ANASAYFA arrow right Sağlık

Alkol kullanım yaşı 11’lere kadar düştü

Alkol kullanım yaşı 11’lere kadar düştü
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 00.53
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 00.53
Yeşilay Gaziantep İl Temsilcisi Fatih Tamer, alkol kullanım yaşının 11'lere kadar düştüğünü söyledi.
Yeşilay Gaziantep İl Temsilcisi Fatih Tamer, alkol kullanım yaşının 11'lere kadar düştüğünü, insanların kendi çocuklarının başına gelmeden tepki koyamadıklarını bildirdi. 

Tamer, yaptığı yazılı açıklamada, alkolsüz bira olarak piyasaya sürülen ve bolca reklamı yapılan ürünlerin kesinlikle alkolsüz olmadığını, bu tür ürünlerin bağımlılığa giden yolda ilk adım olduğunu savundu. 

Yeşilay Cemiyeti'nin Kırklareli Temsilciliği tarafından Çanakkale Gıda Kontrol Müdürlüğü tarafından yaptırılan alkolsüz bira testlerinde bu içeceklerde binde 26 alkol tespit edildiğine dikkati çeken Tamer, ''özellikle genç yaştaki insanların bu tür içeceklerle bağımlı olduğu görülüyor'' ifadelerini kullandı. 
 Bu tür ürünlerde en büyük sorumluluğun mevzuatta değişiklikler yapmayan ve denetimlerini yeterli şekilde yapmayan ilgili resmi kurumlar olduğunu belirten Tamer, ''Alkolsüz bira adı altında satış yapan firmaların da insan hayatını hiçe sayarak, gençlerin geleceğini karartma pahasına kazanma hırsıyla faaliyetlerini sürdürüyorlar'' dedi.
Uyuşturucu bağımlılığının çok büyük oranda sigara içmekle başladığını ifade eden Tamer, alkol bağımlılığın da bu tarz ürünlerle gençler arasında yaygınlaşabileceğine değinerek şunları kaydetti: ''Alkol kullanım yaşı 11'lere kadar düşmüştür. Kendi çocuklarımızın başına gelmeden tepki koyamıyoruz. Oysaki çocuklarımızı bağımlı hale getirmek isteyenler her türlü yolu deneyerek ürünlerini sattırmaya ve geleceğimizi karartmaya devam ediyorlar. Tüketiciyi aldatarak alkollü içeceği alkolsüz olarak satmaya çalışanlar var. Diyanet İşleri Başkanlığı aynı konuda açıklama yaparak, bu içeceğin kesinlikle caiz olmadığını belirtiyor. Psikiyatri uzmanları bu tür aldatmacalara dikkat çekiyor. 
 Bu noktada yetkililerin sorumlu davranması gerekiyor. Sivil toplum örgütleri, bu tür konuları sıklıkla gündeme getirerek bağımlılıklara karşı mücadelede daha aktif rol almalı. Kazanç sistemlerini sürdürmek isteyen küresel bağımlılık endüstrisi, çocuklarımızın ve gençlerimizin sağlığına ve hayatlarına kastedilmesine bizlerin sessiz kalması düşünülemez. Bu noktada alkolsüz adı altında satılan hiçbir ürünün vatandaşlarımız tarafından alınmaması ve özellikle gençlerin bulunduğu mekanlarda sunulmaması gerekiyor.''AA



Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *