
SABAH- Oda olarak devletten ne tür beklentiniz var?
Reşit Durak- Devlet bize ihracat konusunda yardımcı olabilir ve biz zaten ihracatımızı yapıyoruz. Gaziantep’te bugün 40’a yakın firma ihracat yapmaktadır. Burada iş esnafa düşüyor. Bizim ayrı pazarlar bulup ürünlerimizi satmamız gerekiyor. Trikotajcıların bir sitede olması konusunda düşüncemiz vardı. Bu projemizi belediye başkanlarımız tarafından hala inceleniyor, henüz bir cevap gelmedi. Aslında trikotajcılar belirli bir yerde bulunursa herkes için çok iyi olur. Ünaldı herkesin bildiği gibi trikotajcılara ait bir semt oldu. En azından şehir trafiği de rahatlar. Bugün burada 1000 esnaf olduğunu varsayarsak ve her birinin bir arabası olsa, 1000 araç trafiğe giriyor. Her esnafın her gün bir ziyaretçisi olsa 1000 araçta oradan trafiğe giriyor. Toplamda 2000’e yakın araca trafiğe karışmış oluyor. Bir sitemiz olursa bizim için de vatandaş için de daha uygun olur.
SABAH- Odanız için yaptığınız çalışmalarınız neler oldu?
Reşit Durak- Göreve ilk geldiğimde her şeyi tartıp ölçtük, bu sektör için ne yapabiliriz diye. İstanbul’daki esnafla, odalarla görüştük. Sektör nereye gelebilir, neler yapılabilir diye bir çok proje ürettik. Önce ben ve odada görevli olan arkadaşlarımız İstanbul’a gidip fuarlara katıldık. Oradan aldığımız bilgiyi Gaziantep esnafına taşıdık. Gaziantep’te fuar açtık ve bu yıl 6. fuarımız olacak. Esnaf ile birlikte İtalya’ya, Fransa’ya, İspanya’ya ve bir çok il ve ülkelere gittik. Esnafımız pazar arayışını birebir gördü. Odamız adına web sayfası açtık, oda adına katalog, dergi çıkarttık. Sektörün tanıtımı için daha bir çok çalışmalarımız oldu. Bakanlığın bize verdiği sınırlamanın dışına çıkamamamıza rağmen yine de kendi çabamızla en iyisini yapmaya çalıştık. Türkiye’de triko üretiminin yüzde 60’ı Gaziantep’ten çıkıyor.
SABAH- Son olarak ne söylemek istersiniz?
Reşit Durak- Gaziantep’te trikonun her zaman ayakta durması için bize ne düşüyorsa daima esnafın yanındayız. Esnafımız için ne gerekiyorsa onu yapacağız. Gaziantep trikosunu daima zirvede görmek istiyoruz ve bunun için tüm adımları atıyoruz. Odamızın yeri bile yokken şu anda kendimize ait bir site isteyecek kadar ilerlettik ve gücümüzün yettiği yere kadarda sektör için tüm yararlı işleri yapmaya devam edeceğiz. Özer Karınca Çiçek-Bayram