ANASAYFA arrow right Röportaj

Günümüzün en büyük sorunu uyuşturucu

Günümüzün en büyük sorunu uyuşturucu
YAYINLAMA: 17 Nisan 2020 / 21.30
GÜNCELLEME: 17 Nisan 2020 / 21.30
Uyuşturucu kullanımında bir artışın söz konusu olduğunu ifade eden Gaziantep-Kilis Tabip Odası Başkanı Hamza Ağca, “Kullanımında bir yaygınlaşma olduğunu tespit ediyoruz. Bu da ekonomik ve sosya
Uyuşturucu kullanımında bir artışın söz konusu olduğunu ifade eden Gaziantep-Kilis Tabip Odası Başkanı Hamza Ağca, “Kullanımında bir yaygınlaşma olduğunu tespit ediyoruz. Bu da ekonomik ve sosyal durumun iyi olmamasından kaynaklanıyor” dedi

Sabah’a ulaşan bilgilere göre, “Düztepe’de, Vatan Mahallesi’nde, Çıksorut’ta büfelerde, kahvehane ocaklarında uyuşturucu satılıyormuş. Bu kullanımın çok yaygınlaştığını gösteriyor. Aaba hcekimlerimiz bu vahim gidişi tespit edebiliyor mu?” İşte bu soruyu Gaziantep-Kilis Tabip Odası Başkanı Hamza Ağca’ya sorduk. Ağca, “Aileler ve emniyete büyük görev düşüyor” diye konuştu.

Günümüzün en büyük sorunlarından biri olan uyuşturucu kullanımı. Ve ne yazık kıi gençler arasından uyuşturucu kullanımı gün gittikçe artıyor. Bu konuda ailelere büyük bir görev düştüğünü belirten Gaziantep-Kilis Tabipler Odası Başkanı Hamza ağca, “Uyuşturucu ve madde bağımlılığı gerçekten gençler arasında önemli bir sorun. Bu sadece Gaziantep ile ilgili değil, tüm Türkiye’de sorun. Çünkü ekonomik olarak zorluklar yaşadığında insanlar, özellikle de gençler kendilerine böyle bir yol bulmaya çalışıyorlar. Bu yolları yanlış elbette, ama sonuçta gençlik, bu her türlü yanlışı da yapmaya müsait. Onlara işin doğrusunu gösterecek tabi ki aileleri olacak. O nedenle de ailelerin bilgilendirilmesi, bilinçlendirilmesi gerekiyor” dedi.
Sabah- Bundan neredeyse 10 sene önce Hasan Özdemir konuyu TBMM’ye taşımıştı bir raporla. Gaziantep uyuşturucu kullanımının en fazla arttığı il diye. Durum iyiye gitmediğine göre şimdi daha da vahim olmalı, ne dersiniz?
Uyuşturucu ve madde bağımlılığı gerçekten gençler arasında önemli bir sorun. Bu sadece Gaziantep ile ilgili değil, tüm Türkiye’de sorun. Gaziantep’te uyuşturucu kullanımı yönünde az da olsa bir artış olduğunu biz de tespit ediyoruz.
Sabah- Gaziantep’te özellikle kenar semtlerde uyuşturucunun çok yaygınlaştığı yolunda ihbarlar geliyor. Bu konuda size ulaşan bilgiler var mı?
Şimdi bizim de bu konuda duyumlarımız var. Aslında veriler Sağlık Müdürlüklerinde, Alkol Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezinde bulunuyor. Bu tür verileri oralardan almak lazım net verileri. Ama sonuçta bu yönde bir artış olduğu doğru.
Sabah-Düztepe’de Vatan Mahallesi’nde Çıksorut’ta büfelerde, kahvehane ocaklarında uyuşturucu satılıyormuş. Bu kullanımın çok yaygınlaştığını gösteriyor. Hekimlerimiz bu vahim gidişi tespit edebiliyor mu?
Ben böyle bir şeyi duymadım açıkçası , ama böyle bir şey olmuş olabilir. Ama sorunu emniyetin çözmesi gerekiyor. O yüzden ben bir şey var mı, yok mu bilemiyorum. Bunu ancak emniyet bilir. Bize sadece hastalık olduğu zaman bilgi geliyor.
Sabah-AMATEM’e bu konuda ne kadar veri ulaşıyor. Oranın verilerinden bilgiye ulaşmak mümkün müdür?
AMATEM’in verileri bizim elimizde de yok. Çünkü devlet her zaman bu verileri paylaşmıyor. Sadece sene sonunda çıktılar olabilir belki. AMATEM ile yapmış olduğumuz görüşmelere göre onlarda da uyuşturucu konusunda artış olduğunu yönünde bize bilgi veriliyor.
Sabah-Gençler ateş, buz, captagon, esrar gibi maddeler kullanıyormuş, bunlar şehre rahat sokulabiliyor demek ki?
-Şimdi işin üzücü tarafı da bu zaten. Çünkü böyle maddelerin aslında ulaşılır olmaması gerekiyor. Orada da açıkçası emniyete, güvenlik güçlerine, büyük önem düşüyor tabi de ailelere de bir sorumluluk düşüyor. Çünkü madde bağımlılığı aslında bir hastalıktır. Ailelerin bunu hastalık olarak kabul etmesi gerekiyor. Bunun için de başlangıçta yanlış yola gitmeden çocuklarını bu yönde bilgilendirmeleri ve yönlendirmeleri gerekmektedir. Olur da böyle bir yanlış yaptığını tespit ederlerse de hemen Alkol ve Madde Bağımlılığı Merkezine götürmeliler. Onların bu maddelere ulaşmamasını sonuçta aile ve emniyet sağlayacak. Emniyetin de görüyoruz ki gerçekten işi başından aşkın, emniyet hangi birine yetişsin?
Sabah- Bu konuda Tabipler Odası Başkanı olarak yetkililere ne öneriyorsunuz, bu kötü gidişatın önüne nasıl geçilecek?
Biz Gaziantep Tabip Odası olarak halkı bilinçlendirme toplantıları ve seminerleri yapmaya çalışıyoruz. Halka bu konuda, yani uyuşturucu konusunda bilgi verme toplantıları yapıyoruz. Seminer ve toplantılarda söylendiği gibi bu konuyla ilgili olan mahallerde oluyor. En son 2 Ekim’de Düztepe’de bir dernekle birlikte ailelere eğitim verdik. Onlara madde bağımlılığının bir hastalık olduğunu, çocuklarda nelere dikkat etmeleri gerektiğini, çocuklarının bu yanlışa nasıl yöneldiklerini, çocuklarını bu yanlıştan nasıl koruyabileceklerini anlattık. Burada icap ederse halktan böyle bir talep olursa veya kamu idaresinin bir beklentisi olursa, okulların böyle bir beklentisi olursa bu tür eğitim toplantılarını Gaziantep’te her zaman ve her yerde yapmaya hazırız.
Sabah-Uyuşturucu kullanımını kontrol altına almak için en büyük görev hangi kuruma, kime düşüyor?
Yine en önemli görev elbetteki ailelere düşmektedir, ondan sonra da devletin kurumlarına düşer. İşte emniyete düşer, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına düşer, hastalık oluştuğunu tespit ettiğimizde sağlık kuruluşlarına düşer. Ama işin başı aileleri bu konuda gerekli bilgilendirmeyi, yönlendirmeleri yapmaları, bunun için de gerekirse biz ailelere dediğim gibi 2 Ekim gibi yapmış olduğumuz gibi bir toplantı yapar, onların neye veya nelere dikkat etmeleri gerektiği konusunda bilgilenmelerine yardımcı oluruz.
Sabah-Uyuşturucu kullanım yaşı düşüyor mu, hangi yaş aralıklılarındaki kişiler daha çok kullanıyor?
-Şimdi kullanım yaş aralıkları konusunda net bir şey yok. Düşüyor veya yerinde duruyor demek zor. Çünkü tam ve net bir bilgiye veya veriye ulaşmamız lazım bunu söyleyebilmemiz için. Ancak, kullanımında bir yaygınlaşma olduğunu tespit ediyoruz. Ekonomik ve sosyal durumun iyi olmamasından kaynaklanıyor. Elbette ki her insan gençliğinde bir arayışın içindedir. Bu gençler de bir arayış içindeler, onları doğruya, güzele yönlendirmek gerekiyor, yanlıştan uzak tutmak gerekiyor. Yapılabilecek olan da devletin bu yönde gayret ve çaba göstermesi, sosyal olarak gençlerimizin önüne, doğruyu bulacak yönlendirmelerin konabilmesi. Örneğin devletin gençlerimizin sinema, sanat veya spor ile ilgilenmelerini sağlayabilmesi gerekiyor. Hüseyin Karataş


Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *