ANASAYFA arrow right Sağlık

Çölyak hastaları için özel esaslar belirlendi

Çölyak hastaları için özel esaslar belirlendi
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 00.47
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 00.47
Hayvancılık Bakanlığı’nın Türk Gıda Kodeksi ile ilgili Tebliğleri Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Çölyak Hastalığı olan bireylerin özel beslenme ihtiyaçlarının sağlanması için özel olarak formüle edilen, işlenen veya hazırlanan özel beslenme amaçlı gıdaların tekniğine uygun ve hijyenik şekilde üretim, hazırlama, işleme, muhafaza, depolama, taşıma ve pazarlamasını sağlamak üzere gerekli usul ve esasları belirledi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın Türk Gıda Kodeksi ile ilgili Tebliğleri Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. 
“Türk Gıda Kodeksi Koyulaştırılmış Süt Ve Süttozlarının Kimyasal Analizi İçin Numune Alma Metotları Tebliği” kapsamında kısmen veya tamamen suyu uzaklaştırılarak elde edilen koyulaştırılmış süt ve süttozlarının kimyasal analizleri için numune alma metotlarını düzenlendi. 


ÇÖLYAK HASTALARININ KULLANABİLECEĞİ
GIDALAR ÜZERİNDE “GLUTENSİZ” İBARESİ BULUNACAK


“Türk Gıda Kodeksi Gluten İntoleransı Olan Bireylere Uygun Gıdalar Tebliği” ise gluten intoleransı (Çölyak Hastalığı) olan bireylerin özel beslenme ihtiyaçlarının sağlanması için özel olarak formüle edilen, işlenen veya hazırlanan özel beslenme amaçlı gıdaların tekniğine uygun ve hijyenik şekilde üretim, hazırlama, işleme, muhafaza, depolama, taşıma ve pazarlamasını sağlamak üzere özelliklerini düzenlemek amacıyla hazırlandı. 
Gluten intoleransı olan bireyler için üretilen, gluten seviyesini düşürmek için özel olarak işlenmiş buğday, arpa, yulaf, çavdar veya bunların melez çeşitlerinden elde edilmiş bir veya daha fazla bileşen içeren veya bunlardan oluşan, son tüketiciye sunulacak gıdada gluten miktarı 100 mg/kg’yi aşamayacak. 
Söz konusu ürünlerin etiketlenmesi, reklamı ve tanıtımında “çok düşük glutenli” ibaresi kullanılacak. Son tüketiciye sunulacak gıdadaki gluten seviyesinin 20 mg/kg’yi aşmaması koşuluyla “glutensiz” ibaresi kullanılabilecek. Gluten intoleransı olan bireyler için üretilen gıdaların içeriğinde bulunan yulafın; buğday, arpa, çavdar veya bunların melez çeşitlerinin bulaşması önlenecek şekilde özel olarak üretilmesi, hazırlanması veya işlenmesi gerekecek. Bu yulafın gluten içeriği 20 mg/kg’yi aşamayacak. 
Son tüketiciye sunulmak üzere gluten intoleransı olan bireyler için üretilen, melez çeşitleri de dahil olmak üzere buğday, arpa, yulaf veya çavdarın yerini tutan bir veya daha fazla bileşen içeren veya bunlardan oluşan gıdada gluten miktarı 20 mg/kg’yi aşamayacak. Bu ürünlerin etiketlenmesinde, reklamında ve tanıtımında “glutensiz” ibaresi kullanılacak. 


BAKANLIK 3 AYRI TEBLİĞ DAHA YAYIMLADI

Gıda Bakanlığı “Türk Gıda Kodeksi Belirli Gıdalarda Dioksinlerin Ve Dioksin Benzeri Poliklorlu Bifenillerin Seviyesinin Resmi Kontrolü İçin Numune Alma, Numune Hazırlama Ve Analiz Metodu Kriterleri Tebliği” kapsamında da belirli gıdalarda bulunan dioksinler (PCDD ve PCDF) ve dioksin benzeri poliklorlu bifenillerin (PCB) seviyesinin resmi kontrolü için gıdalardan numune alma, numune hazırlama ve analiz metodu kriterlerini düzenledi. 
Öte yandan “Türk Gıda Kodeksi Yenilebilir Kazein Ve Kazeinatların Kimyasal Analizi İçin Numune Alma Metotları Tebliği” kapsamında ise yenilebilir kazein ve kazeinatların kimyasal analizleri için numune alma metotlarını düzenlendi. 
“Türk Gıda Kodeksi Gıdaların Ait Olduğu Partiyi Tanımlayan İşaretler Veya Numaralar Hakkında Tebliğ” kapsamında da gıdanın ait olduğu partinin tanımlanmasını sağlayan işaretlemeye ilişkin usul ve esaslar belirlendi.(ANKA)






Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *