ANASAYFA arrow right Sağlık

Ağrı kesiciler bunama hastalarına umut olabilecek

Ağrı kesiciler bunama hastalarına umut olabilecek
YAYINLAMA: 15 Nisan 2020 / 22.57
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 00.14
İngiliz ve Norveçli araştırmacılar, antipsikotik ilaçların riskli taraflarının da olabileceğine dikkat çekti.
Araştırmalar, birçok bunama hastasına verilen antipsikotik ilaçların basit ağrı kesicilere göre daha iyi olabileceğini öne sürerken, İngiliz ve Norveçli araştırmacılar, antipsikotik ilaçların riskli taraflarının da olabileceğine dikkat çekerek, ağrı kesicilerin hastalarının yüzde 17’sinde semptomları azalttığını belirtti.
İngiltere Kings College ve Norveç’ten araştırmacıların gerçekleştirdiği ve dünyanın önde gelen tıp dergilerinden British Medical Journal’da yayınlanan 350 bunama hastasının incelendiği bir araştırmada, hastaların yarısına her öğünle birlikte ağrı kesici verilirken, diğer kısmının da normal tedavilerine devam ettiği belirtildi.
BBC’nin yansıttığı araştırmada, sekiz hafta sonra ağrı kesici verilen hastaların yüzde 17’sinde bunama hastalığının yaygın semptomlarıdan olan gerginlik, aşırı huzursuzluk ve çarpıntının azaldığı belirtilerek, bu gelişmenin bunama tedavisinde sıklıkla kullanılan beyinde Dopamin ve Serotonin adı verilen maddelerin etkilerini değiştiren antipsikotik ilaçlarla tedavilerden beklenen etkiden daha iyi olduğuna dikkat çekilti.
Alzheimer Derneği Araştırma Müdürü ve araştırmayı yürüten uzmanlardan Profesör Clive Ballard,“Bence bu, insanların yaşamında önemli ölçüde bir farklılık yaratabilir. Bunama hastalığı ile daha iyi bir şekilde yaşamak konusunda yardım edebilir” ifadelerini kullandı.
Ancak Profesör Ballard, ağrıkesicilerin sadece doktor gözetimi altında olan hastalar tarafından kullanılması gerektiği konusunda uyardı.
Haberde, uzmanların antipsikotik ilaçların riskli taraflarının da olabileceğini söylediğine dikkat çekilerek, Alzheimer Derneği’nin doktorlardan diğer tedavi yöntemlerini düşünmelerini istediği belirtildi.
Ayrıca uzmanların, antipsikotik ilaçların, güçlü sakinleştirici etkisinin olduğu, bunama semptomlarını kötüleştirebildiği ve felç hatta ölüm riskini arttırdığı konusunda uyardığı ifade edildi.(ANKA)
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *