Açıklamada, “Pandemi döneminde gıda denetim ve kontrol hizmetlerimiz salgın ile mücadele kapsamında hız kazanmıştır. Bu süreçte gıda güvenliğinin sağlanmasına yönelik yapılan çalışmalarımıza ek olarak, gıda işletmelerine salgının yayılmasını önlemek amacıyla belirlenen kurallara uyulup uyulmadığı yönüyle de denetim ve kontroller yapılmaktadır. Ancak pandemiye bağlı olarak okulların uzaktan eğitime geçmesi sebebiyle kantinler çalışmalarına ara vermek zorunda kalmışlardır. Bu sebeple kantin denetimlerine yeni eğitim öğretim yılı başlayana kadar ara verilmiştir.
Gıda Güvenliği Bilgi Sisteminde kayıtlı olan 556 adet okul kantini bulunmaktadır. 2020 yılı içerisinde 472 adet okul kantini denetimi yapılmış olup 4 adet işletmeye idari para cezası uygulanmıştır.
Yapılan denetimlerde kantinlerin;
İşletme Kayıt Belgesi olup olmadığı,
Kantinlerin asgari teknik ve hijyenik şartları taşıyıp taşımadığı,
Kantin çalışanlarının hijyeni (önlük, bone, eldiven kullanıp kullanmadığı)
Kantinlerde satılan ürünlerin Mili Eğitim Bakanlığı 2007/33 Sayılı Genelgesi, Sağlık Bakanlığının 436 Sayılı Yazısına uygun olup olmadığı,
(ilgili yazılara göre kantinlerde enerji içecekleri, gazlı içecekler, aromalı ve kolalı içecekler ile kızartma ve cipslerin satışı tamamen yasaklanmıştır.)
Kantinlerde satılan ürünlerin etiketli olup olmadığı,
Ürün etiketlerinin kontrol edilip edilmediği hususları incelenmiştir.
Yapılan denetimler sonucu;
İşletme kayıt belgesi olmayanlara süre verilerek kayıt belgesi alması sağlanmış,
Asgari teknik hijyenik şartları sağlamayan kantinlere süre verilerek eksikliklerin giderilmesi sağlanmış,
Satışı yasak olan ürünler, tarihi geçmiş ürünler, bozulmuş yıpranmış ambalajlı ürünlere el konularak imha edilmiştir.
Kurum olarak vatandaşlarımızdan beklentimiz; gıda ürünlerini satın alırken ve tüketirken, Bakanlığımıza kayıtlı işletmelerden temin etmeleri, paketli ürünlerin ambalajlarında son tüketim tarihlerine dikkat etmeleri ve üretim için gerekli izinlerin yazılı olup olmadığını kontrol etmeleri, açıkta ve etiketsiz bir şekilde satılan her türlü üründen uzak durmalarını, şüphe duydukları her durumda 174 Alo Gıda Hattına ilave olarak İl Müdürlüğümüz tarafından 530 843 5252 nolu whatsapp öneri, şikayet hattına ihbarda bulunmaları gerekmektedir” denildi.