ANASAYFA arrow right Röportaj

Ulaşımda bir hareketlenme varsa ekonomi iyiye gidiyor demektir

Ulaşımda bir hareketlenme varsa ekonomi iyiye gidiyor demektir
YAYINLAMA: 17 Nisan 2020 / 21.29
GÜNCELLEME: 17 Nisan 2020 / 21.29
Sabah’ın sorularını yanıtlayan Akdoğan, sektörde durgunluk ve sıkıntı yaşandığını ifade ederken, “Ulaşım sektörünü basite almamak lazım.

Şoförler Odası Başkanı Ünal Akdoğan, esnafın ve sanayicinin işinin iyi olmasının Suriye ve Irak ile olan ilişkilerin eski haline getirilmesine bağlı olduğunu söyledi

 

 Sabah’ın sorularını yanıtlayan Akdoğan, sektörde durgunluk ve sıkıntı yaşandığını ifade ederken, “Ulaşım sektörünü basite almamak lazım. Ulaşımda bir gelir artışı, hareketlenme olursa, bilin ki ülkede ekonomi ile ilgili olumlu yönde hareketlenme var. Evime giderken mesleki olarak otobüslerin, ticari taksilerin doluluğuna bakıyorum. Araçlar çalışır halde ve dolu olduğu zaman mutlu oluyorum ve işlerin yolunda gitmeye başladığını düşünüyorum. Ama ulaşımda bir hareket yoksa, insanlarımızın bir sıkıntısı var demektir” diye açıklama yaptı..

 

Akdoğan, zorunlu trafik sigortasında fahiş artışları nda esnafı sıkıntıya soktuğuna vurgu yaparken, “Esnafımız zor durumda. Ücret olarak 4 bin, 5 bin, 10 bin TL’ye sigorta olmaz. Benim de aracım var. Geçen sene 237.00 TL iken, bu sene 900.00 TL olarak fiyat belirlendi. Bu ülkede böyle bir şey olmaması lazım. Ankara’ya gittiğimde bu konu ile ilgili görüşmelerimiz de oldu. Torba yasasından sonra bu işlerin düzeleceğini düşünüyorum. Beklentimiz de yeni çıkacak olan yasada” dedi..


Akdoğan’ın Sabah’ın sorularına verdiği yanıtlar şöyle:

SABAH- Esnafın durumunu değerlendirir misiniz?
Ünal Akdoğan- Ben aynı zamanda Türkiye’de TŞOF’da hem Başkan vekili hem de yönetim kurulu üyesiyim. Otobüsçülerin işleri  hemen hemen kalmadı diyebiliriz. Bizim odaya kayıtlı 400-450’ye yakın TIR’ımız var. Son seçimlerin ardından Irak kapısında büyük sıkıntılar ile karşılaştık. Hal böyle olunca da ihracatta da sıkıntı çekiyoruz. Irak ve Suriye ile eskisi gibi olması lazım. Şehir içinde çalışan esnafın durumu, şehir dışında çalışan esnafın durumuna göre işleri iyi. Umuyoruz ki Irak ve Suriye kapısında olan sıkıntılarımız en kısa zamanda biter ve  biz de ticaretimizi eskisi gibi yaparız.

SABAH- Şoför esnafının işlerinin iyi olması ile ekonominin iyi olması arasındaki bağı nasıl değerlendiriyorsunuz?

Ünal Akdoğan- Ulaşım sektörünü basite almamak lazım. Havadaki de, karadaki de, denizdeki de ulaşımdır. Ulaşımda bir gelir fazlalığı olursa, hareketlenme olursa, bilin ki ülkede ekonomi ile ilgili olumlu yönde hareketlenme var. Evime giderken mesleki olarak otobüslerin, ticari taksilerin doluluğuna bakıyorum. Araçlar çalışır halde ve dolu olduğu zaman mutlu oluyorum ve işlerin yolunda gitmeye başladığını düşünüyorum. Ama ulaşımda bir hareket yoksa, insanlarımızın bir sıkıntısı var demektir.

SABAH- Esnaftan aldığınız en  yoğun şikayet nelerdir?
Ünal Akdoğan-
Müşterilerimizden esnafımız ile ilgili şikayette geliyor bize. Özellikle ticari taksilerin kısa mesafeler için çalışmaması. Kişi sırasının gelmesini bekliyor. 5  TL’lik iş olduğu zaman müşteriye  gelmeyeceğini söylüyor. Aslında kişinin öyle bir şansının olmaması lazım. Yeri geldiği  zaman 5 TL’lik olan mesafeye de gideceksin, yeri geldiğinde 50 TL’lik mesafeye de. Eskiden disiplin yoktu, ama şu anda şikayet hattımız var ve artık disiplin üzerine işler devam ediyor. Şoför esnafının ise genel şikayeti, mesleki yeterlilik belgesi ve SRC belgesinin istenmesi. Bu belgeler, bir kağıt parçası. Ama bu belgeler  olmadığı zamanda ceza yazılıyor.  Avrupa’ya uyacağız diye kendi halkımızı zora sokuyoruz.  Esnafa karşı olan baskı biraz da olsa azaltılmalı. Bunun için bizimde bir kaç çalışmamız oldu ve o kadar baskı yapılmıyor artık esnafa.

SABAH- Piyasayı nasıl değerlendiriyorsunuz?
Ünal Akdoğan-  Az  öncede belirttiğim gibi, ulaşım varsa piyasa iyidir. Şu aralar eskiye göre biraz sıkıntılı. Bu sıkıntılarımız gelip geçicidir. En kısa zamanda da bu sorunlar çözülür umarım.

SABAH- Şoför esnafı herhangi bir konuda tedirgin mi?
Ünal Akdoğan- 
Zorunlu  trafik sigortasında esnafımız zor durumda. Ücret olarak 4 bin, 5 bin, 10 bin TL’ye sigorta olmaz. Benim de aracım var. Geçen sene 237.00 TL iken, bu sene 900.00 TL olarak fiyat belirlendi. Bu ülkede böyle bir şey olmaması lazım. Ankara’ya gittiğimde bu konu ile ilgili görüşmelerimiz de oldu. Torba yasasından sonra bu işlerin düzeleceğini düşünüyorum. Beklentimiz de yeni çıkacak olan yasada.

SABAH- Suriyelilerle ilgili size yansıyan sıkıntılar neler?
Ünal Akdoğan-  Onların durumu çok zor, Allah yardımcıları olsun. Suriyeliler’in bize zararı da oldu, faydası da. Zararı, kimin ülkemize girdiğini tam olarak bilmiyor olmamız. Gelen, giden belli olmuyordu. Eskiden ülkemize bir yabancı geldiğinde onun yabancı olduğunu hemen anlıyorduk. Bugün Suriyelilerin haricinde İngiliz, Afrikalısı. Geçen gün uçakta yolculuk yapıyordum. Bir yanımda Afrika’dan, diğer yanımda ise İngiltere’den gelen biri vardı.


SABAH- Odanıza kaç esnaf kayıtlı?
Ünal Akdoğan-  Yaklaşık 32 bin vasıflı ve vasıfsız üyemiz var.  Otopark, galeri, taksi durakları da bizim odamıza  kayıtlı bulunmaktadır.  Eskiden 38 bin üyemiz vardı. Ama yeni bir kural ile mal sahibi olmayanlar kayıtlı olamadıkları için üye sayımız düştü.


SABAH- Halk otobüslerinden, şikayet geliyor, bu konuda ne söylemek istersiniz?
Ünal Akdoğan-  Siz günde tanıdık olarak yaklaşık 20 kişi ile karşılaşıyorsunuz. Bir halk otobüsü, belediye otobüsü veya dolmuş şoförü yaklaşık 600-700 kişi ile muhatap oluyor.  Taksici günde 20-30 civarında kişi ile muhatap olur.  Şoför yola mı baksın yoksa o an binen ve inenlere mi? Bu işi ben de yaptım, bu işler gerçekten zor işler. Dışarıdan sadece direksiyon başında oturmak gibi olsa da öyle değil. Gerçekten zor bir iş. Şikayet edenler de belki serbest kart kullananlardır. Devlet serbest kart için otobüslere aylık belirli bir ücret ödeyecekti. Ama hala öyle bir uygulama yok.

SABAH- Uluslararası nakliyatla ilgili durum nedir?
Ünal Akdoğan-  Çok sıkıntılı zamanlar geçiriyorlar. Nedeni ise komşu ülkeler ile olan sorunlar. Irak kapısı açılmazsa eğer uluslararası nakliyatın da işleri zora gider. Organizede de sıkıntılar yaşanıyor. Eğer organize dışarıya mal satmazsa, nakliyatçılık durur. Nakliyatçılık durursa, ekonomide bir zorluğa gidilir.
Çiçek Bayram- Adem Kesenek

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *