Koronavirüs sürecinde maske, mesafe ve hijyen sayesinde en çok grip ve soğuk algınlığı vakalarında azalma meydana gelirken uzmanlara göre zamanla özellikle grip vakalarının şiddetli bir şekilde geri döndüğü gözlemleniyor.
Memorial Şişli Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü'nden Uz. Dr. Seda Günhar, pandemi öncesi senelere kıyasla daha agresif seyreden soğuk algınlığı enfeksiyonlarına halk arasında "Süper grip" dendiğini ve süper gribin, çocukları da önemli oranda etkilediğini belirtti.
"Süper grip" hakkında bilgi veren Günhar, solunum yolu enfeksiyonlarının yıl boyunca görülebildiğini fakat insanların kapalı ortamlarda daha fazla zaman geçirme eğiliminde olduğunu sonbahar ve kış aylarında bu enfeksiyonlarda önemli artış olduğun kaydetti.
Seda Günhar, COVID-19 PCR testlerinin negatif olmasına rağmen koronavirüs benzeri semptomlar tanımlayan hastalarda son zamanlarda artış bulunduğunu belirterek pandemi öncesi yıllara kıyasla daha agresif seyreden bu solunum yolu enfeksiyonu tablosuna "Süper grip" adı verildiğin belirtti.
Maske, mesafe, hijyen tedbirleri sayesinde olağan grip ve diğer mevsimsel virüslere maruz kalınmaması, toplumda bu virüslere karşı bağışıklık seviyesinin düşmesi ve sonuç olarak enfeksiyonlara karşı direnç azalmaya bağlı olarak bu tablonun geliştiği düşünülmektedir.
Tüm belirtileri Covid-19'a benzer seyreden süper gribin semptomları şöyle sıralanabilir:
- Ateş
- Kas ağrıları
- Baş ağrısı
- Tıkalı burun veya burun akıntısı
- Hapşırma
- Öksürme
- Kulaklarda basınç hissi
- Tat ve koku kaybı
Uzman Doktor Günhar, grip ve COVID-19 enfeksiyonunun benzer bulgular sergilediğini, ebeveynlerin de hem kendileri hem de çocukları için dikkatli olması gerektiğinin altını çizdi.